De 10 mooiste fietsroutes van Nederland
Ontdek de tien fietstochten die wat ons betreft tot de mooiste van Nederland behoren. In alle hoeken van het land en in prachtige gebieden. Verschillend van lengte, afwisselend wat terrein én flora en fauna betreft. Routes met een cultureel tintje, of juist heel veel historie. Laat je verrassen door deze bijzondere fietsroutes!
1. Langs de Hunebedden (Borger), 51 kilometer
Foto: het op een grootste hunebed in Nederland, D50 bij Havelte, bron: Getty ImagesHunebedden blijven verbazen. Dat het grafkamers zijn, daar zijn de geleerden het inmiddels bijna allemaal wel over eens. Tussen pakweg 3350 en 3000 voor Christus werden ze door de mensen van de trechterbekercultuur opgericht, ter nagedachtenis aan de overledenen. De mooiste fietstocht die wij in Drenthe selecteerden, voert niet alleen langs de hunebedden maar ook andere sporen uit de oertijd zoals gletsjerkuilen, grafheuvels en prehistorische akkers.
Meer tips
- Gastvrijpunten op de route: Bospaviljoen de Woudstee: bospaviljoen midden in de natuur. Het Hunebedcentrum: hier leer je alles over hunebedden. Theehuis Poolshoogte: dagverse en veelal seizoens- en streekgebonden producten.
- Een dagje eropuit in Nationaal Park Dwingelderveld? Lees meer.
- Maak onderweg een stop bij Het Hunebedcentrum om meer te weten te komen over de hunebedden, de bouwers en het leven in de steentijd.
2. Buitenplaatsen langs de Vecht, 43 kilometer
Foto: Breukelen, langs de route aan de Vecht, bron: Getty ImagesDe Utrechtse Vecht had vroeger een belangrijke functie als waterweg. Het was de verbinding tussen de Rijn en de Zuiderzee. Langs deze fietsroute groeiden diverse steden uit tot welvarende handelsplaatsen. Welvarende kooplieden uit Amsterdam ontdekten de Vecht als ideaal toevluchtsoord en lieten prachtige landhuizen aanleggen. Veel ervan zijn verkocht en gesloopt, maar gelukkig is het nog mogelijk om te fietsen langs enkele van de monumentale buitenplaatsen.
3. IJssel en Posbank (Laag-Keppel), 60 kilometer
Foto: de Oude IJssel bij Doesburg, bron: Getty ImagesVolop afwisseling op deze route. Je ziet Gelderland in al zijn facetten. Je start de knooppuntenroute langs de Oude IJssel, bij Laag-Keppel, en rijdt richting Doesburg. Bij knooppunt 37 kom je een sluis tegen die een hoogteverschil van liefst 5 meter moet overbruggen. Voor de vissen is hier een heuse vistrap, met zigzagtreden, gebouwd. De rivier leidt je langs bossen, akkers en kastelen van de Achterhoek.
Eenmaal bij de Veluwe aanbeland, staat je de klim op de Posbank te wachten. Deze berg heeft een ANWB-tintje, want hij is vernoemd naar een oud-voorzitter. Voor wielerliefhebbers, op de racefiets of mountainbike, een must. Maar ook voor e-bikers of fietsliefhebbers op een ‘gewone’ fiets een belevenis. Hier kijk je prachtig uit over de heide van de Veluwezoom. Eenmaal uitgehijgd, hobbel je op de terugweg over de kinderkopjes van de straten van Doesburg. De oude Hanzestad is een plaatje, met middeleeuwse stratenpatroon en monumentale panden.
Let op: Tijdens deze route steek je één keer de IJssel per pont over. Kijk vooraf goed naar de vaartijden. In de winter vaart het pontje niet en wacht je een extra lusje van acht à negen kilometer.
Meer tips
- Een lege accu halverwege je route is erg vervelend. Gelukkig kun je tijdens het fietsen rekening houden met een aantal dingen om de levensduur te verlengen. We zetten de tips op een rij.
4. West-Tholenroute (Sint-Annaland), 44,5 kilometer
Foto: bij Tholen, bron: Getty ImagesVeel rustiger dan hier wordt het niet. Zelfs hartje zomer is het in de leuke haventjes niet overdreven druk en op de smalle dijken, vaak te midden van heel veel bloemen, is het nooit dringen. Logisch dat de kleine stranden die je passeert tijdens deze route door Sint-Annaland er erg aanlokkelijk uitzien en dat ook de vogels zich veilig wanen. Je spot hier met gemak tientallen soorten.
De start is in Sint-Annaland, een voormalige vissersplaats waar nu vooral plezierjachten aanmeren. Je doet vervolgens Stavenisse en Sint-Maartensdijk aan, dorpen die tijdens de Watersnoodramp van 1953 niet gespaard werden. Het naastgelegen natuurgebied, de Pluimpot, ontstond door afdamming in 1957. In het brakke water hebben talrijke broedvogels en zoutminnende planten het naar hun zin. Ook in de Scherpenissepolder is het een paradijs voor natuurliefhebbers, met zowel buitendijks (lamsoor en zeeasters) als daarbinnen veel speciale planten- en diersoorten. Een waar vogelparadijs.
Gastvrijpunt op de route: B&B en Brasserie Die Meid. Diverse lekkere broodjes voor de lunch en een (speciaal) biertje of wijntje met een borrelhapje.
Meer weten over de vogels die je op deze route kunt spotten? In de ANWB vogelgids vind je meer informatie over ruim 770 vogelsoorten.
5. Mooiste fietsroute in GrGasbelroute (Hoogezand), 45 kilometer
Foto: natuurgebied ’t Roegwold, bron: Getty ImagesDeze mooie route voert je door een typisch Gronings streekdorpenlandschap. De dorpen Siddeburen, Hellum, Schildwolde en Slochteren liggen als een langgerekt lint aaneen. Het is niet toevallig dat ze zo ontstaan zijn. In het laaggelegen veengebied, dat al meer dan duizend jaar geleden voor het eerst ontgonnen werd, bouwden ze de huizen op zandruggen in het landschap.
In 1959 werd hier het tot dan toe grootste aardgasveld ter wereld ontdekt. Het winnen daarvan leidde in Slochteren en omgeving tot een reeks aardbevingen en gevolgschade. Maar aan de Groenedijk weert een aantal poldermolens zich kranig. Zij maalden vroeger, dankzij de wind, het land droog. Daar waar het water nog wel staat, in natuurgebied ’t Roegwold, heb je een kleine kans om de roerdomp, blauwborst, baardmannetje en zeearend te spotten.
Goed voorbereid van huis met pechhulp
Helaas kan het voorkomen dat je onderweg problemen krijgt met je fietsaccu, een lekke band of een gebroken ketting. Met Wegenwacht Fiets kun je zorgeloos fietsen en krijg je 24/7 pechhulp, ook thuis.
6. Rondje Tjeukemeer (Heerenveen), 63 kilometer
Foto: Echtenerbrug, onder het Tjeukemeer, bron: Getty ImagesWeids, vlak en afwisselend. Zo stellen we ons Friesland allemaal voor. En deze tocht biedt dat ook allemaal. Je hebt alle ruimte, op de mooist denkbare fietspaden. Je rijdt door prachtige polders en dorpjes, langs meren en waterwegen. Zonder het de hele tijd te beseffen laat je je leiden door de vervening. Het kan soms niet anders dan dat je hele stukken om moet rijden, omdat zich meertjes en sloten hebben gevormd in het vlakke landschap.
De route start in het vroegere ‘vervenersdorp’ Heerenveen, voert langs het bakkersmekka Sintjohannesga en De Groote Sintjohannesgaaster Veenpolder. Het Tjeukemeer is met zijn 22 vierkante kilometer het grootste van de Friese meren. En we rijden er vandaag helemaal omheen. Met een beetje geluk zie je vanaf de kant een of meer traditionele skûtsjes op het water.
Meer fietsen in Friesland? Deze Elfstedenfietsrondreis neemt je mee op de legendarische schaatsroute.
7. Bollen, duinen en landgoederen (Lisse), 62,5 kilometer
Foto: tulpenvelden bij Hillegom, bron: Getty ImagesNatuurlijk is het het mooist om deze route in het vroege voorjaar te rijden. Dan immers staan de bollenvelden vol met narcissen, tulpen en hyacinten. Het is altijd weer een magisch gezicht dat ook veel buitenlandse toeristen trekt. In de zomer is de regio ook de moeite waard om doorheen te fietsen. In de periode half augustus t/m half oktober bloeien er diverse zomerbloemen zoals dahlia's en lelies. En uiteraard is een dagje aan zee in deze periode een aanrader.
Vanzelfsprekend fiets je langs tientallen, misschien wel honderden bollenschuren. De route leidt onder meer door Noordwijkerhout, Noordwijk en Voorhout. Je komt ook langs de Keukenhof (open van 21 maart t/m 12 mei 2024) – voor een bezoek aan de immense bloementuin kun je gerust een dag uittrekken. Je komt, misschien tot je eigen verrassing, op dit rondje ook langs opvallend veel buitenplaatsen en (middeleeuwse) kasteeltjes. Rijke handelaren en regenten zagen het gebied als een zalige zomerresidentie. Geef ze eens ongelijk.
Meer tips:
- Gastvrijpunten op de route: Restaurant De Vier Seizoenen: restaurant met tuinkamer en groot terras in een karakteristiek pand. Stayokay Noordwijk: uitwaaien in de duinen op een zonnig terras. De Tulperij: bloembollenbedrijf waar je terecht kunt voor koffie en alles over bloembollen
- Langer verblijven in de Bollenstreek? Verblijf in de badplaats Noordwijk met dit 3-daagse arrangement. Hier vandaan kun je eenvoudig deze route starten. Of combineer een fietstocht in de Bollenstreek met een stedentrip Leiden.
8. Grote Natuurgebiedenroute (Almere), 44 kilometer
Foto: bij de Oostvaardersplassen bij zonsopgang, bron: Getty ImagesDe zeeklei heeft zijn werk gedaan in Flevoland. In relatief korte tijd is er een groot natuurgebied ontstaan. Het is, als je door de omgeving van het Oostvaardersbos fietst tijdens deze route, haast niet voor te stellen dat hier enkele decennia geleden gewoon nog water was. De Lepelaarplassen zijn een belangrijk en beschermd broedgebied voor water-, weide- en moerasvogels. De eerste lepelaars werden hier al in 1971 gesignaleerd. Dit gebied is veel minder bekend dan de Oostvaardersplassen.
Hoewel het Oostvaardersplassen-gebied niet toegankelijk is, krijg je er op het fietspad dat erlangs loopt flink wat van mee. De ganzen, heckrunderen, konikpaarden en herten kunnen je niet ontgaan. Ook in het wel vrij toegankelijke Fluitbos zie je vaak edelherten. Het aangesloten Kotterbos is nog jong, maar staat al vol populieren, eiken, essen, berken en beuken. De vele wilgenbosjes en diverse vogelsoorten blijven je echter het meest bij.
Gastvrijpunten op de route:
- Smullen & Spelen: pannenkoekenhuis, avontuurlijke speeltuin en indoor speelruimtes. Gegarandeerd vermaak!
- Buitengewoon Lekker Almeerderhout: geniet op het grote terras of bij de openhaard van (zo veel mogelijk) biologische en streekgebonden producten.
9. West-Brabantse Waterlinie (Bergen op Zoom), 44,5 kilometer
Foto: de Mozesbrug bij Fort de Roovere, bron: Getty ImagesHet dient allang niet meer ter verdediging van ons land, maar de Zuiderwaterlinie is nog altijd onmiskenbaar. Een stukje geschiedenis: in 1568 kwamen de Nederlandse gewesten in opstand tegen de Spaanse koning Filips II. Stadsmuren bleken echter niet sterk genoeg, waarna besloten werd stroken land onder water te zetten. Zo konden de Spanjaarden niet verder oprukken. In het zuiden van Holland werd halverwege de 17de eeuw een keten van deze waterlinies ontworpen, de Zuiderwaterlinie.
De vestingsteden Bergen op Zoom, startplaats van de route, en Steenbergen vormen het middelpunt van een tocht langs vestingen, forten en inundatiegebieden. Kijk goed rond voor je de stad uitfietst; Bergen op Zoom heeft zoveel moois te bieden. Eenmaal buiten de stad maak je pas echt kennis met de West-Brabantse Waterlinie. Fort Henricus, nabij Steenbergen, is helemaal in oude glorie hersteld. Fort de Roovere doet je helemaal verrast staan. Het was en is nog steeds het pronkstuk van de linie. De Mozesbrug voert je dwars door het water, zonder dat je natte voeten krijgt. Een rare gewaarwording, als we eerlijk zijn.
Gastvrijpunt op de route:
- Pommes Youpes: waan je in een gezellige Franse bar.
10. De Slufter (Texel), 36 kilometer
Foto: de Slufter, bron: Getty ImagesTexel is het enige Waddeneiland met fietsknooppunten. Dat zegt ook iets over de grootte van het eiland. Hier kun je echt dagen fietsen, waar je op sommige van de andere Waddeneilanden na een paar uur alle fietspaden wel hebt gezien. Deze route voert over een groot deel van het eiland en laat je kennis maken met de diverse natuur.
Langer verblijven op Texel? Combineer het met ons 3-daagse arrangement.
Gastvrijpunt op de route:
- Fletcher Hotel-Restaurant De Cooghen: modern restaurant, met uitzicht over de Binnenschelde, waar je geniet van een uitgebreide lunch of een smaakvol diner.
Nog meer fietsroutes
Natuurlijk vind je op onze site nog veel meer gedetailleerde fietstochten, zowel geschikt voor de e-bike als de conventionele fiets. Je kunt ook altijd de Eropuit-app downloaden. Hier vind je naast een flink aantal fietsroutes onder meer ook inspiratie-tips in.
Misschien vind je dit ook interessant: