Beste fietsendragers voor elektrische fietsen
De populairste fietsendragers van Nederland
Wil je je e-bike meenemen op de trekhaak van je auto? Zoek eerst uit hoe hoog de kogeldruk van jouw trekhaak mag zijn en ga daarna op zoek naar een degelijke fietsendrager. Het liefst een model dat speciaal voor het doel geschikt is en het relatief hoge gewicht van een e-bike kan dragen. Wij selecteerden zes populaire, in Nederland hoog aangeschreven, fietsendragers voor elektrische fietsen.
Prijs fietsendrager elektrische fiets
Door de stijging van grondstofprijzen en de lonen in China, de schaarste op onderdelen en een toenemende vraag zijn veel fietsendragers in prijs verhoogd. Vergelijk fietsendragers dus goed met elkaar en ga op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Laat je niet afschrikken door de hoge prijzen. Kwaliteit heeft een prijs, maar daar staat veel gebruiksgemak tegenover.
Let op: dit is geen test, maar een oordeel van onze ANWB Fietsexpert. De fietsendragers zijn op alfabetische volgorde geplaatst.
1. ANWB Touring II
De Touring II is een zeer degelijke fietsendrager. Qua design mag het model er zijn met zijn fraaie achterlichten en geïntegreerde wielgoten. De drager beschikt over een handige kantelfunctie, waardoor de bagageruimte altijd bereikbaar blijft. Deze kantelfunctie is veilig gezekerd door twee pinnen. Deze zijn echter lastig te bereiken midden onder de drager. De drager is uitgevoerd met een dubbele anti-diefstalbeveiliging, zowel op de vergrendeling als op de frameklemmen.
De drager is met 18 kilogram wel aan de zware kant. Bij aflevering is de fietsendrager grotendeels afgemonteerd, alleen het U-profiel met de frameklemmen moet eenmalig op de drager worden gemonteerd. Houd er rekening mee dat deze drager een maximale wielbasis van 125 centimeter toestaat. Niet iedere moderne e-bike is hiervoor geschikt.
Montage van de fietsendrager en e-bikes
Afgezien van het gewicht is de Touring II fietsendrager redelijk eenvoudig op de trekhaak te monteren. Je klaart de klus door de drager horizontaal op de kogel te plaatsen en de hefboom naar de zijkant dicht te drukken. Je hebt hier niet al te veel kracht voor nodig. Ook het plaatsen van de fietsen op de drager vergt weinig moeite. Het fietsframe veranker je stevig met een frameklem en de wielen zet je vast met kunststof riemen met een ratelfunctie. Let wel op: de fietsen staan redelijk dicht op elkaar, dus ga secuur te werk bij het plaatsen van de e-bikes.
Conclusie
Zeer degelijke fietsendrager voor elektrische fietsen met een aantrekkelijk prijskaartje.
- Bekijk deze fietsendrager in de ANWB webwinkel
- Of vergelijk deze drager eerst in de Fietsendrager vergelijker
2. ANWB Touring Flex Plus II
De Touring Flex Plus II presenteert zich als een compacte fietsendrager die handig samen te vouwen is tot een klein formaat. Hij komt vrijwel geheel afgemonteerd uit de doos en je tilt de fietsendrager eenvoudig op aan een handgreep. Alleen de frameklemmen moet je zelf monteren. Verder is het slechts een kwestie van de wielgoten uitklappen en de verlichting en het kentekenplaat op zijn plaats draaien. De kofferbak blijft bereikbaar dankzij een kantelfunctie. Zowel drager als frameklemmen zijn voorzien van diefstalbeveiliging. De Touring Flex Plus II drager is met een gewicht van 17 kilogram redelijk zwaar, maar in de praktijk goed handelbaar. Een draagtas wordt bijgeleverd.
Montage van de fietsendrager en e-bikes
De Touring Flex Plus II is met een eenvoudige handeling op de trekhaak te monteren. Je plaatst de drager in opgeklapte toestand op de kogel en drukt vervolgens de hefboom omlaag. En voilà, de drager zit als een huis. Voor het aandrukken van de hefboom heb je weinig kracht nodig. Tevens is de kracht in te stellen via een stelmechanisme. Het plaatsen van de fietsen op de drager is ook een eenvoudige handeling. De framehouders zijn voorzien van flexibele spanbanden, waardoor je ook e-bikes met dikkere intube framebuizen goed kunt bevestigen. De fietsen hebben voldoende onderlinge ruimte. De wielen staan in verstelbare wielgoten en worden vastgezet met spanbanden.
Conclusie
Zeer compacte fietsendrager, handig in het gebruik.
- Bekijk deze fietsendrager in de ANWB webwinkel
- Of vergelijk deze drager eerst in de Fietsendrager vergelijker
3. Hapro Atlas 2 Blue Premium
De Atlas 2 Blue Premium is een stevige drager met extra ruimte tussen de goten. Sterke punten zijn: prijs, montage en stabiliteit. Hoewel de drager qua omvang iets minder compact is dan een aantal concurrenten, heeft de drager wel als voordeel dat je het U-profiel met de frameklemmen kan omklappen. Hierdoor krijgt de drager toch een handzaam formaat. Bovendien zijn bij dit Premium model ook de lichtunits inklapbaar. De korte frameklemmen zorgen voor veel stabiliteit. Enig minpunt: de kantelfunctie is lastig bereikbaar. Wel is de drager voorzien van anti-diefstalbeveiliging op de drager en frameklemmen.
Montage van de fietsendrager en e-bikes
Bij aflevering moet je eenmalig de lichtbalk en het U-profiel met de fietsklemmen zelf monteren. Kwestie van een half uurtje werk. Montage op de trekhaak is kinderlijk eenvoudig: drager op de kogel plaatsen en beugel omhoog trekken. Met relatief weinig kracht zit het geheel muurvast op de kogel. In tegenstelling tot andere fietsendragers staat het U-profiel met de frameklemmen in het midden van de drager. Dit zorgt dat de fietsen niet snel in conflict komen met elkaar. Dankzij de verstelbare wielgoten en de getande riempjes staan de wielen stabiel op de drager. Voor sommige e-bikes zijn de goten aan de korte kant.
Conclusie
Stabiele fietsendrager met een goede prijs/kwaliteit verhouding.
- Bekijk deze fietsendrager in de ANWB webwinkel
- Of vergelijk deze drager eerst in de Fietsendrager vergelijker
Let op: de getoonde afbeelding toont de optionele rijwielgoot voor een derde fiets. Dit is een accessoires die bijgekocht dient te worden.
4. Pro-User Diamant TG
De fietsendrager Diamant TG van Pro-User is een mooi afgewerkte, zeer degelijke fietsendrager met bescheiden afmetingen. De drager wordt vrijwel compleet afgemonteerd geleverd met alleen de frameklemmen los bijgevoegd. In opgevouwen toestand kun je de Diamant TG aan de handvatten redelijk eenvoudig vervoeren. Met 17 kilogram is het echter geen lichtgewicht. De bagage in de kofferbak blijft door de kantelfunctie na montage van de fietsen nog goed bereikbaar. De drager zelf, maar ook de frameklemmen beschikken over een slot.
Montage van de fietsendrager en e-bikes
Het plaatsen van de Diamant TG fietsendrager is een eenvoudige handeling. In opgevouwen toestand wordt de drager op de kogel geplaatst, vervolgens stel je de goede positie in en duw je de hefboom naar beneden. Hiervoor is niet veel kracht vereist. Daarna vouw je de wielgoten uit en is de drager klaar voor de montage van de e-bikes. Dankzij het U-profiel zijn de frameklemmen, die voorzien zijn van een spanband met ratelfunctie, op verschillende posities te verschuiven. Zo vind je altijd de goede positie voor de framemontage. Staan de fietsen eenmaal vast, dan worden de wielen gefixeerd door middel van de verstelbare wielgoten en spanband met een ratelfunctie.
Conclusie
Compacte, mooi afgewerkte fietsendrager met veel functionaliteit.
5. Thule EasyFold XT 933
De EasyFold van Thule staat qua gebruiksgemak op grote hoogte. In opgevouwen toestand til je de fietsendrager eenvoudig op aan de handvatten. Ondanks het gewicht van 17,9 kilogram is de EasyFold toch redelijk makkelijk te hanteren. Mede dankzij het handzame formaat. De fietsen worden geplaatst op een kunststof plateau met goten. Erg handig, want zo hoef je de wielen niet direct in de goot te mikken. Vooral bij de relatief zwaardere e-bikes werkt dit erg handig. De kantelfunctie is met de voet te bedienen. Hierdoor is de bagageruimte van de auto altijd bereikbaar. Zowel de fietsendrager als de frameklemmen zijn met sloten te vergrendelen.
Montage van de fietsendrager en e-bikes
De Thule EasyFold wordt compleet afgemonteerd geleverd. Dankzij de innovatieve koppeling zet je de drager makkelijk op je trekhaak. De drager stabiliseert zichzelf en is mede daardoor zeer handig in het gebruik. Daarna fixeer je de drager met een hefboom, vouw je ‘m uit en kunnen de fietsen gemonteerd worden. De fietsen zijn eenvoudig op de drager te plaatsen dankzij de AcuTight frameklemmen met koppelbegrenzer. Die hoor je klikken wanneer de optimale grip is bereikt. Ook is veel ruimte tussen de fietsen gecreëerd. De wielen worden verankerd met riempjes, die door een ratelfunctie eenvoudig op spanning worden gebracht.
Conclusie
Super functionele fietsendrager met een fraaie afwerking.
- Bekijk deze fietsendrager in de ANWB webwinkel
- Of vergelijk deze drager eerst in de Fietsendrager vergelijker
6. Uebler i21
De i21 fietsendrager van Uebler is het vlaggenschip uit de collectie. Deze drager heeft alle innovaties, die Uebler te bieden heeft, aan boord. De basis wordt gevormd door het lage gewicht van slechts 13 kilogram. Bij transport en het monteren op de kogel biedt genoemd gewicht een belangrijk voordeel. Eén van de innovatie highlights is de iQ koppeling, de handige kogelsluiting zonder hefboom.
Bij het eerste gebruik hoef je alleen de frameklemmen te monteren. Verder wordt de fietsendrager compleet afgemonteerd geleverd. U-profiel en wielgoten met lichtunits worden eenvoudig uitgeklapt op hun plaats vergrendeld. Dankzij sleutelvergrendeling op de koppeling en de frame armen is de fietsendrager goed beveiligd.
Montage van de fietsendrager en e-bikes
Bij de montage wordt de fietsendrager verticaal op de kogel geplaatst, daarna kantel je de drager naar je toe en springt hij in de vergrendeling. Voor deze handeling heb je relatief weinig kracht nodig en je hoeft bovendien geen hefboom te sluiten. Vervolgens plaats je de e-bikes in de vrij brede wielgoten en monteer je de frameklemmen. Tussen de fietsen is er voldoende ruimte, waardoor beschadigingen voorkomen worden. Robuuste spanbanden met een ratelfunctie zorgen voor een rotsvaste vergrendeling van de wielen.
Zin om je fietsendrager te gebruiken?
Met onderstaande informatie ga je onbezorgd en goed voorbereid op pad.
- Is je fietsendrager achterop de auto verzekerd?
- Bereken de kogeldruk
- Zo neem je elektrische fietsen mee in de caravan of camper
- Veelgestelde vragen, zoals: "Mag je e-bikes op een normale fietsendrager meenemen?"
- Onderdelen en accessoires in ANWB Webwinkel