Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slaapzak kiezen? Zo vind je de beste slaapzak

Naast een goede slaapmat is een comfortabele slaapzak ook belangrijk. Want je wilt het niet te warm of koud krijgen tijdens het kamperen. Wat de beste slaapzak is voor jouw vakantie, hangt van verschillende dingen af. Wij helpen je een handje bij het maken van de juiste keuze.

Welke slaapzak past bij mij?

Welke slaapzak je het beste kunt kopen, is afhankelijk van jouw voorkeuren. Zo kun je kijken naar:

  • het model: wil je een dekenslaapzak of mummieslaapzak?
  • de temperatuur: in welk seizoen ga je op vakantie?
  • de maat: heb je een eenpersoons of tweepersoons slaapzak nodig?
  • het gewicht: ga je voor een compacte en lichtgewicht slaapzak of voor een ruime?
  • het materiaal: kies je voor natuurlijk of synthetisch?

Een dekenslaapzak of mummieslaapzak?

Slaapzak dekenmodel

Een dekenslaapzak kun je vergelijken met een deken voor op bed. Lekker breed en genoeg ruimte om te draaien. Als je een linker- en rechtermodel hebt, kun je de dekenslaapzakken aan elkaar ritsen. Dan heb je een tweepersoons slaapzak en kun je tegen elkaar aankruipen. Het nadeel van een dekenmodel is dat er makkelijk lichaamswarmte ontsnapt. Hierdoor is het minder geschikt voor erg koude temperaturen.

Slaapzak mummiemodel

Een mummieslaapzak is breed van boven en smal van onderen. Vanwege de vorm is er minder materiaal en vulling nodig vergeleken met een dekenmodel. Hierdoor is een mummiemodel lichtere en compacter. Doordat de mummieslaapzak is afgestemd op het menselijk lichaam, wordt ook de lichaamswarmte goed vastgehouden. Verder zorgt de bijbehorende capuchon ervoor dat je hoofd, nek en schouders heerlijk warm blijven. Als je een linker- en rechtermodel hebt, kun je de mummieslaapzakken ook aan elkaar ritsen.

Maar als je van ruimte en bewegingsvrijheid houdt, is de mummieslaapzak wel een nadeel. In sommige mummieslaapzakken kun je moeilijk draaien. Dat is vooral lastig voor zijslapers of buikslapers. Er zijn wel modellen die wijder zijn, zodat je je toch makkelijk kunt omdraaien zonder dat de slaapzak ook helemaal meedraait.

Tip: gebruik een lakenzak

Een lakenzak kun je in je slaapzak doen, zodat die minder snel vies wordt. Zo hoef je je slaapzak minder vaak te wassen. Vind je je slaapzak in de zomer te warm? Dan kun je de lakenzak ook als alternatief gebruiken. In de winter zorgt een lakenzak in je slaapzak juist voor extra warmte. Altijd handig dus om mee te nemen.

Tips slaapzak wassen 

Welke maat slaapzak heb ik nodig?

Slaapzak voor een volwassene

Ga je voor een 1-persoons slaapzak of 2-persoons slaapzak? In beide gevallen kun je kiezen voor een dekenmodel of mummiemodel. Als je met z’n tweeën bent, heb je de keuze uit één grote 2-persoons slaapzak óf kun je twee aparte slaapzakken aan elkaar ritsen. Wel is het belangrijk dat de afritsbare slaapzakken van hetzelfde merk en type zijn.

Slaapzak voor een kind

Een kind past makkelijk in een slaapzak voor volwassenen. Maar omdat de slaapzak te groot is, verliest het kind veel lichaamswarmte en wordt het snel koud. Dat kost veel energie tijdens het slapen. Voor een goede nachtrust kun je dus beter kiezen voor een speciale kinderslaapzak. Tip: koop een slaapzak die maximaal 20 centimeter langer is dan je kind. Dan zit de slaapzak niet te krab bij de voeten en wordt de lichaamswarmte goed vastgehouden.

Welke slaapzak past bij welke temperatuur?

Of je nu een slaapzak voor de winter of zomer zoekt: voor elk seizoen is er een slaapzak met de juiste temperatuur. In de specificaties van de slaapzak kun je letten op de comforttemperatuur, de TOG-waarde of het seizoen.

De comforttemperatuur

Op alle Europese slaapzakken vind je een comforttemperatuur. Die geeft aan tot welke temperatuur een slaapzak je warm genoeg kan houden. Goed om rekening mee te houden bij je aankoop.

De TOG-waarde

De Thermal Overall Grade (TOG-waarde) geeft aan hoe goed een slaapzak warmte vasthoudt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe beter de isolatie. Een slaapzak met een hoge TOG-waarde is geschikt voor koudere nachten en eentje met een lage TOG-waarde voor warmere nachten.

  • 0.5 - 1.0 TOG is geschikt voor minimaal 24°C
  • 1.0 - 2.5 TOG is geschikt voor 18-24°C
  • 2.5 - 3.5 TOG: is geschikt voor 16-18°C

Het seizoen

Een 2-seizoenen slaapzak is voor de lente en zomer, een 3-seizoenen slaapzak is voor de lente, zomer en herfst, een 4-seizoenen slaapzak is ook goed in de winter en een 5-seizoenen slaapzak is voor elk seizoen én bij extreme weersomstandigheden.

Welk materiaal slaapzak past bij mij?

Als het gaat om de stof van je slaapzak, dan is er keuze zat. Er zijn slaapzakken gemaakt van natuurlijke of dierlijke materialen en slaapzakken gemaakt van synthetische materialen. Vaak bestaat een slaapzak uit meerdere materialen. Zo kan de stof aan de buitenkant verschillen van het materiaal aan de binnenkant. Het is aan jou welk materiaal je zelf fijn vindt en of je eventueel rekening moet houden met een allergie.

  • Katoenen slaapzak: ademt goed en neemt vocht goed op, maar is wel zwaarder dan andere materialen.
  • Donzen slaapzak: is compact, licht en isoleert goed, maar absorbeert vocht en droogt langzaam.
  • Wollen slaapzak: isoleert goed bij kou en voelt zacht aan, maar heeft wel een specifieke geur die niet iedereen fijn vindt.
  • Synthetische slaapzak (bijv. polyester, nylon of fleece): is relatief goedkoop, isoleert goed, is waterafstotend en droogt snel. Maar synthetisch is niet natuurlijk en heeft een kortere levensduur.

De beste slaapzak voor jou

Bij het kopen van een slaapzak komen dus verschillende factoren kijken. Het is vooral belangrijk dat je rekening houdt met je behoeften en het seizoen. Want uiteindelijk is de beste slaapzak eentje die je – afhankelijk van de periode – comfortabel warm of juist lekker koel houdt. Zo kun je in de ochtend goed uitgerust beginnen aan het volgende avontuur.

Alles voor jouw kampeervakantie

Bereid je kampeervakantie verder voor

Slaapzak wassen en drogen? Volg ons advies 
Wil jij jouw slaapzak wassen? Lees hier hoe je een slaapzak wast met de wasmachine, droogt met de droger en waar de tennisbal voor nodig is.
Zo vind je het beste luchtbed 
Welk luchtbed ligt het best? ANWB helpt je bij het kiezen van het juiste luchtbed voor jouw tent. Bekijk ons advies.
Reisvoorbereiding Tent 
Hoe zet je het best je tent op, wat doe je met slecht weer en wat mag je niet vergeten als je gaat kamperen met een tent?