Betalen
In de koopovereenkomst staan de afspraken over betaling. Je bent niet verplicht de volledige aankoopsom voor levering te betalen. Wel mag er een aanbetaling worden gevraagd. Daar zijn wel risico's aan verbonden.
Vooruit betalen en aanbetalen
Het uitgangspunt is dat je een product betaalt bij aflevering. De verkoper mag wel een aanbetaling vragen. Deze mag wettelijk niet hoger zijn dan 50% van de totale aankoopsom. Aan vooruitbetalen en aanbetalen zijn risico's verbonden.
Faillissement
Het is niet verstandig een product vóór de feitelijke aflevering te betalen. Als je wel doet, dan loop je het risico dat je het geld bij faillissement kwijt bent. De aanbetaling valt dan in de boedel van de failliete verkoper. Die boedel wordt door de curator verdeeld over alle schuldeisers. Belastingdienst en sociale verzekeringen gaan altijd voor gewone schuldeisers. De kans is groot dat je het geld niet terug krijgt en het product niet geleverd krijgt. Vraag aan de verkoper om een bewijs van de aanbetaling. Zo kun je aan de curator aantonen welk bedrag je betaald hebt.
Advies
Wij adviseren gelijk over te steken. Spreek liever geen aanbetaling af en betaal pas bij levering van de auto of caravan. Check voor betaling de auto op uitvoering en accessoires. Het is belangrijk dat het kenteken op jouw naam is gezet en dat de verkoper het kenteken direct bij de (nieuwe) auto mee geeft.
Je kunt het bedrag contant of per pin betalen, of per internetbankieren. Vaak is het mogelijk om het pinlimiet tijdelijk te verhogen. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden.