Waar moet ik op letten als ik nu mijn (zomer)vakantie wil boeken?
19 april 2022 Alles over testen, vaccinaties en je reisverzekering
Nu de (zomer)vakantie boeken is lastig: hoe zit het straks met de coronamaatregelen? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je vlak voor vertrek een positieve coronatest hebt? Hoe zit het straks met verplichte vaccinaties of een booster? En wat nou als je in quarantaine moet? Hier moet je rekening mee houden als je een vakantie boekt. Één ding is zeker: een goede reisverzekering is nu extra belangrijk.
Zo zit het met vaccinaties en een booster voor jouw vakantie
Kom ik het land wel in? Dat is misschien je grootste zorg als je nu al boekt. Als je alle beschikbare vaccinaties (inclusief een booster) hebt gehad, hoef je je hier waarschijnlijk niet druk over te maken. Maar niets is zeker. Op dit moment is er nog weinig te zeggen over de coronamaatregelen die straks gaan gelden in specifieke landen.
Nu is het zo dat je in veel landen een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs en daarnaast soms nog een negatieve coronatest moet laten zien om er binnen te komen. Een herstelbewijs is in veel landen 180 dagen geldig. Een dubbele vaccinatie wordt niet meer in alle gevallen beschouwd als een volledige vaccinatie: 180 dagen na de tweede prik heb je voor sommige landen een booster nodig voor toegang. En soms kom is je coronatoegangspas ter plekke niet geldig en kun je er bijvoorbeeld niet uit eten. In het voorjaar en de zomer kan dit allemaal anders zijn. Check daarom voordat je gaat boeken de ANWB Reiswijzer om precies te weten hoe het ervoor staat in jouw vakantieland. Staat je bestemming er niet tussen, kijk dan op de website van de Rijksoverheid voor de maatregelen in jouw vakantieland.
Heb ik een coronatest nodig op vakantie?
Heb je helemaal geen vaccinatie- of herstelbewijs? Dan heb je vaak een negatieve coronatest nodig om een land binnen te komen. Bovendien is een negatieve coronatest soms verplicht als aanvulling op je vaccinatie- of herstelbewijs. Check van tevoren in de ANWB Reiswijzer of op de website van Buitenlandse Zaken of dat op jouw bestemming het geval is. Heb je klachten die op corona kunnen duiden? Laat je dan sowieso testen. Bij een positieve uitslag kun je je reis in sommige gevallen kosteloos annuleren (zie ook ‘reis- en annuleringsverzekering’ verderop in dit artikel).
Tip: ANWB-leden kunnen een coronatest laten doen met korting. Het reiscertificaat is erbij inbegrepen.
Verschillende vakantiebestemmingen hebben overigens speciale regels voor kinderen waardoor zij mogelijk ook een PCR-test nodig hebben.
Welke coronaregels gelden er in mijn vakantieland?
De coronamaatregelen kunnen snel wijzigen. Het is dus belangrijk dat je je goed informeert en op de hoogte blijft van wijzigingen. Meld je aan voor onze ANWB Reiswijzer-updates. Wanneer er in jouw vakantieland iets wijzigt, krijg je een pushbericht. Deze service geldt momenteel voor België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zwitserland. Staat je vakantiebestemming er niet bij? Bekijk dan het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Vakantie boeken: neem een goede reis- en annuleringsverzekering
Krijg ik mijn geld terug als ik een vakantie heb geboekt en niet kan gaan? Dat zullen veel mensen zich afvragen. Juist omdat er nog zoveel onzeker is, is het verstandig een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten als je je vakantie boekt. Lees je van tevoren goed in over wat wel en niet wordt gedekt in geval van calamiteiten die met corona te maken hebben.
Dekking annuleringsverzekering in coronatijd
De voorwaarden voor annuleringsverzekeringen verschillen per verzekeraar. Met de ANWB Annuleringsverzekering ben je standaard verzekerd voor annuleringskosten als jij of een meeverzekerde reisgenoot het coronavirus oploopt en krijg je een vergoeding voor ongenoten dagen als jijzelf of een meeverzekerde reisgenoot op vakantie onvoorzien in quarantaine moet. Een stelregel is dat je doorgaans alleen kunt verzekeren wat je niet kunt zien aankomen: het onvoorziene en onverwachte dek je zo af.
Dekking reisverzekering in coronatijd
Ook hier geldt dat de voorwaarden per verzekeraar verschillen. De reisverzekering van de ANWB dekt alle onvoorziene uitgaven op vakantie, óók voor coronagerelateerde gebeurtenissen in oranje en rode gebieden. Denk aan extra overnachtingen omdat je onverwacht in quarantaine moet, of kosten voor repatriëring. Ook als het reisadvies verandert, ben je gewoon verzekerd. Maar let op: alleen met de aanvullende dekking ‘Medische kosten’ worden alle zorgkosten volledig vergoed als je op vakantie naar het ziekenhuis moet. In sommige gevallen worden deze kosten ook vergoed als je buitenlanddekking hebt bij je zorgverzekering. Controleer dit voor vertrek. Meer actuele informatie over wat bij de ANWB wel en niet is verzekerd in coronatijd vind je hier.
Geld terug bij negatief reisadvies, en meer voor een zorgeloze vakantie
Bij de ANWB bieden we, los van de reis- en annuleringsverzekering, een aantal zekerheden. Gaat je reis niet door vanwege een negatief reisadvies (code oranje of rood)? Dan krijg je bij ons gewoon je geld terug of je kunt je reis direct omboeken, als je dat wil. Bovendien kun je je vakantie in veel gevallen tot 30 of 60 dagen voor vertrek gratis annuleren. En ben je al op vakantie en krijgt jouw bestemming plots een negatief reisadvies, dan zorgen wij dat je weer thuiskomt. Als je met de auto reist, voorzien we je van de beste adviezen om veilig naar huis te rijden. Niet voor niets kwam de ANWB Doorlopende Reisverzekering als beste uit de test van de Consumentenbond. Kijk hier voor de voorwaarden.
Deel deze pagina