Laadpas voor je elektrische auto: welke kies je?
Zo gemakkelijk als je overal met je pinpas een volle tank brandstof afrekent, zo ingewikkeld lijkt het oerwoud aan laadpassen voor je elektrische auto. Met welke laadpas kun je overal in Nederland en Europa terecht? En hoe weet je dat je niet te veel betaalt? We helpen je op weg.
Nederland loopt voorop als het om elektrisch rijden en de bijbehorende laadinfrastructuur gaat. En het aantal laadpunten zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Ook in de rest van Europa. Met de juiste laadpas(sen) kun je bij vrijwel alle laadpunten in Nederland en Europa terecht.
Laadpas kiezen: met of zonder abonnement?
In je zoektocht naar een laadpas zul je zien dat er twee soorten zijn: een gratis laadpas zonder abonnement en een pas met abonnement.
Laadpas zonder abonnement
Vrijwel alle aanbieders bieden een pas gratis en zonder abonnement aan. Hang je je auto niet zo vaak aan een (semi-)publieke laadpaal? Dan kun je beter een laadpas zonder abonnement nemen. Je betaalt dan wel een starttarief per laadsessie, maar geen vast maandbedrag.
Het starttarief en prijs per kWh verschilt per laadpas- én laadpaalaanbieder. Er zijn verschillende apps en websites waar je de tarieven kunt checken. Helaas weet je dan nog niet altijd wat je daadwerkelijk betaalt aan de laadpaal. Sommige laadpasaanbieders maken namelijk prijsafspraken met exploitanten van laadpalen. Het tarief dat je hier moet betalen kun je in dit geval vinden op de website. Of check de app van jouw laadpasaanbieder. Deze is namelijk verplicht vooraf het exacte tarief te communiceren.
Wil je er zeker van zijn dat je niet voor het hoogste tarief staat te laden? Check dan vooraf welke (gratis) laadpassen bij jouw laadpaal het voordeligst zijn en vraag deze vervolgens aan. Prijzen vind je meestal in de mobiele app of op de webpagina van de laadpasaanbieder.
Laadpas met abonnement
Als je vaak moet laden, is een laadpas met abonnement voordeliger. Je betaalt dan namelijk geen starttarief elke keer als je je auto oplaadt. Dat geldt ook voor het laadpasabonnement van de ANWB.
Sta je doorgaans vaker dan twaalf keer per maand bij de laadpaal? Dan kun je sowieso beter een laadpas met abonnement nemen. Je betaalt dan nog wel de werkelijke laadkosten per kWh. Ook hiervoor geldt dat de tarieven per laadpaalexploitant verschillen.
Laadpassen vergelijken
Er zijn veel verschillende laadpasaanbieders. Dit zijn laadpaalexploitanten en energiebedrijven. Ook steeds meer automerken bieden laadpassen aan. De tarieven die zij rekenen zijn, net als bij tankstations, niet overal gelijk. De voorwaarden evenmin. Zo betaal je bij de één een flink starttarief per laadsessie en vervolgens een wat lager tarief per kWh stroom. Terwijl het bij een ander juist andersom is. Het is dus slim om verschillende laadpassen te vergelijken.
Kijk goed met welke laadpas je het goedkoopst laadt bij laadpalen die je veel gebruikt. En vraag eventueel meerdere gratis passen aan. Het kan namelijk zijn dat je met de ene laadpas goedkoper laadt bij een bepaalde paal dan met de andere laadpas. Die verschillen zijn zowel bij publiek laden als bij snelladen aanzienlijk. Als je dus meerdere passen door elkaar heen gebruikt, bespaart dat je onder aan de streep veel geld.
Kan ik mijn laadpas in het buitenland gebruiken?
Ga je met je elektrische auto naar het buitenland? Check dan bij de provider van laadpas bij welke laadstations in het buitenland je kunt laden. Dit kan vaak in de mobiele app van de laadpasaanbieder. In sommige gevallen moet je laden in het buitenland eerst activeren om je pas buiten Nederland te gebruiken. Kijk ook goed of er geen afwijkende tarieven in het buitenland gelden. Dat voorkomt nare verrassingen.
Het is aan te raden om meerdere laadpassen mee te nemen. Zo voorkom je dat je geen gebruik kunt maken van een laadpaal, omdat je niet de juiste pas hebt. En welke laadpas je ook hebt: check altijd de laadinfo over de landen die je gaat bezoeken als je naar het buitenland met je EV gaat.
Laadpas van de ANWB
Met de ANWB Laadpas kun je bij vrijwel alle (snel)laadpunten in Nederland laden. En je hebt een goede dekking in het buitenland. Alle aangesloten laadpalen en de actuele tarieven vind je op de pagina van de ANWB Laadpas.
Laden zonder laadpas
Zo'n beetje de helft van alle laadpalen in Europa vraagt om een laadpas. Toch zijn er in sommige regio's ook laadpalen die alleen met een specifieke app te bedienen zijn. Laadpalen bij hotels hebben soms eigen laadpassen die je aanvraagt bij de receptie.