Tips voor het Noordereiland
Zien en doen
Het Noordereiland bulkt van het avontuur. Skydiven, dolfijnsafari's, kanotochten: je verveelt je geen seconde. Maar ook voor de rustigere reiziger valt er genoeg te zien en doen.
Ferry naar Devonport
Neem in Auckland zeker de ferry naar Devonport. Aan het eind van Queen Street vaart de heen-en-weer-boot tot laat in de avond naar de statige wijk aan de overkant van Waitemata Harbour Bay. De pont vertrekt achter het ferrygebouw, een Victoriaans pand uit 1912. Het tochtje van 10 minuten (à € 3,60 p.p.) is een belevenis. Je staat tussen zakenmensen, jongelui, moeders met boodschappentassen en schoolkinderen in uniform. De ferry is voor hen de ideale manier om te forenzen tussen hun woning-in-het-groen en de drukke City van Auckland.
Devonport
Devonport zelf ligt op een schiereiland. Loop vanaf de ferry omhoog door Victoriastreet richting Mount Victoria. De hoofdstraat staat vol met oude panden waarin winkels, eetcafés en een heuse bioscoop in een art déco-gebouw. De straat is kort net als de klim aan het eind: 87 meter. Die klim voert langs houten huizen met jaloersmakende grote stadstuinen. Mount Victoria is een dode vulkaan. De top is net hoog genoeg voor een uitzicht op de skyline van de City van Auckland.
Maori markt
Zin in iets totaal anders? Ga naar de Otara markt, een Maori markt. Iedere zaterdagmorgen in het zuiden van Auckland bij Newbury Street. Grote kans ook dat je daar Tuhoe Isaac tegenkomt. Deze Maori verkoopt er wenskaarten voor het goede doel. Tuhoe kent iedereen op de markt waar enkel Maori en ander Polynesiërs hun koopwaar aanbieden. Er staan onder meer kramen met groenten, Maori muziek en – sieraden, rieten manden en tassen. Ook worden er veel t-shirts verkocht met prikkelende opdrukken als ‘I am not Coca-colonized’ en ‘This is not America’ op de landkaart van Nieuw-Zeeland afgebeeld. De prijs van een t-shirt is ongeveer € 10,-.
Euromast van Auckland
Als een vuurtoren in een zee van beton prijkt de Sky Tower in het centrum van modern Auckland. 328 meter hoog is deze Euromast van Auckland, die de vorm heeft van een omgekeerde dobber. Wie alvast een voorproefje wil nemen van het avontuur op het Noordereiland kan een skydive maken vanaf de toren.
Hot water beach
Steek er een schep in het zand en je hebt je eigen badkuip met warm water. Bij eb zie je hier tientallen mensen een kuil in het zand graven. Het waarom wordt snel duidelijk. Hier borrelt warm grondwater omhoog. De strandplek is te vinden op Coromandel schiereiland. Rijd richting Hahei en neem bij Whenuakite de afslag naar de kust: Hot Water Beach Road.
Dolfijnsafari
In diverse plaatsen aan de Bay of Plenty kun je op een boot stappen voor een dolfijnsafari. Vertrek bijvoorbeeld vanuit de haven van Tauranga voor een 3-uurs dolfijntrip. Elke morgen stante pede om 9 uur. Pakken, snorkel en flippers worden op de kade gepast en ras gaat het de zee op.
Kiwi’s
Een bekend ‘icoon’ van Nieuw-Zeeland is de kiwi. De groene vrucht hoort bij Nieuw-Zeeland als kaas bij Holland. Kiwi’s bloeien in september/oktober. De pluk is in mei, als de vrucht nog keihard is.
Maori maskers
In elk Maori-gemeenschapshuis hangen Maori-maskers. Grote houten maskers, met ingekerfde tatoeages. Het zijn prachtige afbeeldingen van de voorouders. Zo’n gemeenschapshuis is ‘heilig’ voor Maori, de geesten van de voorouders zien er figuurlijk op je neer. Aan de andere kant doen de meeste Maori niet moeilijk als je foto’s van de houtsnedes wil maken.
Mini-Engeland
Rotorua is niet alleen de stad van de geisers. Middenin de stad, vlakbij het meer, vind je een park: de Government Gardens. Zet je schrap. Hier rolt mini-Engeland de loper uit. Britser vind je het niet in Nieuw-Zeeland. Voor je neus zie je een heus Bath House in Tudor-vakwerkstijl (daar kwamen de allereerste kuurgasten in 1908 baden in stinkend heet water). Daarvoor ligt een gazon, strak als een biljartlaken. Het gras vraagt erom belopen te worden. Maar waag het niet. Je moet minimaal 75 jaar oud zijn, een witte blouse en witte lange broek aan hebben en member van de sportclub zijn.
Maori rivier
Ten zuidwesten van Tongariro stroomt de Wanagui river via 239 stroomversnellingen naar zee. Je kunt er op diverse plaatsen een kanotocht of een tocht in een speedboot over de rivier maken. Uiteraard gaat de speedboottrip meer stroomopwaarts.
Rondreizen Nieuw-Zeeland boeken bij ANWB
Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Nieuw-Zeeland met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB. Benieuwd naar ons aanbod?