Blaren behandelen, voorkomen en genezen
Blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars hebben er wel eens last van. Sokken binnenstebuiten keren of insmeren met vaseline? Doorprikken of preventief afplakken? De meningen over de beste behandeling van blaren lopen sterk uiteen. Lees hier hoe je blaren kunt behandelen, voorkomen en genezen.
Verzorg de blaren goed
Ontsmet de blaar en de omgeving met alcohol, jodium of betadine en prik in de zijkant van de blaar. Druk er zoveel mogelijk vocht uit met een steriel gaasje of een schone zakdoek. Laat de huid zo goed mogelijk heel. Plak de blaar dakpansgewijs af. Verwijder de tape door je voet te weken in wat warm water met soda of voorzichtig met zeep. Het nadeel van het doorprikken van een blaar is dat je altijd wat infectiegevaar hebt.
Blaren afplakken
Plak kleine blaren waar je nog niet zoveel last van hebt af met speciale blarenpleisters. Deze pleisters bevatten meestal een stof die vocht aantrekt, waardoor de blaar als het ware leeg gezogen wordt. Daarnaast zitten er vaak lichte pijnstillende stoffen in. Probeer deze pleisters nooit los te trekken van de huid. Het is de bedoeling dat ze na enkele dagen vanzelf loslaten. Last van plakkende randjes in je sokken? Strooi er wat talkpoeder op.
Hoe genees je blaren?
Wanneer je eenmaal een blaar hebt zit er niks anders op dan deze goed te behandelen om infecties te voorkomen en de pijn te verzachten. Een veelvoorkomende manier om een blaar te behandelen is om deze door te prikken, of ze met (blaren)pleisters af te plakken. Voor allebei deze werkwijzen bestaan voor en nadelen. Heb je zelf geen voorkeur? Houdt dan de vuistregel aan dat je grote (dikke) blaren het beste kunt doorprikken. Bij kleine blaren voldoet afplakken. Als je een blaar wilt doorprikken, was dan eerst je handen en steriliseer de naald. Doe dit bij voorkeur met alcohol. Als je dit niet bij je hebt, kan het ook met vuur. Tip: Doe dit in een blauwe vlam. Geel vuur bevat namelijk roetdeeltjes die juist voor een ontsteking kunnen zorgen.
Nooit meer last van blaren
Wat kun je precies doen om te voorkomen dat je weer blaren krijgt? Nog meer wandelen. Dit klinkt misschien als een gekke oplossing, maar blaren ontstaan vaak bij het wandelen van (lange) afstanden die je niet gewend bent om te lopen. Maar let op, iedere huid is anders. Wat bij de één perfect werkt, veroorzaakt bij de ander juist blaren. Probeer dus vooraf uit wat bij jouw voeten past.
8 tips om blaren te voorkomen:
- Draag passende schoenen en sokken die passen bij jouw type voet. Mocht je vaak op eenzelfde type grond lopen dan is het aan te raden om hier passende wandelschoenen bij te kopen.
- Loop schoenen goed in. Goede wandelschoenen en wandelsokken zijn heel belangrijk. Maak nooit met nieuwe schoenen hele lange tochten. Bouw dit, net als de wandelafstanden, geleidelijk op. Dit betekent echter niet dat je nooit meer blaren zult krijgen, maar de kans wordt er wel minder op.
- Start vier weken voor de tocht met het insmeren van je voeten met huid verstevigende producten (bijv. kampferspiritus).
- Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen.
- Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten.
- Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep.
- Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters. Als je tenen constant tegen elkaar wrijven kun je kiezen voor zogenaamde teenspreiders. Ook kan een beetje talkpoeder op de voeten verlichtend zijn.
- Verzorg je voeten goed. Verwijder regelmatig het eventueel aanwezige overmatige eelt en houd je nagels kort.
Handig: de ANWB webwinkel
In de webwinkel kan je terecht voor onder andere goede wandelschoenen, wandelsokken en voetverzorging.
Misschien vind je dit ook interessant:
Alles over wandelschoenen
Voorzorgsmaatregelen voor lange wandeltocht
Zo word je een langeafstandswandelaar