De leukste steden in de Verenigde Staten
De Verenigde Staten beschikt over alle ingrediënten voor een afwisselende reis. Van Miami’s art-decogebouwen tot de muziekgeschiedenis van Memphis en het Space Center in Houston: dit zijn de leukste steden van de Verenigde Staten die niet op je verlanglijst mogen ontbreken!
Of je nou de westkust bezoekt of de Deep South ontdekt, elke plek in de Verenigde Staten heeft zijn eigen karakter. In Sacramento herleeft de sfeer van het Wilde Westen, terwijl je in Boston alles te weten komt over de Onafhankelijkheidsoorlog. Leef je uit in de pretparken van Orlando of bezoek het Los Angeles County Museum of Art aan de westkust. Ontdek de leukste steden van de Verenigde Staten.
1. Gooien met vis op de overdekte markt van Seattle
Seattle is de grootste stad in het noordwesten van de Verenigde Staten, gelegen in de ‘Evergreen State’ Washington. De stad ligt aan een riviermond van de Stille Oceaan, de Puget Sound. Je kunt er koffie halen bij de eerste Starbucks ter wereld, die stamt uit 1971. Beklim de 184 meter hoge Space Needle voor een uitzicht op downtown Seattle en Mount Rainier of maak een ritje in het grote reuzenrad bij Pier 57.
Een sfeervolle plek in Seattle is Pikes Place Market: een gedeeltelijk overdekte markt in Downtown. De visverkopers van de markt zijn wereldberoemd. Rustig een visje bestellen is er niet bij, van elke bestelling wordt een show gemaakt. Je bestelling wordt eerst door de visverkopers in hun oranje overalls en laarzen hard door de zaak geroepen. Vervolgens wordt de vis met een zwaai door de lucht gegooid naar de visboeren achter de toonbank, om hem daar in te laten pakken.
2. Portland: de stad van honderden rozensoorten
Portland ligt in het noordwesten van de staat Oregon. Het is met zijn zeshonderd streetfood-stalletjes verspreid over de stad meerdere keren uitgeroepen tot ‘beste streetfood-stad ter wereld’. De culinaire wereld is sowieso goed vertegenwoordigd in Portland, dat ook bekendstaat om zijn vele hippe restaurants en koffietentjes. En met ruim zeventig brouwerijen is ook de bijnaam ‘Beervana’ geen verrassing. Wie graag een biertje drinkt, moet zeker een van de prijswinnende IPA’s van Breakside Brewery proberen.
In Washington Park ligt de International Rose Test Garden, die Portlands andere titel ‘The City of Roses’ eer aandoet. Deze tuin van vier voetbalvelden groot herbergt ruim zeshonderd soorten rozen. Wanneer je hier rondloopt, komen je voortdurend andere geuren tegemoet. Rozen in alle kleuren en maten worden op deze plek getest op ondere andere hun aantrekkelijkheid en geur, voor ze de winkel ingaan om verkocht te worden. De tuin staat van april tot oktober in bloei.
3. De sfeer van het Wilde Westen in Sacramento
Sacramento is de hoofdstad van Californië. Het is een rustige stad in het hart van de staat. Sacramento heeft weinig hoogbouw in vergelijking tot andere Amerikaanse steden. Als je er rondloopt, voelt het dan ook meer als een provinciestad. Sacramento is echter wel een stad van betekenis, want de Californische politiek is hier gehuisvest. Het belangrijkste gebouw, de California State Capitol, is geïnspireerd op het Capitool in Washington D.C.
Old Sacramento Waterfront is het oudste deel van de stad. Het stamt uit de periode tussen 1848 en 1855, toen de goudkoorts hier hevig woedde. De gunstige ligging aan de kruising van de Sacramento en de American River maakte van Sacramento een belangrijk knooppunt. Door de trottoirs, zuilen en balkons van hout ademt het gebied nog steeds de sfeer van het Wilde Westen. Een ouderwetse raderstoomboot en het naastgelegen stoomtreinstation maken het plaatje helemaal af.
4. Een doolhof van oude straatlantaarns in Los Angeles
Het zonnige Los Angeles is met zijn vier miljoen inwoners de grootste stad aan de Amerikaanse westkust. Ga op de foto met het Hollywood Sign, zoek bekende namen op The Walk of Fame en rijd door de straten van het chique Beverly Hills, zoals Rodeo Drive, om je helemaal onder te dompelen in de sfeer van Los Angeles.
De stad huisvest ook een aantal musea die door kunstliefhebbers gewaardeerd worden. In het museumcomplex Los Angeles County Museum of Art (LACMA) bijvoorbeeld, zijn ruim honderdduizend kunstwerken uit verschillende landen te zien. Het werk ‘Urban Light’ bij de ingang is meteen het meest populaire van het museum. Wie zich even heel verlicht wil voelen, kan tussen de 202 historische lantaarnpalen doorlopen die ooit de straten van Zuid-Californië opsierden. Het kunstwerk diende ook als decor in talloze films en series, zoals No Strings Attached en Valentine’s Day.
5. San Diego, de geboorteplaats van Californië
In het uiterste zuidwesten van de Verenigde Staten, op twee uur rijden ten zuiden van Los Angeles, ligt San Diego. In 1769 werd hier door een Spaanse missionaris de eerste missiepost gesticht. Er is dan ook al vanaf het begin sprake van een grote Spaanse invloed in de stad. Vanwege de ligging bij de Mexicaanse grens is deze invloed altijd gebleven. En ook nu is deze nog overal in de stad zichtbaar, van de keuken tot de architectuur.
De historische buurt Old Town wordt beschouwd als de geboorteplaats van Californië. Hier zie je duidelijk de Spaans-Mexicaanse invloeden terug. Het gerestaureerde Casa de Estudillo, een huis in adobe-stijl, is hier een goed voorbeeld van. Leer nog meer over de geschiedenis van San Diego in een van de musea, zoals het Serra Museum. Dit is gebouwd in 1929 en er zijn exposities over de geschiedenis van de Kumeyaay-indianen en Spaanse en Mexicaanse invloeden van 1700 tot 1920.
6. Loop door het Phoenix van 100 jaar geleden
Phoenix ligt aan de rand van de Sonora-woestijn en dat merk je. Ook in Phoenix zelf voel je de warmte en droogte van het woestijnklimaat. Phoenix is de grootste stad en hoofdstad van de staat Arizona en herbergt een van de grootste stadsparken ter wereld, South Mountain Park. Het is maar liefst twintig keer zo groot als het New Yorkse Central Park en heeft 80 kilometer aan wandelpaden. Loop naar Dobbins Lookout voor een weids uitzicht over de stad.
Cultureel hoogtepunt van Phoenix is het Heritage and Science Park. Historic Heritage Square bestaat uit tien gebouwen die stammen uit het eind van de 19e eeuw. De Victoriaanse architectuur en statige koetsen geven je het gevoel even in het Phoenix van meer dan 100 jaar geleden te lopen. Benieuwd hoe een Victoriaans huis er vanbinnen uitziet? Volg dan een rondleiding door het gerestaureerde Rosson House.
7. Salt Lake City: stad van de Mormonen
Salt Lake City is de thuisbasis van de Mormonen, officieel de Church of the Latter-day Saints genaamd. In 1847 vestigden zich hier de eerste leden van de ‘LDS Church’. Dit waren ook de eerste Europeanen die permanent neerstreken in het gebied dat later Utah zou worden. Ten noordwesten van Salt Lake City ligt het Great Salt Lake, een indrukwekkend meer van zo’n 120 bij 48 kilometer waaraan de stad zijn naam dankt.
Op Temple Square vind je de bekende Mormoonse kerk, genaamd Salt Lake Temple. Het gebouw is niet openbaar, entree is voorbehouden aan leden van de Church of the Latter-day Saints. Grondlegger van dit geloof is Joseph Smith Jr. Hij werd in 1844 vermoord door opstandige niet-Mormonen, waarna zijn volgelingen naar Salt Lake City vertrokken. De kerk heeft tegenwoordig ruim zestien miljoen aanhangers wereldwijd, waarvan 13 procent in Salt Lake City woont.
8. Bijenkorven in The Mile High City Denver
Denver in Colorado wordt ook wel ‘The Mile High City’ genoemd. Niet vanwege een connectie met de gelijknamige ‘club’, maar om de ligging op één mijl (1,6 kilometer) boven de zeespiegel. Deze hoogte wordt exact bereikt op de vijftiende trede van de Colorado State Capitol-trap. Hierin staat de tekst “One Mile Above Sea Level” gegraveerd. Sportliefhebbers kunnen in Denver hun hart ophalen, de stad is vertegenwoordigd in de hoogste divisies van American Football, honkbal, ijshockey en basketbal.
Een fotogenieke plek in Denver is Denver Union Station. In dit gerenoveerde station uit 1881 komt al het openbaar vervoer van de stad samen, maar er zijn ook verschillende restaurants en winkels ondergebracht. Leuk detail: op het dak van het station zijn vier bijenkorven geplaatst, ter behoud van de bijen in de stad. De honing die deze bijen produceren, wordt door de restaurants in het station gebruikt in desserts, drankjes en andere lekkernijen.
9. Austin, Texas: bakermat van de countryrock
Met de slogan ‘Keep Austin Weird' werd een tegengeluid geboden voor de commerciële bedrijven die zich de afgelopen eeuw vestigden in de hoofdstad van Texas. De stad is de bakermat van de countryrock en ligt in The Deep South. Wie niet bang is voor een beetje gefladder, kan er de grootste stedelijke populatie van guanovleermuizen ter wereld in actie zien. Deze strijkt jaarlijks tussen maart en november neer bij de Congress Avenue Bridge in het centrum.
Muziek speelt een centrale rol in Austin. De stad wordt niet voor niets ‘Live Music Capital of the World’ genoemd. Er is hier altijd wel een concert of optreden bij te wonen, in een van de 250 clubs of muziekzalen die de stad rijk is. Ben je muziekliefhebber? Ga dan zeker even naar Sixth Street in Downtown Austin. Deze straat is met de vele clubs, bars en restaurants het bruisende hart van de livemuziek in de stad.
10. Raak een echte steen van Mars aan in Houston
Aan de Golf van Mexico, in het zuiden van Texas, ligt Houston. Een stad die bekendstaat om zijn grote hoeveelheid stadsparken. Om de stad aantrekkelijker te maken en de kwaliteit van leven te vergroten, wordt er veel geïnvesteerd in groene ruimten in Houston. Met als resultaat dat je voor een ochtend of middag in de natuur inmiddels de keuze hebt uit ruim 350 parken!
Ook een van NASA’s Space Centers is gevestigd in Houston, wat de beroemde uitspraak ‘Houston, we have a problem’ heeft voortgebracht. Space Center Houston is ook te bezoeken. De grootste collectie ruimtepakken ter wereld is er tentoongesteld, net als ‘s werelds grootste collectie maanstenen. De expositie over de missie naar Mars laat je plaatsnemen in een nagemaakte ruimtevaartcapsule en een echte steen van Mars aanraken. En tijdens de NASA Tram Tour zie je met eigen ogen waar NASA-astronauten trainen voor hun missies.
11. Hoofdstad van de country- en westernmuziek: Nashville
In Nashville, Tennessee staat alles in het teken van muziek. Nashville is de hoofdstad van de country- en westernmuziek. Je loopt er ‘s avonds van het ene optreden naar het andere in de talloze gezellige bars op Broadway. Ten oosten van de Cumberland-rivier ligt East Nashville, een hip stadsdeel waar veel creatievelingen zijn neergestreken. Deze wijk is vooral bekend als culinaire hotspot, waar je geniet van gerechten uit alle windstreken.
Een andere plek om van muziek te genieten in Nashville is de Grand Ole Opry. Dit beroemde radioprogramma wordt al sinds 1925 uitgezonden. In 1974 kreeg de show zijn eigen locatie: het speciaal hiervoor gebouwde Grand Ole Opry House. De radioshow wordt nog steeds meerdere keren per week live uitgezonden, vanuit een zaal vol enthousiast publiek. Zowel beginnende muzikanten als grote legendes treden hier op. Zelfs artiesten als Dolly Parton en Taylor Swift maken af en toe hun opwachting.
Bekijk ook: 20x de mooiste natuurgebieden in de VS
Ontdek ze hier12. Eer Martin Luther Kings erfgoed in Atlanta
Toen in 1886 in Atlanta een verbod op alcoholische dranken werd uitgevaardigd, bedacht apotheker John Pemberton een alternatief op basis van de kolanoot. Coca-Cola was geboren. De hele geschiedenis en alle reclame-uitingen van de drank staan centraal in het museum World of Coca-Cola.
Atlanta is ook de geboorteplaats van Martin Luther King, die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw bekend werd door zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. Op de Martin Luther King, Jr. National Historic Site wordt het leven van de dominee geëerd. Het omvat verschillende gebouwen die verband houden met zijn leven en werk, waaronder zijn geboortehuis. Volg hier een gratis rondleiding, waarbij een ranger alles vertelt over Kings leven op deze plek. Martin Luther King ligt ook begraven op de National Historic Site. Zijn graftombe bevindt zich op een eiland in een vijver.
13. Art-decokleurspektakel in Miami
Wie op zoek is naar een strandbestemming in Florida, kan niet om Miami heen. Via een aantal bruggen rijd je van Downtown Miami naar het eiland Miami Beach. Het populaire South Beach, met zijn kleurige strandwachtershuisjes, is het zuidelijke deel van dit eiland. Maar de stad heeft meer te bieden. Het rijke uitgaansleven, de interessante musea en omliggende moerassen maken Miami tot een veelzijdige bestemming aan de Atlantische Oceaan.
Ook liefhebbers van architectuur kunnen in Miami hun hart ophalen. In het Art Deco Historic District in South Beach staan ruim achthonderd gebouwen in art-decostijl, waaronder Gianni Versace’s voormalige villa. Ze zijn te herkennen aan hun architectuur met ronde vormen, glad stucwerk en pastelkleuren. Het is zelfs de plek met de meeste art-decogebouwen ter wereld. Begin een wandeling door de buurt bij het Art Deco Welcome Center, naast Lummus Park. Hier zijn plattegronden verkrijgbaar en rondleidingen te boeken.
14. Victoriaanse geschiedenis in Downtown Orlando
Wie door Orlando rijdt, kan niet heen om de vele pretparken in de stad. Walt Disney World Resort in Orlando is zelfs het grootste attractiepark ter wereld. Dit park is opgedeeld in vier themaparken, waaronder Magic Kingdom en Hollywood Studios, die bij elkaar een oppervlakte hebben van 101 vierkante kilometer. Op het terrein zijn ook nog eens ruim 35 hotels ondergebracht om alle bezoekers onderdak te bieden.
Op 39 South Magnolia Avenue in het centrum van de stad ligt het oudste gebouw van Downtown Orlando: The Rogers Kiene Building. Dit fotogenieke gebouw, dat ook wel bekendstaat als The English Club, stamt uit 1886. Het heeft onder meer dienstgedaan als herenclub, bowlingbaan, dansstudio en theater. Inmiddels is het een cultureel centrum, met zes galeries, meerdere ateliers en een café. Het diepgroene Victoriaanse gebouw met rode torentjes steekt opvallend af tegen de moderne hoogbouw die ernaast ligt.
15. Daal af naar een leeg graf in het Capitool van Washington
Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten. Het is natuurlijk de stad van het Witte Huis, maar ook bijzonder zijn de vele monumenten en zeventien gratis musea in de stad. De meeste hiervan, zoals het National Air & Space Museum, het National Museum of Natural History en het National Museum of American History, liggen aan het langgerekte park in het hart van de stad, genaamd The National Mall.
Ook het Capitool ligt aan The Mall, aan de oostkant van het park. Het Capitool is bijna twee eeuwen oud en de plek waar het Amerikaanse Congres gevestigd is. In het bezoekerscentrum zijn permanente exposities te zien over het Congres en de geschiedenis van het Capitool. Wie twee verdiepingen afdaalt, komt een graftombe tegen voor George Washington. Washingtons lichaam is hier alleen nooit terechtgekomen, omdat hij ergens anders begraven wilde worden.
16. De Freedom Trail: door de geschiedenis van Boston
Wie interesse heeft in de Amerikaanse geschiedenis kan zijn hart ophalen in Boston. De stad is rijk aan bezienswaardigheden, musea en historische locaties, die veelal in het teken staan van de Amerikaanse Revolutie. Stap bijvoorbeeld aan boord van het schip van de Boston Tea Party. Hier werd met het overboord gooien van Britse thee in 1775 de revolutie in gang gezet. Deze Onafhankelijkheidsoorlog, die eind 18e eeuw werd gevoerd tegen de Engelsen, resulteerde in de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten.
Bij Boston Common, het oudste publieke park van Amerika, start de Freedom Trail. De wandeling is te herkennen aan het spoor van rode klinkers en neemt je mee door de geschiedenis van de Amerikaanse Onafhankelijkheid. Zestien historische locaties komen voorbij, die allemaal een rol hebben gespeeld in de Onafhankelijkheidsoorlog. Je passeert bijvoorbeeld de USS Constitution, het oudste oorlogsschip van de Amerikaanse marine, dat deelnam in de oorlog tegen de Britten.
17. The Henry Ford: autogeschiedenis in Detroit
Detroit, dat op de grens met Canada ligt, wordt ook wel ‘Motor City’ genoemd. In de vorige eeuw waren hier honderden autofabrikanten gehuisvest. Sinds het vertrek van een groot deel van deze fabrikanten, om elders voor lagere kosten te kunnen produceren, kreeg Detroit het imago van ‘spookstad’. Maar de stad krabbelde op. Vervallen panden werden gesloopt en bomen geplant, en de drie grote Amerikaanse automerken Ford, General Motors en Chrysler hebben er nog steeds hun hoofdkantoor.
Een hoogtepunt in Detroit is The Henry Ford. In dit complex staat de geschiedenis van de auto-industrie centraal. Bekijk met eigen ogen de stadsbus waarin Rosa Parks op 1 december 1955 weigerde op te staan voor een witte man. Deze actie luidde het begin in van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. En ook de limousine waarin John F. Kennedy zat toen hij werd doodgeschoten, zie je in dit museum.
18. In het voetspoor van de moordenaar van Kennedy in Dallas
Dallas is beroemd geworden door de gelijknamige televisieserie uit de jaren tachtig. Maar de stad ziet er tegenwoordig heel anders uit dan de oude beelden van de ranch van de familie Ewing deden vermoeden. In het moderne stadscentrum staan glimmende wolkenkrabbers. De Reunion Tower met verlichte bol springt het meest in het oog. Deze 171 meter hoge toren is toegankelijk voor publiek. Op heldere dagen kun je zelfs 50 kilometer ver kijken.
Dallas is ook de plek waar John F. Kennedy is vermoord. De gebeurtenis op 22 november 1963 schokte de hele wereld. Schutter Lee Harvey Oswald bevond zich ten tijde van de moord op de zesde verdieping van het Texas School Book Depository. Deze plek is nu een museum, met verschillende exposities over het leven, de dood en het nalatenschap van JFK. Dealey Plaza, het plein voor het museum en de exacte plek van de moord, is uitgeroepen tot Historic District.
19. Rivaliteit tussen twee buursteden in Kansas City
Met Kansas City is iets bijzonders aan de hand. Er zijn namelijk twee steden met deze naam, die naast elkaar liggen. De ene in de staat Kansas en de andere in Missouri. Kansas City in Kansas nam ooit de naam van de succesvollere buurstad aan, om mee te liften op diens groei. Spreekt men over Kansas City, dan wordt bijna altijd Kansas City in de staat Missouri bedoeld.
Een unieke locatie in Kansas City is de The Kansas City Public Library. Deze bibliotheek vind je op 14 West 10th Street en behoort tot de mooiste bibliotheken van Amerika. De buitenmuren van de parkeergarage trekken direct de aandacht. Deze zijn zo vormgegeven dat ze eruitzien als een rij boeken. Door het gebruik van marmer en mahoniehout is ook de binnenkant van de bibliotheek indrukwekkend. Het pand werd in 1906 gebouwd als bank en de oude kluis in de kelder doet nu dienst als klein filmtheater.
20. Memphis: de stad van blues, Elvis en Martin Luther King
Het is de bakermat van de bluesmuziek, de voormalige woonplaats van Elvis Presley en de stad waar Martin Luther King werd vermoord: Memphis, Tennessee. In deze plaats aan de rivier de Mississippi kun je niet om de muziekgeschiedenis heen. Hier draait het om Graceland, de Sun Studio en Beale Street. Stuk voor stuk iconische plekken waar de muziek tot leven komt.
Graceland is het voormalige landgoed van Elvis Presley. Het ligt ongeveer 15 kilometer ten zuiden van downtown Memphis aan de Elvis Presley Boulevard. Graceland is bijna een bedevaartsoord te noemen. Elvisfans en rock-’n-roll-liefhebbers van over de hele wereld reizen hier speciaal naartoe. Bezoek het complex op eigen gelegenheid met behulp van een audiotour of boek een van de rondleidingen. En sla de Jungle Room niet over, dit was een van Elvis’ favoriete kamers.