Veilig rijden en verkeersveiligheid
Hoe de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering bijdraagt aan veilig verkeer
Met de veilig rijden autoverzekering zetten we ons in voor veiliger verkeer. Deze verzekering helpt jou om je rijstijl te verbeteren én zorgt voor inzicht in het rijgedrag van bestuurders. Dit leidt tot minder schades en tot nieuwe plannen voor veilige wegen. Hoe precies? Lees hoe deze autoverzekering bijdraagt aan verkeersveiligheid.
Snel naar
Minder schades onder bestuurders | Inzicht in onveilige situaties | Nieuwe plannen op basis van data
Minder schades met de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering
Met de veilig rijden autoverzekering wordt je rijgedrag gemeten en beoordeeld op verschillende onderdelen. Zoals hoe hard je remt, hoe snel je optrekt en of je de juiste snelheid aanhoudt. Iedere 10 dagen ontvang je feedback en tips om veiliger te rijden. En als je jouw rijstijl verbetert, verdien je extra korting op je premie. Zo motiveert en helpt deze autoverzekering bestuurders om veiliger te rijden.
En of dat effect heeft? Jazeker. Bij onze verzekerden zien wij het verschil. Bestuurders met een ANWB Veilig Rijden Autoverzekering rijden minder vaak schade en zijn minder vaak betrokken bij ongevallen dan bestuurders met een ANWB Reguliere Autoverzekering. Vooral bij WA-schades is er een duidelijk verschil. Bestuurders met een veilig rijden verzekering veroorzaken gemiddeld ruim 15% minder schade bij anderen dan vergelijkbare bestuurders met een reguliere autoverzekering.
Inzicht in onveilige verkeerssituaties
De ANWB Veilig Rijden Autoverzekering helpt bestuurders zelf om veiliger te rijden. Maar ook de data die deze verzekering oplevert, dragen bij aan veilig verkeer. De data van veilig rijden geven namelijk een goed beeld van hoe bestuurders de Nederlandse wegen ervaren. We kunnen zien waar onveilig rijgedrag voorkomt, wanneer en hoe vaak. Zo weten we bijvoorbeeld bij welke kruispunten hard wordt geremd of op welke wegen bestuurders vaak te hard rijden.
Dit is heel waardevolle informatie voor de verkeersveiligheid. Want als je weet waar het misgaat, kun je zorgen voor oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan extra waarschuwingsborden of wegmarkering bij een kruispunt waar bestuurders vaak plotseling remmen. Daarom delen wij de data van deze autoverzekering met verschillende wegbeheerders, zoals gemeenten en provincies.
Samenwerking met ruim 250 wegbeheerders
Aangesloten wegbeheerders kunnen de data van veilig rijden bekijken via een tool. Alle informatie is anoniem, er valt dus niets te zien over individuele bestuurders. Wel valt er duidelijk te zien op welke kruispunten, rijbanen en straathoeken onveilig rijgedrag is gemeten, in de volgende categorieën:
- abrupt remmen;
- scherp sturen;
- te hoge snelheid;
- hard optrekken.
Inmiddels kunnen ruim 250 wegbeheerders gebruik maken van de verzamelde data. Samen met hen werken we aan veiliger verkeer. Ons doel: minder ongelukken in het verkeer en 50% minder verkeersslachtoffers in 2030.
Nieuwe plannen op basis van data
De Provincie Drenthe is een van de wegbeheerders die al gebruik maakt van de data van veilig rijden. Bijvoorbeeld bij het maken van nieuwe plannen voor de N919. De verzamelde data lieten geregeld onveilig rijgedrag zien op de splitsing tussen de N919 en de N373. Zo kon de provincie het volgende vaststellen over de splitsing:
- Een zeer groot aantal veilig rijden verzekerden rijdt hier harder dan de maximumsnelheid van 80 km/u. De bestuurders die te hard rijden, rijden gemiddeld 20 km/u te hard.
- Vanwege de hoge snelheden wordt in de flauwe bocht vaak te scherp gestuurd. Ook op de T-splitsing zelf rijden bestuurders te hard door de bocht, vooral op het zuidelijke deel.
- Bij de T-splitsing wordt geregeld abrupt geremd. Alleen op het noordelijke deel van de splitsing komt abrupt remmen niet voor. Dit lijkt te bevestigen dat verkeer vanuit de N919 wordt verrast door verkeer uit de richting Norg, en dat verkeer vanuit richting Assen plots moet remmen voor stilstaand of afslaand verkeer richting de N919.
Op basis van onder andere deze inzichten gaat de Provincie Drenthe de verkeerssituatie aanpassen. Er zijn nieuwe plannen gemaakt om het zicht op ander verkeer op de T-splitsing te verbeteren. Zo moet de situatie veiliger worden. De plannen worden in 2026 uitgevoerd.
In onderstaande afbeelding zie je de met veilig rijden vastgelegde voorvallen op de T-splitsing tussen de N919 en N373. Klik om de afbeelding te vergroten.
Veilig rijden: veilig, voordelig en duurzaam
De ANWB Veilig Rijden Autoverzekering draagt bij aan veilig rijgedrag en veiligere wegen. Maar wist je dat veilig rijden ook een voordelige en duurzame keuze is?
Deel deze pagina