De mooiste bezienswaardigheden van Wellington
Cruise met de iconische Wellington-kabelbaan naar de Botanic Garden, bezoek het National War Memorial en ervaar een aardbeving in het Te Papa Museum. Met deze bezienswaardigheden van Wellington ervaar je de Nieuw-Zeelandse hoofdstad op z’n best.
Wat te doen in Wellington?
Nieuw-Zeeland bezoek je vooral voor de natuur. Als het op steden aankomt, gooit het uit twee hoofdeilanden bestaande land over het algemeen minder hoge ogen. Hoofdstad Wellington is echter de positieve uitzondering op deze regel. De stad draagt bijnamen als ‘Windy Welly’, ‘Wellywood’ en ‘The coolest little capital in the world’. Hier tref je trendy winkelstraten, het gratis toegankelijke Te Papa Museum en de Weta Cave, waar de wereld van Lord Of The Rings en The Hobbit tot leven komt. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Wellington.
1. Uitwaaien aan het Wellington-waterfront
Wellington ligt in het uiterste zuiden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Omdat de wind hier vrij spel heeft, draagt de hoofdstad de bijnaam ‘Windy Welly’. De waaierige stadskust is van veel bezienswaardigheden voorzien, zoals de Lambton-Haven, stadsstrand Oriental Bay en Straat Cook, de zeestraat tussen het Noorder- en Zuidereiland.
De Wellington Waterfront Walk biedt een wandeling van 1,1 kilometer langs het water, in de zilte zeelucht. Start de route bij Queen’s Wharf, waar de ferry’s van en naar het Zuidereiland aanmeren. Je eindigt net voorbij het Te Papa Museum. Hierbij passeer je het gietijzeren standbeeld Solace In The Wind, bijgenaamd The Naked Man. Deze over de rand hellende figuur van kunstenaar Max Patté staat symbool staat voor het omarmen van de elementen en het loslaten van negatieve gedachten.
2. Schokkende ontdekkingen in Te Papa Museum
Het gratis toegankelijke Te Papa Museum in Wellington is met 36.000 vierkante meter een slag groter dan het Rijksmuseum (30.000 vierkante meter). Binnen zijn uiteenlopende tentoonstellingen te bezichtigen, onder andere over de Maori-cultuur en de rol van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen in de ontstaansgeschiedenis van Nieuw-Zeeland. De aardbevingssimulator is een van de populairste attracties. Hierin ervaar je hoe een huis heen en weer schudt wanneer de aardkorst schokt.
In Te Papa (‘Ons Huis’) vind je ook opgezette, inheemse dieren. Bijvoorbeeld de populaire, maar anders o zo schichtige kiwi (loopvogel). Bekijk ook de grootste gevangen reuzeninktvis ter wereld. Het 495 kilo zware en 4,2 meter lange gevaarte ligt languit in een doorzichtige cabine.
3. De bronzen buste van Byrd op Mount Victoria Lookout
Mount Victoria Lookout is een van de bezienswaardigheden van Wellington – niet te verwarren met de Mount Victoria-vulkaan in Auckland. Het uitkijkpunt ligt op 2,4 kilometer van het Te Papa Museum op de 196 meter hoge Mount Victoria-heuvel. Hier kijk je uit over het stadscentrum en de haven. Leuk voor fans van The Lord of the Rings: hier is de beroemde ‘Get off the Road’-scène gefilmd.
Bij Mount Victoria Lookout staat het Richard Byrd-monument: een puntige, stenen tent met bronzen buste van Byrd. Deze Amerikaanse vliegenier maakte in 1929 als eerste de vlucht naar de Zuidpool. Hij gebruikte Nieuw-Zeeland vervolgens 27 jaar lang als uitvalsbasis voor zijn expedities naar Antarctica. De voorkant van het monument is opgetrokken uit stenen van het ijscontinent.
4. National War Memorial: indrukwekkend eerbetoon
Het National War Memorial in Buckle Street is in 1932 geplaatst ter nagedachtenis van slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is niet te missen vanwege de 51 meter hoge Memorial Carillon-toren bovenop de Hall of Memories. In 2004 is ‘De tombe van de onbekende soldaat’ ervoor geplaatst, een glimmend zwart en vierkant graf met bronzen plaat erop.
In het aangrenzende Pukeahu National War Memorial Park, tegenover National War Memorial, vind je het Australian Memorial: vijftien rode zandstenen pilaren die gezamenlijk het hart van Australië vormen. Gedoneerd door de Australische overheid om het onderlinge militaire Anzac-verdrag en de innige relatie met Nieuw-Zeeland te ondersteunen. In de zwart granieten inzetten van zeven pilaren zie je de namen van gezamenlijke gevechts- en vredesmissies gegraveerd staan.
5. De creatieve kookkunsten in Cuba Street District
In Wellington steken bars, cafés en restaurants bovengemiddeld veel energie in het creëren van gezelligheid. De straat met de meeste ambiance is de grotendeels autovrije Cuba Street. Hier kun je terecht in trendy eet- en drinktentjes, die moderne menu’s hanteren en rekening houden met allerlei dieetwensen.
Vooral vrijdag- en zaterdagavond is het goed toeven in en om Cuba Street. Dan vindt de Wellington Night Market plaats, waarbij kookkunsten, cultuur en creativiteit hoogtij vieren. Op vrijdag is het volop feest. Dan maken de foodtrucks bij Left Bank onder het genot van livemuziek uiteenlopende lekkernijen klaar. Denk aan dumplings, braadworsten en zelfs Nederlandse poffertjes – een beetje thuis, ook al kun je niet veel verder van huis zijn.
6. De Weta Cave en Workshops
De Nieuw-Zeelandse filmmaker Peter Jackson koos Wellington als standplaats voor het maken van de drie The Lord Of The Rings-films en later The Hobbit-trilogie. In de Weta Workshops stampten hij en zijn creatieve team de fictieve wereld van Midden-Aarde uit de grond – zoals beschreven door auteur J.R.R. Tolkien.
Bezoek de Weta Workshops in ‘Wellywood’ met een van de uiteenlopende tours en kom op de plekken waar alle behaarde hobbitvoeten en spitse elvenoren voor de films zijn gemaakt. De tours starten bij de Weta Cave. In dit gratis te bezichtigen minimuseum-annex-winkeltje staan levensgrote poppen, miniaturen en replica’s van filmrekwisieten uitgestald. Bijvoorbeeld het door Bilbo en Frodo gehanteerde zwaard ‘Prik’. Met de achter-de-schermen-documentaire in de minibioscoop duik je nog dieper in deze fantasiewereld.
7. Korte cruise met de Wellington-kabelbaan
De Wellington Cable Car is de iconische stadskabelbaan van Wellington in de vorm van een rode tram. Deze rijdt vanuit winkelstraat Lambton Quay naar de top van Kelburn, een wijk die een prachtig uitzicht biedt over het centrum van Wellington. Met de gemiddelde snelheid van 18 kilometer per uur brengt de kabelbaan maximaal honderd passagiers in ongeveer 5 minuten naar 120 meter hoogte.
In de ochtenden en avonden gebruiken vooral studenten en forenzen uit Kelburn de kabelbaan om naar Victoria University en het centrum te komen. Veel toeristen bezoeken aansluitend op een rit de Wellington Botanic Garden. Het recordaantal ritten op één dag staat op naam van Paul Lambert. Hij stapte in 1960 tachtig keer in om geld in te zamelen voor Life Flight Trust.
Ontdek de schoonheid van Nieuw-Zeeland
Bekijk de mooiste bezienswaardigheden8. Botanic Garden: bijkomen tussen 110 bloembedden
Wellington telt ongeveer een half miljoen inwoners en is een relatief rustige hoofdstad. Optimale rust vind je in Wellington Botanic Garden. Deze botanische tuin van 25 hectare biedt onder meer de award winnende Lady Norwood-rozentuin met 110 bloembedden en Begonia House, het kassencomplex met onder meer begonia’s en orchideeën. De eendenvijver en het gekletter van de nabijgelegen waterval maken deze groene oase compleet.
Botanic Garden ligt op de heuvelhelling tussen de wijken Thorndon en Kelburn, en is onder meer te bereiken met de Wellington-kabelbaan. Geen toeval dus dat ook het Cable Car Museum in de botanische tuin terug te vinden is. Bekijk hier twee van de originele wagons en het besturingssysteem dat van 1902 tot 1978 operationeel was.
9. Sterren kijken in Carter Observatory
De Carter Observatory in Botanic Garden is de nationale sterrenwacht van Nieuw-Zeeland. In 1924 opgezet onder de noemer Wellington City Observatory. In 1941 werd het voormalige tinnen bouwwerk compleet vervangen door het huidige Carter Observatory, vernoemd naar Brits/Nieuw-Zeelandse aannemer, politicus en filantroop Charles Carter. Tegenwoordig is Space Place de geuzennaam van dit planetarium/museum dat de focus legt op de ruimte en Nieuw-Zeelandse astronomie in het bijzonder.
Naar sterren kijken doe je door de Thomas Cooke-telescoop uit 1867. Sinds 1991 is er ook het Golden Bay Planetarium. Deze koepelvormige ruimte heeft een plafondscherm waarop beelden van sterrenstelsels aan je voorbijtrekken. Neem plaats op een rode bioscoopstoel, leg je hoofd achterover op de leuning en zweef door de ruimte.
10. Beehive: bijzonder opvallend parlementsgebouw
Wellington is sinds 1865 de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en daarom zijn er veel parlementsgebouwen te vinden. Verreweg de bekendste is de ‘Beehive’, een 72 meter hoog bouwwerk met tien verdiepingen in de vorm van een bijenkorf. Het donkere dak bestaat uit twintig ton met de hand gelast koper. Hier bovenin huizen onder andere de kantoren van de minister-president.
Inmiddels wordt de Beehive gezien als een van Nieuw-Zeelands meest herkenbare gebouwen. Hierom heeft overheidsorganisatie Heritage New Zealand het bestempeld als Categorie I, de hoogste categorie nationaal erfgoed. Met de gratis toegankelijke rondleiding bezoek je dit iconische bouwwerk vol politieke bedrijvigheid van binnen. Zelfs een debat bijwonen is mogelijk.
11. Het heilige houtwerk van Old St. Paul’s
Bijna had de neogotische Old St. Paul’s-kathedraal uit 1865 er niet meer gestaan. De witte kerk in de wijk Pipitea kwam in 1960 op de nominatielijst voor de sloop door de komst van de modernere St. Paul’s – 300 meter verderop. Na een slepend gevecht over het bestaansrecht ging in 1967 de figuurlijke kogel door de kerk: de overheid kocht Old St. Paul’s op, die daardoor behouden is gebleven.
Vooral het houten binnenwerk van de kerk oogt fraai. Gebogen houten balken reiken in omgekeerde V-vorm van de grond tot in de nok en ondersteunen het eveneens houten dak. Het zogenoemde schip van de kerk – de hoofdruimte – lijkt hierdoor daadwerkelijk op een houten scheepsromp, zij het op z’n kop.
12. Sport en ontspanning in Sky Stadium
Op 750 meter van Old St. Paul’s ligt sportpark Wellington Regional Stadium, sinds 2019 beter bekend als Sky Stadium. Dit ovale stadion kan veertigduizend bezoekers ontvangen. Het is onder meer de thuishaven van het Nieuw-Zeelandse nationale rugbyteam All Blacks, die zo heten vanwege de volledig zwarte tenues.
Boek een rondleiding en kom op plekken waar je anders niet mag zijn, zoals de kleedkamers, het warming-up-gedeelte en de mediakamer waar interviews met spelers en persconferenties met de coaches plaatsvinden. Minder van het sporten en meer van het feesten? Houd ook dan de evenementenagenda in de gaten, want er valt van alles te beleven. Bijvoorbeeld muziekoptredens van Queen + Adam Lambert tot aan Eminem. En bier- en voedselfestivals als ‘Beervana’ en ‘Food Show’.
13. Zeezicht vanaf Mount Kaukau
Mount Kaukau ligt in de noordelijke buitenwijken van Wellington. Het is met 445 meter de hoogste heuvel in de wijde omgeving. Extra herkenbaar dankzij de 122 meter hoge televisiezendmast die in 1965 op de top is geplaatst. Op heldere dagen zie je vanaf hier de Tasmanzee bij het Zuidereiland liggen.
De top van Mount Kaukau biedt in totaal 9 kilometer aan wandelpaden, waarvan delen toebehoren aan de hoog aangeschreven routes Northern Walkway en Skyline Walkway. Neem om boven te komen de Skyline Track, onderdeel van de Skyline Walkway. Deze doorkruist de met gras, planten en bomen begroeide oostflank. Hier ligt ook het in 1888 gevestigde Khandalla Park, een van Nieuw-Zeelands oudste groenvoorzieningen.
14. Zealandia: veilige haven voor flora en fauna
In Nieuw-Zeeland zorgt men aandachtig voor alle flora en fauna. Ook in dierenpark Zealandia (of Karori Wildlife Sanctuary) worden de veelal inheemse diersoorten sinds de oprichting in 1995 goed beschermd. Met 225 hectare is het plantrijke park vijf keer zo groot als Burger’s Zoo in Arnhem.
Zealandia probeert zoveel mogelijk een natuurgebied na te bootsen van voor de komst van de mens. Er zijn inmiddels ongeveer twintig diersoorten opnieuw in het gebied geïntroduceerd, waarvan sommigen al meer dan 100 jaar niet op het vaste land voorkwamen. Spot hier kiwi’s, kaka’s en andere vogels en zoogdieren met kekke namen, zoals de tuatara (een brughagedis). Tijdens tours leer je van een gids van alles over deze inheemse diersoorten en hun leefomgeving.
15. Island Bay: vergezicht op de ferryboten
Voor strandplezier ga je naar Island Bay, dat op 5 kilometer ten zuiden van het centrum ligt. Vanwege de afstand is de auto een logische keuze. Het langere alternatief is de City To Sea Walkway-wandelroute van 14,4 kilometer. Deze enkele loop (geen rondloop) kost de gemiddelde wandelaar ongeveer 5 uur. De bestemming is belonend, zeker voor rustzoekers. Vanaf de baai heb je fraai zicht op Cook Straat, waar de ferry’s van het Noorder- en Zuidereiland doorheen varen.
De groene velden en elektrische barbecues van Island Bay’s Shorland Park bieden mogelijkheden voor lunch of diner in de buitenlucht. Kinderen vermaken zich hier met het speeltoestel in de vorm van een piratenschip. Speciaal voor rolstoelgebruikers is er de Liberty Swing-schommel: vrijheid, blijheid!