Goedkope en dure zonnepanelen: wat is het verschil?
Waarom zonnepanelen en bergschoenen op elkaar lijken
Zonnepanelen zijn eigenlijk niet zo veel anders dan een auto of een paar bergschoenen, toch? Nou misschien zijn er toch best wat verschillen. Maar waar ze niet in verschillen is dat er grote verschillen kunnen zijn tussen de budgetvriendelijke opties en de premium modellen. Ze hebben natuurlijk allebei voor- en nadelen. Het is echter wel belangrijk om te begrijpen wat elke prijsklasse biedt, en vooral ook wat ze niet bieden. Zo maak je met een goed gevoel de keuze die bij jou past.
In het algemeen
Je kan bij zonnepanelen een relatief hele goedkope installatie voor elkaar krijgen, maar natuurlijk ook net zo goed een dure. Het is niet zo dat de goedkope jou per se een goede deal weet te bieden, en de dure aanbieder jou een poot uit probeert te draaien. Er zijn een aantal dingen die de prijs van jouw zonnepanelen bepaald, en dat zijn zeker niet alléén de zonnepanelen zelf. Uiteindelijk komen de verschillen vaak neer op de keuze: kies je voor de korte termijn en wat meer onzekerheid? Of voor de lange termijn en meer zekerheid? Hieronder behandelen we de verschillen in het materiaal, de installatie, de veiligheid en welke garanties en service je kan verwachten.
1. De zonnepanelen zelf
Als we het hebben over het materiaal, dan hebben we het voor nu even alleen over de zonnepanelen. De omvormers behandelen we in een ander artikel.
De prijs van een zonnepaneel hangt niet alleen af van de Wattpiek (Wp), ofwel het maximale vermogen dat ze opwekken. Een goedkoop paneel kan namelijk ook een hoog vermogen hebben. Belangrijke factoren die de prijs beïnvloeden zijn het productieproces en het gebruikte materiaal.
Een cruciaal verschil tussen goedkope en duurdere zonnepanelen ligt dus in het productieproces. Goedkope zonnepanelen worden vaak sneller en met meer 'afslagen' geproduceerd. Eén voorbeeld hiervan is het laminatieproces van de zonnecellen, waarbij ze worden ingekapseld in een beschermend laagje. Dit is een nauwkeurig proces dat tijd simpelweg tijd kost als je het goed wil doen. Dit betekent dat een goedkoop paneel met mooie specificaties op papier, op de lange termijn minder voordelig kan zijn vanwege snellere slijtage en mindere prestaties.
Een ander aspect is het type paneel: glas/folie of glas/glas. Glas/glas-panelen zijn sterker en beschermen de zonnecellen beter, wat resulteert in langduriger prestaties. Glas/folie-panelen zijn gevoeliger voor weersinvloeden en slijten sneller. Ongeacht het type is de kwaliteit van het productieproces cruciaal. Een goed geproduceerd glas/folie-paneel kan dus nog steeds een goede keuze zijn, maar biedt wel minder bescherming dan een glas/glas-paneel.
2. Installatie
Los van de kwaliteit van de panelen, is ook een goede installatie cruciaal. Dit is belangrijk voor zowel de veiligheid als de efficiëntie van je zonnepanelen. Er zijn verschillende keuzes die een installateur kan maken die sneller of goedkoper zijn, maar die de kwaliteit niet ten goede komt. Zo is er de keuze tussen het vastschroeven van zonnepanelen op de dakconstructie of het haken aan de dakpannen. Het vastschroeven neemt meer tijd in beslag, maar biedt meer weerstand wanneer de wind flink opsteekt tijdens een storm.
Nu heeft de manier van bevestigen niet direct veel invloed op hoeveel stroom jouw installatie opwekt. Iets dat dat wel heeft is welke kabels een installateur trekt van je installatie naar de meterkast. Je kan dunne (en dus goedkopere) kabels gebruiken. Dunnere kabels besparen je misschien iets in aanschaf van de installatie, maar kan er ook voor zorgen dat je opwek wat tegenvalt omdat de spanning op die dunne kabel te hoog wordt en daardoor je omvormer uitvalt. Uiteindelijk kost dit je dus meer dan dat je bij aanschaf bespaart.
Een goede installateur neemt de tijd om naar jouw specifieke situatie te kijken, en maakt een plan voor wat nodig is. Dit kost wat meer tijd dan een partij die 'gewoon' aan de slag gaat, maar uiteindelijk zal je merken dat een goed doordacht plan ervoor zorgt dat je meer stroom opwekt.
3. Veiligheid
Bij het praten over veiligheid, denken we niet alleen aan jouw veilige installatie, maar ook aan de werkomstandigheden van de monteurs. Deze twee aspecten hangen vaak nauw samen. Neem bijvoorbeeld het dragen van een zonnepaneel op de schouder via een gammele ladder het dak op. Dit is niet alleen riskant voor de monteur, maar vergroot ook de kans op schade aan het paneel. Een steiger, dakrandbeveiliging en lift plaatsen is veiliger, maar kost ook tijd, dus ook wat duurder.
Naast het veilig werken van de monteur, wil je natuurlijk ook zeker zijn dat al het kabelwerk op je dak en in je meterkast goed zit. Hier zijn terecht strenge eisen voor, dus hier wil je niet op besparen. En als je merkt dat de installateur het niet zo nauw neemt met de eigen veiligheid, wees dan ook extra alert als het gaat om de veiligheid van de installatie zelf.
Een voordelige installatie hoeft zeker niet onveilig te zijn. Zelfs met een kleiner budget is het mogelijk om veilig te werken. Tegelijkertijd garandeert een hogere prijs niet altijd meer veiligheid. Het is belangrijk om een installatiebedrijf te kiezen dat betrouwbaar is en zowel jouw veiligheid als die van hun medewerkers serieus neemt.
4. Service en garantie
Goede kwaliteit stopt niet zodra de panelen op je dak liggen. Hoe goed de kwaliteit van je materiaal en installatie ook is, er kan altijd wat gebeuren. Als er dan wat is, dan wil je dat het goed opgelost wordt en je niet zelf met een gebrekkige installatie blijft zitten. Of het nou een gebrek is aan je installatie, een productiefoutje in de fabriek of tegenvallende prestaties. Een goede installateur geeft je de garantie dat ze je helpen als er wat mankeert aan de installatie. Bij een goedkopere installatie ben je hier niet zeker van.
Kortom
Het verschil tussen dure en goedkope zonnepaneleninstallaties komt dus vaak neer op welke materialen er gebruikt worden, maar ook zeker hoeveel tijd en aandacht er wordt geschonken aan jouw specifieke situatie. Je zonnepanelen zelf zijn maar een deel van de kosten, de rest bestaat vooral uit een goed doordacht plan te maken.
Wil je ook een doordacht plan voor jouw dak? Plan een gratis adviesgesprek in met onze ANWB Zonexpert, dan kijken we samen naar wat bij jou past. We maken samen een plan zodat je zelf met een goed gevoel kan beslissen wat jij wil.