Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Luchtbed plakken? Zo repareer je een lek luchtbed

Het komt vaak voor dat een luchtbed lek raakt. Er is dan een gat of scheurtje ontstaan door bijvoorbeeld een scherp voorwerp, overbelasting of slijtage. Gelukkig kun je een lek vaak snel en eenvoudig zelf dichten. Maar hoe vind je een lek? En hoe moet je de opening in je luchtbed plakken? We leggen het uit.

Hoe vind je een lek in een luchtbed?

Een lek in een luchtbed vinden kan soms een uitdaging zijn. De lucht kan ontsnapt zijn via het ventiel of via het luchtbed zelf. Volg deze stappen om snel het lek op te sporen.

  1. Zoek een stille ruimte op
    Zorg dat je tijdens je onderzoek geen last hebt van geluiden om je heen. Ben je aan het kamperen? Dan raden we je aan in de tent aan de slag te gaan.
  2. Controleer het ventiel
    Soms ontsnapt er lucht uit het luchtbed, doordat de ventieldop niet goed is gesloten. Misschien is je probleem dus snel opgelost. Is het ventiel stuk? Dan kun je dit het beste vervangen voor een nieuwe.
  3. Controleer het luchtbed
    Er zijn verschillende manieren om je luchtbed te inspecteren op lekken. We zetten enkele methodes voor je op een rij. Zorg er in ieder geval voor dat je luchtbed van tevoren goed is opgeblazen.
  • Kijken: kijk of je op het luchtbed een scheur of gat kunt zien. Check vooral de hoeken en naden.
  • Voelen of luisteren: beweeg je hand langzaam over het oppervlak en voel of luister of er ergens lucht ontsnapt.
  • Water en zeep: doe een beetje afwasmiddel met water in een spuitfles. Spuit het luchtbed in. Waar de lekkage zit, zullen er zeepbellen omtstaan vanwege de ontsnappende lucht.
  • Lekzoeker: een handig hulpmiddel om het lek in je luchtbed snel te vinden. De piepschuimen balletjes in de lekzoeker bewegen namelijk door de luchtstroom bij lekkage. Makkelijk en in een mum van tijd opgespoord.

Let op: gebruik nooit een methode waarbij er water door het ventiel in het luchtbed terechtkomt. De binnenkant van het luchtbed droogt moeilijk, waardoor er schimmel kan ontstaan.

Hoe kun je een luchtbed plakken?

Bij de meeste luchtbedden die bedoeld zijn om te kamperen, zit standaard een plakset om een lek te repareren. In zo’n set zit een tube met speciale lijm en een paar plakvellen.

Vóórdat je start met plakken

  1. Zorg ervoor dat je luchtbed schoon en droog is.
  2. Laat het luchtbed helemaal leeglopen.
  3. Gebruik fijn schuurpapier rondom het lek, zodat de lijm of het plakvel veter blijft hechten.

Kies jouw reparatiemiddel
Welk reparatiemiddel je het beste kunt kiezen, hangt af van de plek en grootte van het lek op je luchtbed:

  • Luchtbed plakken met lijm: voor kleine gaatjes of scheurtjes. Breng een dunne laag aan op en rond het lek. Laat de lijm volledig drogen voordat je het luchtbed weer oppompt.
  • Luchtbed plakken met plakvel: voor grotere gaten of scheuren, óf als je een snelle en makkelijk oplossing wilt. Druk het velletje stevig aan en laat het goed drogen voordat je het luchtbed weer oppompt.
  • Luchtbed plakken met andere middelen: heb je geen speciale plakset voor luchtbedden bij je? Dan kun je ook bandenplak of duct tape gebruiken. Let wel dat duct tape een tijdelijke oplossing is.

Luchtbed plakken gelukt?

Als het reparatiemiddel volledig is gedroogd, kun je een handpomp of elektrische pomp gebruiken om je luchtbed weer op te pompen. Daarna is het klaar voor gebruik! Controleer je luchtbed daarna nog regelmatig op lekken. 

Tips

  • Check vóór vertrek al of je je luchtbed goed kan oppompen en het niet leegloopt.
  • Neem voor de zekerheid een reparatieset mee.
  • Kies voor een anti-lek luchtbed als je vaak kampeert. Deze luchtbedden zijn speciaal ontworpen om de kans op lekken te verkleinen.

Alles voor jouw kampeervakantie

Bereid je kampeervakantie verder voor

Zo vind je het beste luchtbed 
Welk luchtbed ligt het best? ANWB helpt je bij het kiezen van het juiste luchtbed voor jouw tent. Bekijk ons advies.
Zo kies je de beste slaapzak 
Wat de beste slaapzak is voor jouw vakantie, hangt van verschillende dingen af. Bekijk ons advies.
Zo kies je de beste tent 
Welke tent past bij mij (en mijn gezin)? De ANWB helpt je bij het uitzoeken van de beste tent.