Afschaffing salderingsregeling nu écht definitief
17 december 2024
Half november stemde de Tweede Kamer al in met het beëindigen van de salderingsregeling voor zonnepanelen, nu heeft ook de Eerste Kamer in meerderheid voor dit besluit gestemd. Daarmee is het einde van de salderingsregeling per 1 januari 2027 definitief.
Vanaf 1 januari 2027 einde aan lucratieve regeling
Eerder probeerde toenmalig klimaatminister Jetten van D66 de salderingsregeling in stappen af te bouwen, maar voor die plannen was destijds geen meerderheid in de Eerste Kamer. Die is er nu dus wel.
Salderingsregeling, hoe zit dat ook al weer?
De salderingsregeling bestaat al sinds 2004 en regelt dat consumenten precies evenveel voor hun teruggeleverde zonnestroom krijgen als dat ze voor de stroom krijgen die ze zelf afnemen, maximaal tot hun eigen verbruik.
Die regeling kost traditionele energiemaatschappijen veel geld, omdat de teruggeleverde zonnestroom vaak veel minder waard is dan de stroom die op een ander moment wordt afgenomen. Daarnaast is de regeling ook voor de overheid kostbaar, omdat je ook de 13 cent per kilowattuur aan energiebelasting kunt salderen. Dat lijkt een klein bedrag, maar als je het vermenigvuldigt met het gemiddelde stroomverbruik én het aantal huishoudens met zonnepanelen, dan blijkt dat de overheid jaarlijks meer dan een half miljard euro aan belastinginkomsten misloopt.
Stimulans op eigen verbruik
Behalve een kostenbesparing, hoopt de regering dat het einde van de salderingsregeling ook het zelf verbruiken van opgewekte zonnestroom stimuleert. Als huishoudens beter gebruik maken van hun eigen zonnestroom, dan kan dat netcongestie verminderen of soms zelfs voorkomen.
De afschaffing van de salderingsregling zorgt er ook voor dat de terugverdientijd van zonnepanelen langer wordt. Toch verdienen ze zich op de langere termijn nog altijd ruimschoots terug en zijn ze nog steeds een interessante en rendabele investering.
Terugleverkosten
We stipten het al even aan, de salderingsregeling is ook duur voor energiemaatschappijen. Daarom hanteren veel partijen zogenoemde terugleverkosten. Als jij stroom teruglevert aan het net mag je aan de ene kant salderen, maar betaal je aan de andere kant ook een bedrag op basis van hoeveel je teruglevert. Daardoor leveren je zonnepanelen effectief minder rendement op.