Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden in Rijnland-Palts

Van de koudwatergeiser Brubbel en de ruige Teufelsschlucht in Nationaal Park Hünsruck-Hochwald tot de rodelbaan Erbeskopf en het Mittelrhein-museum in Koblenz. Met deze bezienswaardigheden van Rijnland-Palts mis je de hoogtepunten niet.

Wat te doen in Rijnland-Palts?

De zuidwestelijke deelstaat Rijnland-Palts is een even actieve als smakelijke bestemming. Met de Eifelregio in het noorden en de Moezelregio in het hart van de deelstaat vind je hier enkele van Duitslands beste wijngaarden. Bezoek het grootste wijnfestival ter wereld in Bad Dürkheim en geniet van een verfrissende Riesling of smaakvolle Frühburgunder. Of volg dé langeafstandswandeling Rheinsteig langs de krommingen van de Rijn en vergaap je aan de uitzichten over wijngaarden en middeleeuwse dorpen als Sankt Goarshausen. ‘Herzlich willkommen’: dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Rijnland-Palts.

1. Graaf je eigen edelstenen op in Steinkaulenberg

Oberstein in het westen van Duitsland staat ook wel bekend als ‘stad van de edelstenen’. 6 kilometer buiten het centrum van Oberstein ligt namelijk Steinkaulenberg, de enige edelsteenmijn in Europa die geopend is voor publiek. Van de 14e tot de 18e eeuw hakten mijnwerkers hier karren vol bergkristallen, amethisten en rookkwarts uit de diepe grondlagen.

Nadat je een passende helm hebt uitgezocht voor de rondleiding, daal je met de gids af in de 400 meter lange tunnel van de mijn. Enkele spotjes verlichten de wanden waardoor de edelstenen nog feller schitteren. Her en der druipt grondwater langs stalactieten op de grond en verdwijnen waterdruppels in een van de ondergrondse poelen. Bezoek eenmaal weer boven de grond het Gem Camp. Graaf hier met je eigen pikhouweel zelf naar edelstenen: wat je vindt, mag je houden!

2. ’s Werelds grootste wijnfestival in Bad Dürkheim

Voor een goed glas wijn moet je in Rijnland-Palts zijn. In deze deelstaat liggen zes wijngebieden die samen maar liefst 70 procent van de wijnproductie van Duitsland vormen. Iedere regio kent zijn eigen specialiteit. Zo drink je een frisse Riesling rondom de Moezel, de robuuste Frühburgunder in het Arhdal en de lichte Müller-Turgau in Rijn-Hessen.

In de zuidelijke stad Bad Dürkheim vindt jaarlijks het tweede en derde weekend van september het Wurstmarkt-festival plaats. Hier staan 150 wijnboeren uit de omgeving voor je klaar met hun (soms prijswinnende) wijnen. Neem plaats aan een van de houten picknicktafels van de Schubkärchlers waar je, net als tijdens het Oktoberfest in München, schouder aan schouder van de wijn en vers gebraden worsten geniet. Ben je er op de laatste dag? Dan ben je getuige van de feestelijke afsluiting met een knallende vuurwerkshow.

3. Trier: de oudste stad van Duitsland

Een plotselinge associatie hier en daar met Rome is niet gek wanneer je langs de vele imposante monumenten van Trier loopt. Romeinse gebouwen als de Porta Nigra en het amfitheater getuigen van de grootsheid van Trier in het Romeinse Rijk. Dat de stad het ‘tweede Rome’ wordt genoemd is dan ook geen verrassing.

Centraal gelegen tussen deze bezienswaardigheden ligt de pittoreske Hauptmarkt, de grote markt van Trier. Een bonte verzameling gekleurde huizen omarmt het kasseien plein, dat onder het toeziend oog van de Dom van Trier en de Gangolf-kerk staat. Een van deze kleurrijke huizen is het Rote Haus. Hier blinkt de tekst ‘Vóór Rome bestond Trier al 1300 jaar’ in Latijn in het zonlicht, een verwijzing naar de geschiedenis van de oudste stad van Duitsland.

4. De Teufelsschlucht in Nationaal Park Hünsruck-Hochwald

Verscholen in het Nationaal Park Hünsruck-Hochwald leeft de grootste populatie wilde katten van Europa. In spleten en holen van onder andere de 28 meter diepe Teufelsschlucht wonen naar schatting tweehonderd tot 250 van deze nachtdieren. Overdag slapen ze in hun spelonk in de kloof, maar ’s nachts jagen ze op muizen en hazen in de bossen van het natuurgebied.

Zoals de naam doet vermoeden gaat het om hoogbos: wouden die op een hoogte van 400 tot 700 meter groeien. Dit komt doordat het nationale park op een 380 miljoen jaar oud plateau ligt, waarvan de Teufelsschlucht is afgebrokkeld. Met ruim honderd wandelroutes, tussen de 6 en 20 kilometer lang, is dit gebied een paradijs voor wandelliefhebbers. Net als de wilde kat wandel je hier langs grillige rotswanden. Nauwe trappen met touwen als leuning kruisen kriskras door de kloof, waardoor het een grote speeltuin is voor kinderen.

5. De gele snelheidsduivel Sommerrodelbahn Erbeskopf

Zodra je aan de voet van de 816 meter hoge Erbeskopf-berg bent, 6 kilometer buiten de plaats Thalfang, zie je de gele wagentjes al klaar staan. Dit zijn de rodelwagens van de Sommerrodelbahn Erbeskopf: een waar adrenalineshot voor jong en oud. Stap in een van deze snelheidsduivels en raas met een snelheid tot 42 kilometer per uur over het 1356 meter lange parcours naar beneden.

Vastgeketend aan de skiliften, die in de wintermaanden talloze skiliefhebbers omhoog brengen, word je met wagen en al naar boven getakeld. Eenmaal bovenop de hoogste top van het nationale park Hunsrück-Hochwald rest je nog één taak: de metalen stuurknuppel naar voren zetten om de remmen los te laten. Al racend over de monorail gaat het gras onder je voeten in een waas aan je voorbij en sta je zeventien bochten later weer met beide benen, wiebelend of stevig, op de grond.

6. Een tijdreis door Koblenz in het Mittelrhein-museum

Verscholen tussen de bergketens Hunsrück, Eifel en Westerwald ligt Koblenz. Een stad die bekendstaat om de samenkomst van de Rijn en de Moezel voordat deze als één gebroederlijke Rijn verder stromen. Het beste zicht op deze menging van rivieren heb je vanaf de kunstmatig aangelegde landtong Deutsches Eck, die als een pizzapunt tussen de twee rivieren ligt.

Dat Koblenz een rijke geschiedenis kent, wordt duidelijk in het relatief onbekende Mittelrhein-museum. Hier maak je een tijdreis door de 2000 jaar oude historie van de stad. Wat ooit een privécollectie was van de plaatselijke pastoor Lang, is in ruim 200 jaar uitgegroeid tot een vaste expositie van meer dan twaalfduizend objecten – van schilderijen en beelden tot historische munten en meubels. Alles staat in chronologische volgorde opgesteld. Zo zie je op landschapsportretten van lokale schilders hoe Koblenz en omgeving gedurende de 17e en 18e eeuw veranderde en groeide.

7. De mythische Lorelei van de Rijn

Een reis naar Rijnland-Palts is niet compleet zonder een boottocht over de Rijn. Vaar met een meerdaagse riviercruise langs middeleeuwse kastelen bovenop grillige rotsblokken of stap in een van de schilderachtige dorpen als Bingen op voor een dagtocht. Het dal tussen Koblenz en Bingen staat bekend als de ‘Romantische Rijn’. Een regio waar geen industrieën aan je voorbij trekken, maar eindeloze wijngaarden en vakwerkhuizen die als knutselwerken naast elkaar staan.

Onderweg passeer je de mythische Lorelei. Een loodrechte rotswand die 132 meter boven de rivier uitsteekt en menig schip heeft doen zinken in de nauwe bocht. Volgens de legende van de Maagd van Lorelei was het de zwoele stem van een waternimf die schippers betoverde en hen machteloos de stroomversnelling in leidde. Nog altijd staat er aan de voet van de rots een standbeeld van de waternimf, die waakt over haar geliefde rivier.

8. De eerste gedrukte bijbels van Mainz

Op het kruispunt van de rivieren Main en Rijn ligt Mainz, de hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts. Tussen alle historische monumenten als de Dom van Mainz en de Sint Stefanuskerk ligt het Gutenberg-museum. Dit is een van de oudste musea wereldwijd, opgericht in 1900 en gewijd aan de boekdrukkunst. Hier vond namelijk de geboren en getogen Mainzer Johannes Gutenberg in 1455 de Europese boekdrukkunst uit.

Onderdeel van de 3500 vierkante meter grote permanente expositie zijn de twee Gutenberg-bijbels. Een enkel spotje verlicht deze boekwerken met daarin de eerste gedrukte Latijnse teksten van het Oude en Nieuwe Testament. Door de glazen beschermwand is het lastig te zien, maar het aantal regels tekst op de verweerde papieren verschilt. Tot pagina tien zijn dit veertig regels, daarna 42. Zo wisten drukkers door de afstanden tussen regels te vergroten, bergen papier te besparen. Vandaar de bijnaam ’42-regelige bijbels’.

9. Rheinsteig: de koning onder de langeafstandspaden

Met een lengte van 320 kilometer is de Rheinsteig een van de iconische langeafstandspaden van Duitsland. Tussen de steden Bonn en Wiesbaden volgen 21 etappes, variërend in lengte van 9 tot 22 kilometer, de krommingen van de Rijn. Her en der geasfalteerde wegen, maar voornamelijk een wandeling over onverharde paden die bergop en bergaf gaan. Je klimt maximaal 1400 hoogtemeters op een dag waarbij de vergezichten over groene wijngaarden en de Rijn weergaloos blijven.

Het pronkstuk van de Rheinsteig is de 22 kilometer lange route van Sankt Goarshausen naar Kaub. Met nog koude spieren klim je in de eerste 2 kilometer naar het 235 meter hoge uitzichtpunt Dreiburgenblick. Vanaf hier lijkt Sankt Goarshausen uit Madurodam te komen. Vrachtschepen drijven als luciferstokjes over de Rijn, bontgekleurde huizen staan als legoblokjes tegen elkaar en de befaamde heuvel Lorelei in de volgende bocht is net een zandheuvel.

10. De koudwatergeiser Brubbel in de Vulkaaneifel

In het noorden van Rijnland-Palts ligt de Vulkaaneifel, een natuurgebied dat opvalt dankzij de vele kratermeren. 50 miljoen jaar geleden vormden deze kraters zich door vulkanische activiteiten in de regio. Magmakamers vol koolstofdioxide explodeerden en lieten gaten achter die zich vulden met grondwater. Ze explodeerden echter niet allemaal. De lokale bevolking vond in 1933 daarom nog een gevulde kamer. Door boringen in de grond – om bij een waterbron te komen – kwam de druk vrij en spoot de ruimte als een geschudde colafles open.

Dit was de geboorte van Wallender Born, oftewel ‘Brubbel’, een van de twee koudwatergeisers in Duitsland. Elke 35 minuten spuit een fontein met een temperatuur van slechts 9 graden ongeveer 2 meter de lucht in, om als een waterplasje bij je voeten te eindigen. Na de eerste keer nog niet uitgekeken? Volg dan tussentijds het 3,5 kilometer lange Brubbelpad rondom de geiser, waar informatieborden je informeren over de vroegere vulkanische activiteiten in de regio.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.