Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Nedersaksen

Proef verse asperges langs de Nedersaksische Spargelstrasse, maak de wandeling Kneipp To Go in Bad Iburg en volg de Rode Draad door de straten van Hannover. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Nedersaksen.

Wat te doen in Nedersaksen?

Nedersaksen ligt in noordwest-Duitsland en is de enige Duitse deelstaat met zowel een kustlijn als bergen. De fietsroute Weser-Radweg verbindt deze beide aspecten van de regio en voert van het Weserbergland in het zuiden tot aan de Noordzee in het noorden. Verder is Nedersaksen rijk aan historische steden waaronder Celle met de grootste verzameling aaneengesloten vakwerkhuizen van Duitsland. Bewonder de ‘duizendjarige rozenstruik’ bij de Mariendom in Hildesheim, wandel langs de beeldhouwwerken rond de Maschsee in Hannover en slenter over de Schlachte-promenade in Bremen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Nedersaksen.

1. In de voetsporen van Kneipp in Bad Iburg

Bad Iburg, 100 kilometer vanaf de grens bij Enschede, is een idyllische plek in de bossen van het Teutoburger Wald waar het Kneipp-kuuroord is gevestigd. Tot 1967 heette de plaats alleen Iburg, maar sinds het een erkend kuuroord is geworden, mocht Bad aan de naam worden toegevoegd. Het gezondheidsconcept van de 19e-eeuwse priester Sebastian Kneipp, gebaseerd op zijn vijf ‘zuilen’ (water, voeding, beweging, rust en natuur) staat hier centraal. Er zijn dan ook verschillende wellness-instellingen.

Volg het 11 kilometer lange wandelpad Kneipp to Go, dat op de Tegelweide begint. Alle door Kneipp benoemde pijlers voor een gezond leven komen hier aan bod. In het dal waad je door een waterbekken en wandel je langs een ecologisch bassin met informatieborden. Dan begint de klim door de rustgevende bossen naar de 331 meter hoge top van de Dörenberg en op de weg naar beneden is er een restaurant voor de inwendige mens.

2. Asperges proeven langs de Nedersaksische Spargelstrasse

In Nedersaksen domineren vanaf maart de aspergevelden het landschap. Door het gebied loopt de beroemde Nedersaksische Spargelstrasse (Aspergeroute), waar alles in het teken staat van asperges, met markten en zelfs aspergefestivals. Sinds 1999 verbindt deze rondrit over een lengte van 750 kilometer diverse regio’s, zoals de Lüneburger Heide, Mittelweser en het Oldenburger Münsterland. Speciale borden, waarop de naam en het ‘witte goud’ zelf staan aangetekend, markeren de route langs de weg.

Vanuit Nederland is de plaats Cloppenburg, waar je de Nedersaksische Spargelstrasse oppikt, het dichtst bij (250 kilometer vanaf Utrecht). Rijd de route tussen april en juni, het hoogseizoen van de asperges. Koop verse asperges direct vanaf het land, leer ze zelf steken en bezoek het Spargelmuseum in Nienburg, waar de 150 jaar lange geschiedenis van de aspergecultuur wordt belicht. Uiteraard mag een bord verse asperges in een van de restaurants onderweg niet ontbreken.

3. Van vakwerkhuizen tot Bauhaus-architectuur in Celle

Celle is het paradepaardje van Nedersaksen als het gaat om duurzaam reizen. De Duitse stad heeft het label Nachhaltiges Reiseziel weten te bemachtigen en mag zich een duurzame vakantiebestemming noemen. Het verplicht Celle tot continue verbetering op het gebied van milieubescherming, arbeidsvoorwaarden en communicatie. Dit komt op verschillende manieren naar voren: van de weekmarkt met lokale producten en de medicinale kruidentuin tot het beschermen van de historische vakwerkhuizen en het goede netwerk van openbaar vervoer.

Sluit je aan bij een rondleiding door de stad, naar keuze per Segway, treintje of te voet en bewonder Duitslands grootste verzameling van aaneengesloten vakwerkhuizen, waarvan er bijna vijfhonderd in de oorspronkelijke staat zijn gerestaureerd. In deze panden zijn tegenwoordig vooral winkels en horecagelegenheden gevestigd. Ook opvallend zijn de huizen in Bauhaus-stijl: blokvormige gebouwen met veelal knallende kleuren zoals in de wijk Italienischer Garten. Met name architect Otto Haesler drukte hier zijn stempel op in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

4. Volg de Rote Faden in Hannover

Hannover is de hoofdstad van Nedersaksen, in de Middeleeuwen ontstaan langs de oever van de rivier de Leine. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar in de Altstadt (historische centrum) is een aantal mooie exemplaren vakwerkhuizen te zien. Deze zijn na de oorlog vanuit verschillende stadsdelen verzameld en hier opnieuw opgebouwd. Ga ook in de Altstadt, vlakbij het treinstation, op zoek naar de ‘muzikale put’. Uit deze straatput komt met het seizoen wisselende muziek: van zwoele salsa in de zomer tot kerstmuziek in de winter.

Ontdek Hannover via de ruim 4 kilometer lange Rote Faden (Rode Draad), die op de stoep is geschilderd. De route voert langs 36 bezienswaardigheden en begint bij het toeristenbureau. Zij verkopen een brochure met uitleg over de bezienswaardigheden langs de wandelroute, waaronder het Neues Rathaus. Neem hier de lift naar het uitkijkplatform op 75 meter hoogte, voor een weids uitzicht over de stad, de rivier en de nabijgelegen Maschsee.

5. De ‘duizendjarige rozenstruik’ van Hildesheim

De stad Hildesheim ligt 30 kilometer ten zuiden van Hannover aan de Innerste, een zijrivier van de Leine. Het oude centrum van de stad is compact en goed te voet te verkennen. Hart van het centrum is de Marktplatz. Rondom dit plein staan diverse rijk gedecoreerde panden, uit uiteenlopende tijdperken, zoals het gereconstrueerde Wedekind Haus in Renaissance-stijl. Bekijk de ongelofelijke hoeveelheid versieringen aan de eikenhouten gevel, met symbolische afbeeldingen van de deugden, zonden en vrije kunsten.

Hildesheim staat verder vooral bekend om de historische kerken die hoog boven de vakwerkhuizen uittorenen, zoals de romaanse Mariendom uit de 9e eeuw. De beroemdste bezienswaardigheid van de basiliek is de zogenaamde ‘duizendjarige rozenstruik’ op de binnenplaats. Volgens de legende zou keizer Lodewijk de Vrome in 815 een Mariarelikwie in de struik hebben gehangen die er niet meer af kon. Het was voor hem een goddelijk teken en aanleiding op deze plek een kapel te bouwen, die later verder uitgebouwd is tot basiliek.

6. Net als de stadsmuzikanten naar Bremen

Bremen dateert uit de 8e eeuw en is een oude Hanzestad, uitgespreid langs de beide oevers van de rivier de Weser. Nederlanders kennen de naam van de stad vaak vanwege het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten van de gebroeders Grimm. De dieren uit dit sprookje zijn op de centrale Marktplatz vereeuwigd in een bronzen sculptuur van Gerhard Marcks. Raak de voorbenen van de ezel aan en – zo gaat het verhaal – je wensen komen uit.

Behalve de schilderachtige nauwe straatjes van de Schnoor-wijk in het middeleeuwse centrum van Bremen, is vooral ook de Schlachte een populaire plek bij zowel de lokale bevolking als bezoekers. Dit is de promenade langs de rivier, waar je elke zaterdag van mei tot en met september overdag de levendige Kajenmarkt vindt, omlijst door live muziek. Bestel een typisch Duits ‘biertje’ (gaat hier meestal per liter) zoals het Bremer Beck’s in een van de biertuinen langs de kade en geniet van de bruisende atmosfeer.

7. Wandelen of fietsen tussen kunst rond de Maschsee

De Maschsee is een recreatiemeer van 77 hectare, dichtbij het centrum van Hannover. Het werd in de jaren dertig bij wijze van werkverschaffingsproject aangelegd op de moerasgronden van het overstromingsgebied van de Leine. Rondom het meer loopt zowel een 6 kilometer lang onverhard wandelpad als een verhard fietspad. Onderweg zie je diverse beeldhouwwerken, zoals de twee bronzen sculpturen ‘Putto auf dem Fisch’ (Cherubijn op de Vis), van Hermann Scheuernstuh uit 1936 en de in de duikhouding staande ‘Schwimmer’ van Erich Haberland uit 1950, vlakbij het strandbad.

Als je in augustus in de buurt van Hannover vertoeft, vergeet dan niet langs te gaan bij het Maschseefest, dat drie weken duurt en zich afspeelt langs de oevers van het meer, waar je eet, drinkt en feest. Natuurlijk vind je er de Duitse worstenbroodjes en hamburgers maar ook andere gastronomische invloeden, zoals Turkse köfte en Italiaanse pizza’s. Live optredens zijn de kers op de taart.

8. Weser-Radweg: van Weserbergland tot de Noordzee

De Weser-Radweg is een uitgelezen route voor fietsliefhebbers en volgt, zoals de naam al doet vermoeden, de rivier de Weser. De route is voornamelijk vlak en loopt over (grotendeels verharde) fietspaden en rustige wegen. Deze tocht van ruim 500 kilometer brengt je van Hannoversch Münden naar het noorden van Duitsland, richting de kust van de Noordzee bij Bremerhaven. Diverse veerponten geven je de gelegenheid onderweg van oever te wisselen.

Het landschap ten zuiden van de plaats Minden kenmerkt zich door een smal dal met aan weerszijden tot 300 meter hoge heuvels. In het noorden wordt de rivier steeds breder en is het omliggende landschap vlakker. Las onderweg diverse stops in bij de verschillende bezienswaardigheden van Nedersaksen, zoals in Minden, waar het Mittellandkanaal met dubbele aquaducten en sluizen de Weser op een hoogte van 20 meter kruist. En in Hamelen, bekend van de ‘rattenvanger’, waar je de op het trottoir geschilderde ratjes volgt tijdens je kennismakingstocht door de stad.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.