Met een elektrische auto naar Portugal: dit moet je weten
Alle informatie over laden en elektrisch rijden in Portugal
Het is een flink stuk rijden tot de Portugese grens, maar er komen met een elektrische auto is geen probleem. Elektrisch rijden in Portugal zelf kan echter een flinke uitdaging zijn. Enige voorbereiding is essentieel, maar daarna kun je ook in Portugal zorgeloos elektrisch op vakantie.
Onderweg naar Portugal
Voordat je in Portugal aankomt heb je er al een behoorlijke trip op zitten waardoor je al een heuse professional begint te worden in (snel)laden in het buitenland. België, Frankrijk en Spanje liggen op je route. En nét als je denkt te weten hoe het allemaal werkt kan Portugal je tóch verrassen. Zo is de kans erg groot dat je Nederlandse laadpas op elke Portugese laadpaal geweigerd wordt. Hoe zit dat?
Het Portugese laadnetwerk
In tegenstelling tot de rest van Europa mag door bepaalde wet- en regelgeving alleen het staats energie bedrijf Mobi.E (Mobilidade Eléctrica) en enkele door Mobi.E aangewezen energie leveranciers auto-energie verkopen. Dit betekent dat 95 procent van de Europese laadpassen niet worden geaccepteerd aan Portugese laadpalen. Ook niet bij snellaadstations van bijvoorbeeld Ionity, zelfs niet via hun eigen app.
Ook de Portugese Tesla Superchargers zijn om die reden niet opengesteld voor andere elektrische auto’s. Tesla’s kunnen hier wel terecht, maar strikt genomen is deze situatie niet legaal. Tesla is dan ook al een aantal jaar in onderhandeling met de Portugese overheid over deze kwestie. Als gevolg telt Portugal maar acht Tesla-laadstations.
Een laadpas aanvragen die wél werkt in Portugal
De meeste laadpassen worden in Portugal dus niet geaccepteerd, maar hoe kom ik dan aan een laadpas die het wel doet? Een lokale pas aanvragen is niet eenvoudig als je niet in Portugal woont en als het al mogelijk is, dan is je pas zomaar een paar weken onderweg. Wil je per se een lokale pas, kies dan voor Miio. Deze aanbieder accepteert behalve een Portugese betaalrekening ook creditcards.
Er is gelukkig een eenvoudiger oplossing: een laadpas van Electromaps of Shell Recharge. Beide aanbieders hebben overeenkomsten met Mobi.E en bieden daarom volledige toegang tot het nationale netwerk en dus ook tot de snellaadstations van bijvoorbeeld Iberdrola, Powerdot en - opvallend genoeg - ook de stations van Ionity.
Waar staan de laadpalen in Portugal?
Anders dan in Nederland vind je in Portugal nog niet in elke woonwijk laadpalen. Je ziet ze vooral op plekken waar veel mensen (en auto’s) komen, zoals in stadscentra, bij bezienswaardigheden en bij supermarkten. De dichtheid van het laadwerk is dan ook wat lager dan in Nederland, maar in dichter bevolkte (kust)regio’s wel toereikend.
Dat geldt niet voor de binnenlanden van Portugal, daar zijn laadpalen lang niet zo vanzelfsprekend. Er zijn nog vele dorpen en kleine plaatsen zonder laadpaal. Het kan zomaar zijn dat de dichtstbijzijnde laadpaal op vele tientallen kilometers afstand staat of dat je meer dan honderd kilometer langs een doorgaande weg kunt rijden zonder er eentje tegen te komen.
Ga je de binnenlanden van Portugal in, bijvoorbeeld richting de bergen in Serra Da Estrela, kijk dan goed of en waar je bij je bestemming kunt laden. Is er geen lader in de buurt, zorg dan dat je met een behoorlijke volle accu bij je bestemming komt door bijvoorbeeld een keertje extra te snelladen vlak voor je de snelweg verlaat.
Voor een overzicht van laadpunten is het in ieder geval aan te raden om de app van zowel Electromaps als Shell Recharge te downloaden.
In veel Portugese dorpjes lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Als het om laadpalen gaat geldt dat vaak ook…
Laden bij je vakantieverblijf zonder oplaadpunt
Vanwege het niet overal optimale laadnetwerk raden we aan om je 230v-lader mee te nemen op vakantie. Zo kun je in geval van nood je elektrische auto opladen aan een gewoon stopcontact. Dat kan in Portugal met dezelfde 230V-stekker als in Nederland.
Ga je laden aan het stopcontact, vraag dan vooraf altijd toestemming aan de eigenaar van de accommodatie of camping. He is namelijk mogelijk dat de aanwezige stopcontacten niet geschikt zijn voor de hoge vermogens die een elektrische auto van het elektriciteitsnet vraagt. Veel 230v-laders hebben de mogelijkheid om de maximale stroomsterkte in te stellen, door deze op 10A in plaats van 16A in te stellen is de kans op oververhitting en doorslaande stoppen een stuk kleiner.
Wat kost laden in Portugal?
Je elektrische auto opladen is in Portugal (veel) goedkoper dan in Nederland. Doorgaans betaal je een klein starttarief in combinatie met een tarief per minuut. Soms betaal je ook nog een klein bedrag per kWh, maar desondanks ben je toch vaak goedkoper uit dan in Nederland.
Vaak betaal je aan elke laadpaal een vergelijkbaar tijdsgebonden tarief. Kies indien mogelijk voor een zo snel mogelijke laadpaal. Je accu is dan sneller vol en dat scheelt in de laadkosten. Tijdsgebonden tarieven hebben ook een nadeel: vergeet je je auto van de lader te halen, dan blijft de teller gewoon doorlopen.
Wat moet je nog meer weten als je met de auto naar Portugal gaat
Los van wat komt kijken bij een elektrische autorit naar Portugal zijn er ook nog andere dingen die je moet weten om goed voorbereid op weg te gaan. goed voorbereid op weg te gaan. Denk aan tolwegen, milieuzones en afwijkende snelheidslimieten.
Tip: overweeg een tolbadge als je op autovakantie naar Portugal gaat. Deze werkt behalve in Portugal ook in Frankrijk en Spanje. Het bespaart je wachten en gedoe met pinpassen die soms wel en soms niet geaccepteerd worden.