Schade door vuurwerk
Wat doe je tegen vuurwerkschade, en ben je hiervoor verzekerd?
Jaarlijks zorgt vuurwerk voor circa 15 miljoen euro schade aan auto's of woningen. Wat kan je zelf doen om vuurwerkschade te voorkomen? En als je toch met schade te maken krijgt, hoe ben je dan verzekerd? Wij zetten alle tips en informatie op een rijtje.
Snel naar
Tips tegen autoschade | Autoschade verzekeren | Tips tegen woningschade | Woningschade verzekeren |Kledingschade verzekeren | Zelf schade veroorzaakt? | Schade melden
Tips tegen vuurwerkschade aan je auto
De periode rond de jaarwisseling zorgt voor veel schade aan auto’s. Door rondvliegend vuurwerk, maar ook door de kruitresten die vrijkomen bij vuurwerk. Deze zijn schadelijk voor de lak van je auto. Door hitte kunnen rubberen onderdelen smelten, en je ruiten kunnen barsten door harde ontploffingen. Wat kun je hier zelf tegen doen?
- Geef je auto van tevoren een wasbeurt en gebruik extra was. Als de laklaag van je auto schoon is en goed in de was staat, trekken kruitresten er minder snel in.
- Parkeer je auto in een afgesloten of overdekte garage. Met de Parkeerapp van de ANWB vind je direct een parkeergarage bij jou in de buurt.
- Als je niet bij een garage terecht kan, parkeer dan op een rustige plek. En kijk of er in je gemeente ook vuurwerkvrije zones zijn waar je jouw auto kwijt kan.
- Staat je auto buiten? Gebruik dan geen autohoes. Een hoes wordt soms aangeraden omdat hij de lak beschermt tegen rondvliegende kruitresten, maar vat ook gemakkelijk vlam. Wij raden dit daarom af.
- Klap de spiegels en eventuele antennes van je auto in.
Vuurwerkschade en je autoverzekering
Heeft je auto toch schade opgelopen? Dan wil je het liefst bij je verzekering terecht kunnen. Of schade vergoed wordt door je autoverzekering hangt er onder andere van af:
- of de schade met opzet is toegebracht;
- om wat voor soort schade het gaat;
- wat voor dekking je hebt afgesloten.
Klik hieronder om te zien waar je per situatie voor verzekerd bent met een ANWB Autoverzekering. Dezelfde informatie geldt ook voor de meeste verzekeraars. Wil je meer weten, bekijk dan de polisvoorwaarden van jouw autoverzekering.
Heb je brandschade zonder dat iemand dit opzettelijk veroorzaakte? Je krijgt de schade vergoed als je een Beperkt Casco of een Volledig Casco (All risk) dekking hebt. Brandschade heeft meestal geen gevolgen voor je no-claim korting, dus je kunt dit gerust claimen op je autoverzekering.
Ook ruitschade zonder opzet wordt vergoed met een Beperkt Casco of Volledig Casco dekking. Let op dat dit alleen geldt voor barsten in de ruit. Sterretjes en andere kleine beschadigingen zijn niet verzekerd. Verder heeft ook ruitschade geen gevolgen voor je no-claim korting.
Lakschade aan je auto door vuurwerk wordt alleen vergoed als je een Volledig Casco dekking hebt. En let op: lakschade claimen heeft gevolgen voor je no-claim korting. Het kan daarom voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Lees meer over het wel of niet claimen van autoschade.
Met alleen een WA dekking ben je niet verzekerd voor vuurwerkschade, ongeacht het type schade.
Als je auto opzettelijk beschadigd is, spreken we van vandalisme. Bijvoorbeeld wanneer iemand een rotje in je uitlaat heeft gestopt. Met een WA of een Beperkt Casco dekking wordt schade door vandalisme niet vergoed. Je kunt proberen om de schade te verhalen op de daders, eventueel via een rechtsbijstandverzekering.
Met een Volledig Casco dekking ben je wel verzekerd voor vandalisme. Let op dat geclaimde schade invloed heeft op je no-claim korting. Als de daders bekend zijn, kun je de schade het beste via je verzekeraar op hen verhalen. Op die manier blijft je no-claim korting gelijk en gaat je premie niet omhoog.
Tips tegen schade aan je woning
Ook woningen en waardevolle spullen lopen extra kans op schade rond de jaarwisseling. Dit zijn onze tips tegen schade aan je woning of je inboedel:
- Heb je een rieten dak? Spuit je dak dan een paar keer nat op 31 december. Hierdoor heb je minder kans op brand.
- Haal afvalcontainers naar binnen. Zo voorkom je dat er vuurwerk in gegooid of afgestoken wordt.
- Sluit je brievenbus af, bijvoorbeeld met een brievenbusklem.
- Sluit ook alle ramen en deuren waar vuurwerk doorheen kan komen.
- Leg blusmateriaal klaar voor het geval er iets misgaat. Zoals blusdekens of een brandblusser.
- Ga je zelf vuurwerk afsteken? Lees altijd goed de instructie door, en zorg voor een stabiele ondergrond. Steek vuurwerk zeker nooit binnen af – ook geen sterretjes.
- Als je zelf niet thuis bent met oud en nieuw, laat dit dan weten aan je buren. Inbrekers slaan deze avond namelijk graag toe. Je buren kunnen zorgen dat het licht in je woonkamer brandt, en een oogje in het zeil houden. Bekijk meer tips tegen inbraak in je woning.
Vuurwerkschade aan je woning verzekeren
Leidt ontploft vuurwerk tot brandschade in je huis? Je bent hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt afgesloten. Andere schade in huis zoals schroeiplekken, verkleuringen of smeltschade aan spullen wordt niet vergoed.
Vuurwerkschade aan kleding verzekeren
Voor vuurwerkschade aan kleding, zoals schroeiplekken of een brandgat in je jas, kun je terecht bij je inboedelverzekering. Let op: bij de ANWB Inboedelverzekering ben je alleen verzekerd voor schade die is ontstaan op je eigen erf. Met een aanvullende buitenshuisdekking ben je ook buiten je eigen erf verzekerd.
Zelf schade veroorzaakt?
Als je schade veroorzaakt aan de auto of woning van een ander, ben je zelf aansprakelijk voor de kosten. Dit kan gaan om grote bedragen. Daarom is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Met de ANWB Aansprakelijkheidsverzekering ben je ook verzekerd voor schade die jouw kinderen (tot 14 jaar) veroorzaken.
Schade melden
Wil je schade melden die door vuurwerk is ontstaan? Met een ANWB Verzekering regel je dit gemakkelijk en direct online.