Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Turkije

Van de schitterende bergketens in Cappadocië en het bruisende Istanbul tot ontspanning aan de Middellandse Zee: weinig landen zijn zo veelzijdig als Turkije. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Turkije.

Wat te doen in Turkije?

Merhaba, welkom in Turkije! Het land dat deels in Europa en deels in Azië ligt en met een oppervlakte van 783.562 vierkante kilometer net zo groot is als Frankrijk en Duitsland samen. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 4e eeuw v. Chr. Het land waar de cultuurliefhebber zijn hart ophaalt aan meer dan 82.000 moskeeën, zoals de beroemde Hagia Sofia en de Blauwe Moskee. Geniet van het zwoele klimaat op het strand van Kapatus en trotseer de kou op de skipistes van de Palandöken. Stap terug in de tijd en ontdek de ondergrondse steden van Cappadocië of de graftombes van Dalyan. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het veelzijdige Turkije.

1. Konya: de geboorteplek van de Sema-dans

Konya, ten noordoosten van Antalya, is de geboorteplek van een bijzonder ritueel. In de 13e eeuw woonde de wereldberoemde dichter en filosoof Rumi in deze stad. Hier voerde hij voor het eerst de traditionele Sema-dans uit. Zo probeerde Rumi contact te leggen met hun God (Allah) door om zijn as te draaien en zijn naam te herhalen. De dans is volgens Rumi een van de vele manieren om één te worden met Allah. Na zijn dood voerden de derwisjen – islamitische geestelijken en opvolgers van Rumi – deze dans op ter ere van Rumi.

De zwaaiende armbewegingen die de derwisjen maken verwijzen naar de baan van de sterren en streven naar een vereniging met Allah. De derwisjen zijn gekleed in een wit gewaad en draaien om hun as en worden daarom de dansende derwisjen genoemd. Bezoek Konya en maak de trancedans zelf mee. Tijdens het jaarlijkse Mevlana-festival (tussen 7 en 17 december) wordt de dans uitgevoerd ter herdenking van Rumi. Niet in de gelegenheid om Konya in december te bezoeken? De dans wordt ook nog steeds opgevoerd in verschillende moskeeën in de stad.

2. De ‘sneeuwterrassen’ van Pamukkale

Voor een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen ter wereld reis je naar het binnenland van Turkije. Ten noorden van de plaats Denizli stroomt al duizenden jaren kalkhoudend water uit rotsmeren. Dit water stroomt langs de bergwanden naar beneden en vormt kalkterrassen. De hagelwitte ligbaden gevuld met helderblauw water geven een winterse uitstraling, maar niets is minder waar. Door de onderliggende waterbronnen heeft het water een constante temperatuur van rond de 30 graden.

In de Romeinse tijd waren de ligbaden actief in gebruik. De Romeinen waren er van overtuigd dat kalkrijk water een helende werking had. Nog steeds gelooft men dat het water van Pamukkale lichamelijke kwalen, zoals spier- en zenuwpijn kan doen verdwijnen. Hierdoor trok Pamukkale in de jaren tachtig en negentig veel hoopvolle bezoekers en zijn de terrassen flink beschadigd. In 1988 greep Unesco in en sindsdien staat Pamukkale op de Werelderfgoedlijst. Je kan de kalkterrassen nog steeds bewonderen, maar zwemmen in de baden mag niet meer. Tip: pootje baden in het warme water mag nog wel.

3. Imposante moskeeën en bruisende markten in Istanbul

De bruisende hoofdstad van Turkije heeft de grootste Kapali Çarsi (overdekte markt) ter wereld. In de Grote Bazaar van Istanbul is verdwalen onvermijdelijk. De bazaar is een wirwar van honderden kleine straatjes en steegjes. Hier vind je maar liefst vierduizend winkels onder één dak. Struin langs de winkels, waar lantaarns je tegemoet fonkelen, de tapijten aan de muur hangen en kleding in overvloed is uitgestald.

Istanbul is al duizenden jaren het thuis van imposante kerken en betoverende moskeeën. Het meest fameuze bouwwerk is de Hagia Sophia. Dit gebouw werd in 360 n. Chr. als kathedraal gebouwd, maar is in 1453 omgedoopt tot moskee door Ottomaanse bezetters. Het kruis op de koepel werd een halve maan en de meeste mozaïeken werden vervangen door Turkse geschriften. In 1925 werd de Hagia Sophia een museum. In 2020 is er besloten dat het befaamde gebouw weer een moskee wordt en nog steeds open zal zijn voor bezoekers.

4. Het legendarische paard van Troje

Het verhaal gaat dat Helena de koningin van Sparta in 1184 v .Chr. verliefd werd op de Trojaanse Koningszoon Paris. Samen vertrokken zij naar Troje. De koning van Sparta, Menelaos was woest dat zijn vrouw hem verliet voor een Trojaan. Dit betekende oorlog. Na tien lange jaren van oorlog, bedacht de Griekse Odysseus een list: het paard van Troje. Het houten paard werd door de Grieken aan de Trojanen geschonken als teken van overgave. Niet wetende dat het paard vol zat met Griekse soldaten. In de nacht kwamen de Griekse strijders uit het houten paard tevoorschijn, doodden de wachters en openden de stadspoort voor de Grieken.

Hoewel het vandaag de dag nog steeds niet zeker is waar de legendarische verovering plaats heeft gevonden, geloven de Turken er heilig in dat zij de plek in handen hebben. De stad Troje zou namelijk in het noordwesten van Turkije in het huidige Hisarlik gelegen hebben. Waar de ingang is van wat ooit het gloriërende Troje moet zijn geweest, bewonder je nu de constructie van het paard. Een blik op het paard neemt je direct mee terug naar de ingenieuze verovering van de Grieken.

5. Schitterende stranden aan de Turkse Rivièra

De Turkse Rivièra, gelegen tussen Antalya en Alanya, leent zich voor de ultieme zon, zee- en strandvakantie. Uitgestrekte zandstranden afgewisseld door idyllische baaien vormen hier het ideale decor om zorgeloos te genieten. Kom tot rust op het ongerepte Kaputas-strand, gelegen tussen de kustplaatsjes Kas en Kalkan en omringd door de groene bergen van de Egeïsche kust. Loop 187 treden langs de kloof naar beneden om uiteindelijk met je blote voeten in het warme zand te staan.

Geniet na een dag op het strand van de traditionele Turkse keuken bij een van de lokale restaurants in de haven van Kas. Probeer eens Tavuk Gögsü, hét kenmerkende dessert van Turkije. Dit traditionele dessert is een combinatie van kipreepjes, melk, suiker en bestrooid met kaneel. Geen gebruikelijk zoet dessert, maar heerlijk weg te spoelen met het anijsdrankje Raki.

6. Ankara: de stad van Kemal Atatürk

In het grillige landschap van Anatolië ligt het hart van Turkije: Ankara. Het idee om de hoofdstad van het land hier te vestigen kwam in 1923 van Kemal Atatürk, de eerste president van de republiek Turkije. Atatürk was de leider van de onafhankelijkheidsstrijd in Turkije van 1921-1922. Breng een bezoek aan het mausoleum van Atatürk. Gebouwd in 1941 als eerbetoon aan de ‘vader des vaderlands’. Het imposante marmeren gebouw van 17 meter hoog ontvangt jaarlijks miljoenen bezoekers. Een symbool voor vrijheid dat aangeeft hoe belangrijk Atatürk is en was voor de Turkse bevolking.

Een andere publiekstrekker van de stad is het – door Atatürk opgerichte – Museum van Anatolische Beschavingen. Dit museum is ondergebracht in een gerestaureerde bazaar uit 1464. Naast voorwerpen uit de steen- en bronstijd vind je hier ook de nagebouwde grafkamer van Koning Midas. Volgens de legende is de stad Ankara in de 9e eeuw v. Chr. door deze koning gesticht.

7. Het witte binnenland van Turkije

Laat je niet misleiden door het zwoele klimaat en de vele stranden van Turkije. Het is namelijk ook een van de beste wintersportlanden ter wereld. De voorzieningen zijn iets kleinschaliger dan in Europa en een Oostenrijkse après-ski zit er niet in. Maar rustiger en voordeliger dan Europa is het zeker. Het oosten van Turkije staat bekend om zijn bergen die ’s winters onder een dikke laag sneeuw worden bedolven. Drink aan het eind van de dag een heerlijk glas glühwein of een warme kop chocolademelk in een van de restaurants of hotels. Een goed alternatief voor de après-ski.

Palandöken in de oostelijke provincie Erzurum, claimt met zijn 70 kilometer aan pistes de plaats van het grootste skigebied van Turkije. De pistes van Palandöken zijn weggelegd voor de echte waaghals. Deze behoren tot de langste en steilste ter wereld. De langste afdaling is 12 kilometer lang. Tip: warm na een lange en sportieve dag op de pistes van Palandöken op in een van de lokale hamams – een Turks badhuis.

8. De graftombes en koningsschatten van Dalyan

Omgeven door natuur, aan de gelijknamige rivier ligt het dorp Dalyan. Dit vissersdorp is de ideale uitvalsbasis om een van de best bewaarde bezienswaardigheden van Turkije te bezoeken. In het deltagebied van Dalyan liggen namelijk de ruïnes van de belangrijkste zeehaven uit de 10e eeuw. Voor een paar Lira vaar je vanaf het dorp naar de overkant van de Dalyan-rivier naar de ruïnes van de antieke stad Caunos.

In de kliffen boven de rivier liggen de koningsgraven van Caunos. Deze uitgehouwen graftombes dienden als laatste rustplaats voor koning Caunos en zijn familie. Het verhaal gaat dat de graven werden gebouwd met een valse muur, waarachter de schatten van de koning werden verborgen. Ver weg van vriend en vijand. De graftombes werden in 1949 tijdens archeologische opgravingen ontdekt, zonder enige schat. Vandaag de dag is het nog steeds onduidelijk of er echt schatten verborgen lagen in de koningsgraven van Cuanos.

9. De ondergrondse steden van Cappadocië

Meer dan veertig miljoen jaar geleden ontstond precies in het midden van Turkije, door de uitbarsting van drie vulkanen, de hoogvlakte Cappadocië. In de miljoenen jaren daarna sleten de extremen van het landklimaat het plateau uit. Dit creëerde een landschap bestaand uit turfsteenkegels en uitgesleten dieptes. Duizenden jaren geleden werd dit landschap op een bijzondere manier bewoond, namelijk niet boven maar onder de grond. De zachte turfgrond was makkelijk te bewerken en zo werd Cappadocië het thuis van meer dan tweehonderd ondergrondse steden.

Boven de grond zijn er kloosters en kerken uit de turfstenen gekerfd. Onder de grond duiken flatgebouwen wel zestig meter naar beneden. De stad Kaymakli uit de 7e eeuw v. Chr. is hier een goed voorbeeld van. Het labyrint van tunnels en kamers gaat hier maar liefst acht verdiepingen onder de grond. Tegenwoordig is het mogelijk om door de tunnels te lopen en wordt een deel van de kamers gebruikt als opbergruimte voor de omwonenden.

Meer tips voor jouw vakantie

De allermooiste autoroutes van Europa 
Bloedstollende Noorse haarspeldbochten, een trip langs Ierlands ruige kust en rijden óver de oceaan. Dit zijn de 24 allermooiste autoroutes van Europa.
Autovakantie voorbereiden 
Bekijk alles wat je moet weten als je op autovakantie gaat. Van milieuzones en tolbadges tot lokale verkeersregels en actuele brandstofprijzen.
14x leuke fly-drive vakanties in Europa 
Toer rond door de citrusvelden op Sicilië, bekijk de ‘zwevende’ kloosters van Meteora in Noord-Griekenland of rijd heel IJsland rond.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.