Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met een elektrische auto naar Kroatië: dit moet je weten

Alle informatie over laden en elektrisch rijden in Kroatië

Zelfs in de stad Utrecht vind je al meer laadpalen dan in heel Kroatië. Er staan slechts een kleine 1500 laadpalen, waarvan ongeveer 500 snelladers. En dan valt dat ‘snel’  in veel gevallen ook nog tegen. Gelukkig is het netwerk langs hoofdwegen desondanks best aardig.

Snelladen in Kroatië

Met een maximale laadsnelheid van slechts 50 kW zijn veel  ‘snelladers’  in Kroatië behoorlijk gedateerd. Moderne snelladers van 100 kW of meer vind je eigenlijk enkel langs een aantal belangrijke hoofdwegen en in de omgeving van hoofdstad Zagreb. Daarom is het des te spijtiger dat Tesla slechts twee van haar achter Supercharger-locaties heeft opgesteld voor auto’s van andere merken. Ionity heeft een vijftal locaties in Kroatië, maar eigenlijk enkel in de driehoek Pula-Zagreb-Zadar. 

De naar Nederlandse begrippen matige infrastructuur wil overigens niet zeggen dat het onmogelijk is om met een elektrische auto naar en in Kroatië te rijden. Laden aan een 50 kW-lader duurt weliswaar iets langer, maar voor die paar keer op vakantie ook weer geen enorme belemmering. Met een maximale onderlinge afstand van zo’n 100 km kun je met het Kroatische snellaadnetwerk alle belangrijke bestemmingen bereiken, tot aan Dubrovnik in het zuidelijkste puntje.

Laadpassen en -apps in Kroatië

De meeste Nederlandse laadpassen, waaronder de ANWB Laadpas, zijn in Kroatië uitstekend te gebruiken. Gebruik je de gratis versie van de ANWB Laadpas -dus met een starttarief per laadsessie bovenop de laadkosten- dan kun je overwegen om voor je vakantie het betaalde laadabonnement (€ 3,99 per maand) te activeren.

Je betaalt dan geen startkosten en zodoende heb je het abonnement er al uit als je meer dan twaalf keer aan een publiek laadpunt laadt. Omdat het abonnement maandelijks opzegbaar is kun je het bij thuiskomst eenvoudig via de app weer opzeggen. Je maakt dan automatisch weer gebruik van de gratis versie van de laadpas.

Lokale laadpasaanbieders in Kroatië, 'zelfde' app

Opvallend is dat de belangrijkste aanbieders van laadpunten in Kroatië allemaal dezelfde app gebruiken. Tenminste, op de huiskleuren en logo’s van de aanbieder na ziet de app er precies hetzelfde uit. Ze maken allemaal gebruik van dezelfde software, maar desondanks kun je zomaar flink duurder uit zijn als je de app van de ene aanbieder gebruikt bij het laadpunt van de ander. Let dus goed op dat je de juiste app gebruikt.

Elen

Elen is een onderdeel van Hrvatska Elektroprivreda, de nationale energiemaatschappij van Kroatië. Ze zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de laadpalen in Kroatië, dus bij Elen-laadpunten kunnen laden is belangrijk bij een reis door Kroatië. Zeker omdat niet elke Nederlandse laadpas bij Elen-palen wordt geaccepteerd. Met de laadpas van de ANWB zit je wél goed.

Behalve een werkende laadpas is het verstandig om ook de app van Elen op je telefoon te zetten. Deze is volledig Engelstalig beschikbaar. Met deze app kun je bijvoorbeeld een laadsessie starten, handig wanneer je eigen laadpas toch niet werkt. Je hebt hiervoor een account met een gekoppeld betaalmiddel nodig.

Na registratie in de app krijg je een mail met een bevestigingslink. Vervolgens  moet je in de app onder ‘Wallet’ een betaalmiddel toevoegen: Maestro, Visa of Mastercard. Ter verificatie wordt €0,01 afgeschreven.  Als je dit eenmaal gedaan hebt kun je je laadsessie aan elk laadpunt van Elen starten of stoppen door het scannen van de QR code op dit laadpunt of door op de kaart het laadpunt te selecteren.

Het is verstandig om de app alvast in Nederland te installeren en te activeren, zodat je naast de ANWB laadpas ook direct een (landelijk bruikbaar) alternatief bij je hebt.

Bekijk hier de kaart met alle Elen-laadpunten.

Hrvatski Telekom

Het Kroatische T-Mobile (ofwel: Odido) heet Hrvatski Telekom en is de nummer twee als het om hoeveelheid laadpalen in Kroatië gaat. Hun laadpunten staan verspreid over het hele land en op deze laadpalen worden vrijwel alle Nederlandse laadpassen geaccepteerd. De laad-app van Hrvatski Telekom heb je daarom eigenlijk niet nodig.

Bekijk hier de kaart met alle Hrvatski Telekom-laadpunten.

OneCharge HR

Op doorreis door Slovenië heb je wellicht al van OneCharge gebruik gemaakt. Het is namelijk het laadnetwerk van de grootse energiemaatschappij van dat land, Petrol Group. Ook in Kroatië (en in Oostenrijk) hebben ze behoorlijk wat laadpalen staan. Met de laad-app van OneCharge kun je dus in drie landen laden.

Wat kost opladen in Kroatië?

Het laden van je elektrische auto is in Kroatië over het algemeen iets goedkoper dan in Nederland. Bij reguliere laadpalen betaal je rond de 30 cent per kWh. Buiten de doorgaande routes kun je her en der nog verborgen parels vinden waar je voordelig of soms zelfs gratis kunt laden met de lokale Elen-app. Voordelig is wel relatief, na de eerste drie uur (180 min.) betaal je een tijdsgebonden tarief van 6 cent per minuut, ofwel 3,60 euro per uur. ’s Nachts laden kan daarom behoorlijk duur zijn en is daarom niet aan te raden.

Tip: bekijk eerst de tarieven van je Nederlandse laadpas(app) en vergelijk die met de app van de aanbieder van de laadpaal waar je wil gaan laden. De verschillen kunnen (door het zogenaamde roaming) best fors zijn.

Bij snelladers ben je opvallend genoeg vaak goedkoper uit met je Nederlandse laadpas. Elen hanteert namelijk on en off season-prijzen. In de zomer is snelladen met de Elen-app zomaar de helft duurder dan in het laagseizoen. Ook is er een blokkeertarief van 14 cent per minuut als je langer dan 45 minuten aan het laden bent.

Verstopte laadpunten in Kroatië

Er zijn in Kroatië zo’n duizend publieke AC-laadpunten bekend bij de officiële instanties. Toch zijn er in de praktijk meer laadpunten dan je op een overzichtskaart kunt zien. Zo zie je bij veel restaurants en campings privé en/of semi-publieke laadpalen staan die niet op de kaart of in laadapps staan. Daardoor is ook vaak onduidelijk hoe en met welke laadpas of -app je kunt betalen.

Landen op de route naar Kroatië

Op je reis naar Kroatië doorkruis je meerdere landen met elk een eigen laadsituatie. Afhankelijk de route kom je door België, Luxemburg, FrankrijkZwitserland en Italië of je kiest de route via Duitsland, Oostenrijk en een klein stukje Slovenië. 

Tip: voor je elektrische reis naar Kroatië moet je niet de gebruikelijke praktische zaken vergeten, zoals tolbadges voor specifieke steden en verschillende verplichte uitrusting. Dat geldt natuurlijk ook voor de landen die je doorkruist.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.