Afspraken met ziekenhuizen wereldwijd helpt bij fraudebestrijding
4 april 2022
ANWB heeft de ambitie om in 2022 met tien ziekenhuisgroepen contracten af te sluiten. In deze contracten kunnen we scherpe prijsafspraken maken met kwalitatief goede zorgverleners. Hiermee dragen wij direct bij aan het verlagen van de kosten van de hulpverlening in het buitenland, én het helpt bij het bestrijden van verzekeringsfraude.
ANWB maakt deze contractafspraken in samenwerking met ARC Europe Group, de organisatie waarin diverse zusterorganisaties met elkaar verenigd zijn. Dit jaar wil ARC contracten afsluiten in onder andere Zuid-Amerika, Thailand en Oostenrijk. In 2021 heeft de organisatie vooral in Thailand contractafspraken gemaakt. Charles Koks, manager Netwerk en Inkoop bij de ANWB: “In Thailand hebben we twee grote ziekenhuisgroepen gecontracteerd. Bangkok Hospital Group en Samitivej Hospital. In totaal zijn dit 30 ziekenhuizen die zich in de belangrijkste toeristengebieden bevinden.”
Transparant inzicht in kosten
ARC richt zich vooral op het afsluiten van contracten in bepaalde landen. Charles: “We focussen ons op landen en gebieden waar privézorg de voornaamste vorm is. Deze zorg heeft meestal westerse kwaliteit, maar is ook erg duur. In landen waar goede publieke zorg de maatstaf is, acteren we niet.”
Voor de verzekeraar leveren deze contracten een transparant inzicht in de kosten en de geldende kortingen op. Charles: “Door volumes te bundelen zijn er kortingen af te spreken voor behandelingen, bedden of (lab-)onderzoeken. In het buitenland zien we dat zorg vaak een lucratief businessmodel is, waardoor kosten kunnen oplopen. In deze contracten leggen we vast dat ziekenhuizen adequate zorg leveren tegen acceptabele kosten.”
Tourist trap voor verzekeraar
Een ander belangrijk voordeel van deze contracten is het bestrijden van fraude, gepleegd door zorgverleners. Charles licht toe: “Soms moet je je aansluiten bij ziekenhuizen die dure rekeningen schrijven. Verzekerden lopen onbewust zo’n ‘tourist trap’ binnen en liggen dan al op een bed voordat ze ons gebeld hebben. Dit gebeurt met name in landen als Egypte, Turkije en in Latijns-Amerikaanse landen. Door meer samenwerking te zoeken kun je hierover beter onderhandelen.”
Volgens Charles is fraude goed te ontdekken, maar wel moeilijk te bestrijden: “Wij moeten telkens slim handelen en voldoende energie steken in elke situatie om fraude helder op tafel te krijgen. Daarnaast is er een groot verschil in hoge tarieven en fraude. Het eerste is niet onrechtmatig maar we doen wel ons best om hierover te onderhandelen. Bij fraude is de vraag waar je je energie in steekt. Want is het de moeite waard met een factuur van bijvoorbeeld € 1.000 of pas vanaf € 10.000? Als je alles wilt oppakken, moet je veel meer tijd investeren. Daarom kiezen we ervoor die gevallen op te pakken die substantiële geldbesparingen opleveren. Maar we worden telkens slimmer in het ontdekken van fraude. We kunnen hier beter op acteren door samen te werken met onze zusterclubs via ARC en met onze serviceproviders die wereldwijd ziekenhuizen controleren.”
ANWB verzorgt voor veel reis- en zorgverzekeraars de personenhulpverlening.
Bekijk ook
Hulpverlening tijdens COVID
Veranderingen in reisgedrag vereist flexibele hulpverlening