Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Luchtbed kiezen? Zo vind je het beste luchtbed

Een goede nachtrust is belangrijk. Ook op vakantie. Ga je kamperen met een tent? Neem dan een goed luchtbed mee. Wat het beste luchtbed is voor jou, hangt af van je wensen, voorkeuren en budget. Wij helpen je graag een handje bij het maken van de juiste keuze.

Welk luchtbed past bij mij?

Welk luchtbed je het beste kunt kopen, is afhankelijk van de opties waarvoor je kiest. Denk aan:

  • het materiaal, gewicht of formaat
  • de isolatiewaarde
  • enkel- of dubbellaags
  • een ingebouwde pomp
  • een geïntegreerd kussen

Welk materiaal is het beste voor kamperen?

Niet alle luchtbedden zijn geschikt voor buitengebruik. Als je gaat kamperen met tent is het beste luchtbed eentje dat gemaakt is van stevige en waterdichte materialen. Denk aan vinyl of polyester. Luchtbedden die zijn gemaakt van deze materialen vind je ook in ons assortiment luchtbedden. Bovendien krijg je meestal één of twee jaar garantie.

Welke isolatiewaarde heb ik nodig?

De isolatiewaarde van een luchtbed, ook wel de R-waarde genoemd, geeft aan hoeveel kou van de ondergrond via het luchtbed wordt doorgelaten. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het luchtbed is geïsoleerd en je warm houdt. Goed dus om rekening mee te houden als je gaat kamperen. Check per seizoen welke R-waarde het meest geschikt is:

  • R0.0 - R2.1 voor de zomer
  • R2.1 - R3.3 voor de lente en herfst
  • R3.3 - R5.0 voor de winter

Tip: ben je een koukleum? Neem dan een luchtbed met een hogere R-waarde.

Hoeveel personen slapen op het luchtbed?

Slaap je alleen? Dan kun je kiezen voor een klein 1-persoons luchtbed óf een groot 2-persoons luchtbed. Afhankelijk van je postuur of wat je zelf prettig vindt. Opblaasbedden voor één persoon wegen ongeveer 1 á 2 kg. Dat is makkelijk tillen met een draagtas. Let wel dat je met een licht luchtbed inlevert op stabiliteit en comfort.

Slaap je met je partner? Dan zou je kunnen kiezen voor een (extra) groot 2-persoons luchtbed. Hebben jullie een heel verschillend postuur? Dan raden we aan geen 2-persoons luchtbed te kopen, maar twee aparte 1-persoons luchtbedden. Dat is minder knus, maar zo kun je wel kiezen voor een luchtbed dat echt is afgestemd op jouw lichaam.

Een enkele of een dubbele laag?

Naast de lengte en breedte van je luchtbed, kun je ook kiezen voor de luchtbedhoogte. Het voordeel van een hoog luchtbed (vanaf 50 cm) is dat je makkelijk in en uit bed kan stappen. Daarnaast geeft het je vergeleken met een laag luchtbed meer het gevoel alsof je in een normaal bed ligt. Een dubbellaags luchtbed is natuurlijk wel zwaarder en kost meer tijd om op te pompen. Maar dan heb je ook wat. Want hoe zwaarder, hoe meer ligcomfort. Als je van plan bent lang op één plek te verblijven, is een zwaarder luchtbed dus een aanrader.

Luchtbed opblazen: met of zonder ingebouwde pomp?

Het opzetten van een tent kan soms veel tijd en energie kosten. Hetzelfde geldt voor het opblazen van een luchtbed zonder ingebouwde elektrische pomp. Als je houdt van gemak, is een luchtbed met pomp dus ideaal. Binnen 2 á 3 minuten is jouw slaapplek helemaal klaar voor gebruik.

Schaf je toch een luchtbed aan dat je handmatig moet opblazen? Vergeet dan niet een pomp erbij te kopen. En check of het luchtbed een grote vulopening én een dubbel ventiel heeft. Daarmee kun je het sneller opblazen en laten leeglopen.

Wel of geen geïntegreerd kussen?

Een luchtbed met ingebouwd kussen zorgt voor gemak, want je hoeft geen extra kussen mee te nemen. Dat scheelt sjouwen én ruimte.


Wat is de prijs van een luchtbed?

Wat de prijs is van een luchtbed hangt af van alle eerdergenoemde factoren. In het algemeen geldt: hoe comfortabeler je luchtbed, hoe hoger de prijs. In de ANWB Webwinkel vind je luchtbedden tussen de €30 en €150. Net wat past bij jouw budget.

Bekijk onze luchtbedden 

Alles voor jouw kampeervakantie

Bereid je kampeervakantie verder voor

Zo kies je de beste slaapzak 
Wat de beste slaapzak is voor jouw vakantie, hangt van verschillende dingen af. Bekijk ons advies.
Zo plak je een lek luchtbed 
Wil jij jouw luchtbed plakken? Wij helpen jullie met vinden van lek en het reparen met een plakset, ducktape of lijm. Bekijk ons advies.
Reisvoorbereiding Tent 
Hoe zet je het best je tent op, wat doe je met slecht weer en wat mag je niet vergeten als je gaat kamperen met een tent?