Op de lagere gedeeltes bevinden zich landbouwgronden en uitgestrekte weiden. Daar zijn ook de bossen te vinden met beuken, sparren en dennenbomen. Samen met de rivieren heb je hier een prima omgeving voor sportieve activiteiten, zoals skiën, wandelen en wildwatervaren. In een van de vele spa's kun je ook je spieren weer laten ontspannen.
Attracties en evenementen in de Spaanse Pyreneeën
In de Spaanse Pyreneeën is de natuur de grootste attractie. Het natuurreservaat van Ordesa y Monte Perdido biedt een variatie aan landschappen, flora en fauna. Als je geluk hebt zie je schuwe beren, vossen en wilde zwijnen. Meer kans heb je op gemzen, steenarenden en zeldzame lammergieren of baardgieren. Het nationale park Aigües Tortes is een wild en ongerept gebied met prachtige watervallen, riviertjes en bergmeren. Het betekent dan ook 'kronkelend water'. Het meer van Sant Maurici is het meest bekend.
Bezienswaardigheden in de Spaanse Pyreneeën
Van het klooster van Olivia is de kerk een van de meest interessante onderdelen. Het bouwwerk omvat drie schepen, vijf kapellen, een kruisgewelf en een venster met rondbogen. De kloostergang is gotisch, net als de voornaamste gevel. De kathedraal van Santa Maria is in een bijzondere Romaanse stijl gebouwd. Het is een van de honderd van dergelijke kerken op de Ruta Románica van het Franse Perpignan tot aan het Urgell gebied. In Monzón staat trots op een heuvel het beroemde kasteel van de tempelridders.
Dorpen en steden in de Spaanse Pyreneeën
Gelegen midden in de wilde natuur gaan traditie en het moderne leven in de dorpen en steden van de Spaanse Pyreneeën hand in hand. In diverse plaatsen zijn de monumentale schatten goed bewaard gebleven. Middeleeuwse architectuur is te bewonderen in Ainsa, zoals het galerijenplein en de hoge Romaanse toren van de Santa Maria kerk in Ripoll. Ook Jaca is een gezellige stad aan de rivier. Ooit was het het favoriete oord van de koningen van Aragón. Wanneer je een bezoek brengt aan Panticosa in het Tena dal kun je je baden in geneeskrachtig water.
Eten en drinken in de Spaanse Pyreneeën
De natuurlijke omgeving reikt vele ingrediënten aan, zoals wilde paddestoelen, asperges, aalbessen, aardbeien, frambozen en bosbessen. De specialiteit van de Pyreneeën is 'migas a la pastora', broodkruimels in de stijl van het herderinnetje. Elke goede maaltijd wordt afgesloten met een heerlijk nagerecht. Er is een ruime keuze uit tal van gebaksoorten en andere zoete lekkernijen, zoals peren uit de oven. Behalve van uitstekende lokale wijnen kun je ook genieten van het mineraalwater uit bijvoorbeeld Rocallaura. Ook lekker is 'ratafia', brandewijn met vruchten en kruiden.
Kamperen: op schitterende locaties
In de Spaanse Pyreneeën kun je kiezen uit talrijke campings. De kampeerplaatsen bevinden zich op de meest schitterende locaties. Aan een meer, riviertje of met een prachtig uitzicht op de bergpieken. Campings zijn er in drie categorieën. Campings in de eerste klasse hebben de meest uitgebreide faciliteiten, zoals een restaurant, supermarkt en zwembad. Voor een overzicht van campings en de faciliteiten en prijzen kun je de Càmpings - Guía kopen. Te koop in de locale boekwinkel.
Kunst en cultuur in de Spaanse Pyreneeën
De Romaanse, gotische en moderne bouwstijlen tref je aan in deze streek. Een van de vele hoogtepunten is de stenen poort, die de Vijf-Spaken basiliek verfraait van het klooster van Santa Maria in Ripoll. Het klooster was zo'n duizend jaar geleden het spirituele en culturele hart van Catalonië. In de botanische tuinen van Olot bevindt zich het Museu del Volcans. Daar kun je meer leren over vulkanen en aardbevingen. Maar het biedt ook een overzicht van de lokale flora en fauna.
Natuur in de Spaanse Pyreneeën
Het gebergte bestaat uit twee verschillende gebieden: Pyreneeën van Aragón en Catalonië. Elk deel heeft bijzondere eigenschappen. In Aragón ziet het landschap er onherbergzaam uit: woest, steil en hoog. In Catalonië - richting de Middellandse Zee - wordt het geleidelijk weer glooiender. Het gebied is het leefgebied van talloze dieren, zoals gemzen, everzwijnen, roofvogels en bevers. Je kunt ze tegenkomen in de natuurreservaten van Ordesa y Monte Perdido, Aigües Tortes en het Meer van Sant Maurici.
Overnachten in de Spaanse Pyreneeën
Op meerdaagse trektochten in de bergen kun je in gezellige berghutjes overnachten met simpele faciliteiten. De meeste hebben een bar en bieden maaltijden aan. Maar vaak kun je er ook zelf koken. Wil je meer luxe, dan zijn er ook kleine hotelletjes. De skigebieden bieden allerlei soorten accommodaties aan. Hotels in verschillende prijsklassen, maar ook appartementen of hele huizen en villas. In het hoogseizoen wordt reserveren aangeraden. De spanning kan in een van de spa's afgewisseld worden met ontspanning.
Uitgaan in de Spaanse Pyreneeën
Over het algemeen komen toeristen niet naar de Spaanse Pyreneeën voor een wild nachtleven. Ze zijn overdag zo actief, dat ze de nacht liever rustiger doorbrengen. En zo bovendien weer energie opdoen voor de sportieve inspanningen van de volgende dag. Het aanbod is dan ook niet zo groot. Maar er valt altijd wel een café of restaurant te vinden voor een gezellig avondje uit. Het is de ideale ontmoetingsplek om ervaringen uit te wisselen met andere bezoekers. En met een goed glas streekwijn komen de verhalen pas echt los!
Winkelen in de Spaanse Pyreneeën
Een concentratie van winkeltjes gericht op toeristen vind je in het Dal van Aran. Ze bevinden zich in de plaatsjes rondom de snelweg richting Frankrijk. Ook produceren de Spaanse Pyreneeën aangename wijnen, weer uit het Dal van Aran en Vincáu. Een ander lekker drankje om je thuisfront mee te verrassen is 'ratafia'. Dit is een pittige brandewijn met kruiden en fruit. In de diverse skiresorts kun je alle benodigdheden voor de wintersport aanschaffen.
Wintersport in de Spaanse Pyreneeën
Het skigebied aan de Spaanse kant van de Pyreneeën wordt steeds populairder. Baqueira-Beret in de Val d'Aran is een van de grootste en beste skiresorts. Ook het Spaanse koninklijke huis komt hier graag. Er zijn vele andere skioorden met goed uitgeruste pistes. Bijvoorbeeld Boí Taüll, La Molina en Astún. De pistes bieden skiërs van alle niveaus genoeg uitdaging. Els Rasos de Peguera en Vall de Núria zijn meer geschikt voor beginners. Het gebied heeft ook goede langlaufmogelijkheden. Sant Joan de Lerm en Virós-Vall Ferrera hebben het langste parcours.
Zon, water en strand
Tips
Colera, Playa de Garbet
Mocht je in de oostelijke Pyreneeën opeens behoefte aan de zee krijgen, dan zijn het plaatsje Colera en het mooie Playa de Garbet de aangewezen plek om een verfrissende duik te nemen.
Valle de Ordesa
In het Valle de Ordesa kun je een wandeling maken vanaf de busparkeerplaats richting Circo de Soaso / Cola de Caballo. Je volgt dan een beek waarlangs het heerlijk luieren, picknicken en spelen met water is.
Lago Barasona
Camping Lago Barasona in het dorpje La Puebla de Castro heeft een mooi privéstrand langs een meer, zodat je tijdens je Pyreneeën vakantie toch kunt zwemmen.
Raften in Noguera Pallaresa
Noguera Pallaresa in de Pyreneeën is een eldorado voor rafters. Vooral vroeg in het voorjaar, als het smeltwater naar beneden komt, zijn er spectaculaire tochten mogelijk.
Het weer in de Pyreneeën
De Spaanse kant van de Pyreneeën is aanzienlijk droger dan de Franse kant. Juli en augustus kennen doorgaans droge en zonnige perioden die dan weer wel worden afgewisseld door onweer.