Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zonnepanelen en elektrische auto

Je auto laden met je eigen stroom, ook als de salderingsregeling stopt

Terwijl de ruwe olie met grote schepen vanuit het Midden Oosten deze kant op moet komen, kun je de stroom waarop je elektrische auto rijdt gewoon op je eigen dak opwekken. Een elektrische auto en zonnepanelen zijn een geweldige combinatie, maar door het wegvallen van de salderingsregeling verandert de situatie wel.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn elektrische auto?

Met de salderingsregeling was dit vrij eenvoudig te berekenen. Zolang je onder aan de streep maar net zoveel stroom opwekt als je (op een ander moment) gebruikt, zit je goed. Salderen stopt echter in 2027 en ook nu betaal je bij veel energiemaatschappijen – overigens niet bij ANWB Energie – terugleverkosten als je elektriciteit teruglevert aan het net.

Elektrische auto en zonnepanelen na de salderingsregeling

Met het einde van de salderingsregeling in zicht kun je beter kijken hoe je het eigen verbruik van je zonnepanelen zo goed mogelijk kunt benutten. Je wil zoveel mogelijk stroom die je opwekt en niet direct in huis verbruikt gebruiken om je auto te laden. Daarvoor moet je de laadpaal en het aantal zonnepanelen goed op elkaar afstemmen voor maximaal rendement.

Een modern zonnepaneel kan onder optimale omstandigheden ongeveer 400 Watt (of 0,4 kW) aan elektriciteit opwekken. Heb je er 10 liggen, dan is dat dus 4 kW. Een installatie met 20 panelen kan zomaar 8 kW aan vermogen leveren op een zeer zonnige dag. Om al je opgewekte elektriciteit meteen te kunnen gebruiken heb je een laadpaal (en een elektrische auto) nodig die met hetzelfde vermogen kan laden. Veel moderne 3-fasenlaadpalen kunnen met maximaal 11 kW laden en ook de meeste elektrische auto’s kunnen met drie fasen laden. Heb je nog een oudere 1-faselaadpaal, dan is upgraden wellicht interessant.

Veel thuis of juist van huis?

Om goed te kunnen profiteren van je eigen zonne-energie is het natuurlijk van belang dat je auto geregeld midden op de dag kan laden. Als je vijf dagen in de week met de auto van huis bent, dan is het wellicht niet nodig om voor dat doel meer zonnepanelen of een snellere laadpaal te laten installeren. Daarnaast moet je de stroom in je auto-accu ook opmaken.

Als je gemiddeld maar kleine stukjes rijdt, dan zit je accu al snel vol en lever je nog steeds veel stroom aan het net. Het is zonde om je dak helemaal vol te leggen met panelen als je elektrische auto vervolgens na één zonnige dag al vol is en je de rest van de week toch aan het terugleveren bent.

Goedkoop laden met zonnepanelen én dynamisch energiecontract

Als je geregeld van huis bent met de auto, dan is het door de afschaffing van de salderingsregeling niet meer zo interessant om extra veel panelen op je dak te leggen voor je elektrische auto. Het is dan waarschijnlijk voordeliger om het aantal panelen af te stemmen op het verbruik van je huishouden. Op zonnige dagen dat je thuis bent kun je dan je overtollige stroom in je accu laden.

Om ook bijvoorbeeld ’s nachts goedkoper te kunnen laden kun je een dynamisch energiecontract overwegen. Daarmee betaal je elk uur een andere stroomprijs, afhankelijk van vraag en aanbod. Daardoor is laden overdag, in de nacht en in het weekend vaak aanzienlijk goedkoper. Met de ANWB Slim Laden-app kun je veel elektrische auto’s zelfs automatisch tegen het goedkoopste tarief laten laden. Nog een voordeel: je betaalt bij ANWB Energie geen extra terugleverkosten of boetes met zonnepanelen!

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.