Na de pomp stijgt ook de prijs bij de laadpaal
11 april 2022
De energieprijzen stijgen. Deze hogere tarieven hebben ook gevolgen voor het laden van je elektrische auto en voor je eigen laadpunt. Robert Molendijk, manager Automotive bij Eneco eMobility, legt ons uit waar je als zelfstandig ondernemer op moet letten.
Volgens Robert is er een verandering te zien in de aanschaf van auto’s door MKB-bedrijven. Voorheen was een elektrische auto vaak van het bedrijf zelf en een luxe auto die bij kantoor stond. Inmiddels zijn elektrische auto’s voor de gehele zakelijke markt ontzettend in trek. Levertijden zijn op dit moment ongeveer 1,5 jaar. Medewerkers die deze auto’s gebruiken, willen meestal ook een eigen laadpaal thuis. Ongeveer 30% van de huishoudens in Nederland heeft een oprit en dus de mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen. Door de stijgende energieprijzen voor huishoudens is het belangrijk om te kijken of het ingestelde tarief op je laadpaal nog overeenkomt met je stroomtarief van je energie leverancier.
Tarief aanpassen op laadpaal
Robert: ”Bij het gebruik van een laadpaal is het belangrijk te kijken naar de verrekening van de kosten. Dit werkt als volgt: je hebt een laadpunt, een stroomaansluiting en een leverancier van die stroom. Met het gebruik van een laadpunt aan huis, gaan uiteraard altijd je stroomkosten omhoog. Als Eneco eMobility het laadpunt heeft geïnstalleerd, lezen we elke maand het laadpunt uit. We kijken wat je hebt verbruikt en vergoeden de kosten die je hebt gemaakt. Maar Eneco vergoedt alleen de kosten die staan ingesteld op het laadpunt. Nu de energieprijzen stijgen, kan dat betekenen dat het ingestelde tarief op de laadpaal niet meer overeenkomt met het werkelijke energietarief dat jouw energiemaatschappij aan jou berekent. Dit moet je aanpassen in de Mijn Laden omgeving van je laadpunt.”
Eneco eMobility heeft het zo geregeld dat iedere berijder een eigen vergoedingstarief op zijn laadpaal kan instellen: “Sommige mensen hebben een vast contract, waardoor energiekosten minder hard stijgen, maar anderen hebben een flexibel contract en krijgen meer te maken met stijgende tarieven. Daar kunnen grote verschillen in zitten, dus is het handig als je dat tarief zelf kan instellen.”
Bespreken met werkgever
Volgens Robert is het belangrijk dat werkgevers en werknemers de stijgende energietarieven helder met elkaar bespreken: “Als de kosten van het laden stijgen, merkt een werkgever dat ook, want die krijgt bij een leaseauto de rekening van de laadpas van zijn medewerkers. Stem dit daarom goed af. Eigenlijk geldt voor de laadpas hetzelfde als met het vergoeden van brandstof. Dit is een vertrouwensrelatie die werkgevers met hun medewerkers hebben. Nu juist de energieprijzen aan het stijgen, zijn moet je met elkaar bekijken of die vergoeding nog wel uitkomt.”
Meer weten over laadpalen en laadpassen?
Heb je nog geen laadpaal, maar heb je hier interesse in? De ANWB biedt in samenwerking met Eneco laadpassen en laadpalen.
Deel deze pagina