Winterbandentest 2015
De grote winnaars van de jaarlijkse ANWB winterbandentest 2015 zijn Goodyear en Continental. De test levert ditmaal nauwelijks verliezers op, maar er zijn wel enige tekortkomingen.
Direct naar de resultaten van de winterbandentest 2015
Afgelopen winter testten we 35 banden van 26 merken in twee verschillende maten. De bandenmaat 165/70 R 14 T (die we voornamelijk onder stadsauto’s aantreffen) en het formaat 205/55 R 16 H, waar auto’s uit het C- en D-segment op zijn geschoeid. Daarbij moet je denken aan uiteenlopende modellen als de Citroën C4 Cactus, Volkswagen Golf en Opel Zafira.
Alle winterbanden werden getest op sneeuw, ijs, nat en droog wegdek. Daarnaast beoordeelden we het geluidsniveau, brandstofverbruik en de slijtvastheid. Grote winnaars zijn de banden van Goodyear en Continental: die fabrikanten behaalden in beide categorieën een hoge score.
Weinig slechte banden
In de bandenmaat voor kleine auto’s scoren drie banden slecht; bij het formaat voor grotere auto’s is dat er slechts eentje. De remweg van de Avon IceTouring ST is op nat wegdek maar liefst 8 meter langer dan die van de beste testkandidaat. Dat is dan nog op asfalt; op beton bedraagt dat verschil zelfs 13 meter.
Bandenlabel
In een regenachtig land als het onze zijn de scores op nat wegdek uitermate belangrijk. Vandaar dat er alleen banden aan de ANWB winterbandentest mogen meedoen die minimaal een C scoren op het Europese bandenlabel. Dit label wordt op basis van vastgelegde criteria door de fabrikanten zelf aan banden toegekend. Het EU bandenlabel informeert de consument over het brandstofverbruik, de remweg op nat wegdek en de geluidsproductie (buiten de auto!) van een band. Net als het energielabel op een auto of keukenapparaat kun je op die manier heel eenvoudig verschillende merken met elkaar vergelijken.
Op basis van onze uitkomsten moeten we echter concluderen dat het bandenlabel nog voor verbetering vatbaar is. Banden die bij onze test door de mand vallen, beschikken over een positief EU label. Maar de eerder aangehaalde Avon heeft een B-label, terwijl de Continental WinterContact TS 850 een C-label krijgt opgeplakt. Met een 13 meter kortere remweg scoort de Continental echter veel beter! Op basis van alleen het EU bandenlabel kun je dus niet zeker zijn dat je een goede band hebt gekocht.
Aquaplaning
Een laatste opvallende uitkomst van deze editie van de winterbandentest is de goede score op het gebied van aquaplaning. Verheugend en bij winterbanden extra belangrijk, omdat dergelijke positieve eigenschappen ook bepalen hoe er wordt omgegaan met de natte sneeuwpap die op wegen ontstaat nadat er gestrooid is.