Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Berner Oberland

In de 19e eeuw was het Berner Oberland al een gewild vakantiegebied. Het werd de 'speeltuin van Europa' genoemd. De Duitstalige streek biedt bij Interlaken kristalheldere bergmeren. Zuidelijk lopen de wegen stuk voor stuk dood tegen een massieve natuur.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland 

Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides.

Meer aanbod voor Berner Oberland

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!

De streek ligt noordelijk tegen het Schweizer Mittelland en Centraal-Zwitserland. Zuidelijk deelt het de Alpennatuur met Wallis. En natuur hééft het Berner Oberland: de Brienzer Rothorn, de Aarekloof bij Meiringen, de klaterende Trümmelbachfälle en het betoverende Rosenlauital. Schuif bij Interlaken aan voor een Wilhelm Tell openluchtvoorstelling. Want het Berner Oberland laat ook cultureel van zich horen.

Attracties en evenementen

Bekende vakantieplaatsen en bestemmingen vol traditie als Interlaken of Gstaad beloven vermaak op het hoogste niveau. De klimwand midden in Adelboden daagt uit tot een spel met de zwaartekracht. De Jungfraubahn gaat vanaf Interlaken naar het hoogste - op 3454 meter gelegen - treinstation van Europa: Jungfraujoch- Top of Europe: De langste kabelbaan van de Alpen volgt het spoor van James Bond naar de Schilthorn-Piz Gloria. Er zijn leuke rodelbanen. Bij Brienz wordt het Freilichtmuseum Ballenberg steeds rijker aan oude gebouwen. Echt grote attractieparken zult u echter niet in het Berner Oberland aantreffen.

Bezienswaardigheden

Lauterbrunnen ligt in een indrukwekkend dal in de Alpen, ingesloten tussen de bergen van 4000 meter hoogte of meer. Het bevindt zich aan de poort van het UNESCO werelderfgoed Jungfrau/Aletsch/Bietshorn. Het dal staat bekend om zijn 72 watervallen. Adelboden wordt druk bezocht om het bloemenpad naar de Hanenmoospas. Wil je weten hoe de Zwitser vroeger woonde? Het antwoord vind je in het mooie Zwitserse openluchtmuseum van Ballenberg. De Jungfraujoch met de ijsgrot is de reden dat veel mensen Grindelwald opzoeken. In het Simmental zijn het de huizen die een belangrijke toeristische attractie vormen. De natuurbezienswaardigheden winnen het wel elke keer weer van de bouwkunst en de beeldende kunst in het Berner Oberland.

Dorpen en steden

Aan de oevers, in de dalen en op zonneterrassen liggen dorpjes alsof ze erop zijn geschilderd. Rijk versierde chalets en pensions die behaaglijkheid uitstralen: de mooiste volkskunst. Idyllische dorpjes stralen hartelijkheid en geborgenheid uit. De mooie bergdorpen in het vakantiegebied "Lötschberg" hebben hun landelijke karakter weten te behouden. Naast Kandersteg en het prachtige Lötschental zijn Reichenbach en Gampel-Bratsch zeer de moeite waard. De Typische Oberlandse dorpen Wilderswil en Gsteigwiler liggen aan de voet van de bergketen, aan het begin van de dalen van de Lütschinen van Grindelwald en Lauterbrunnen. Zeer interessante of echt mooie steden heeft het Berner Oberland niet.

Eten en drinken

Het Berner Oberland is grotendeels trouw aan de keuken van het kanton Bern. Zo wordt er graag de streekvariant van de rösti (aardappelkoek met krokante korst) gegeten. Probeert ook eens een goed glas wijn uit het wijnbouwgebied rond Thun. En neem er zo'n bekende Berner Platte bij, een selectie van vlees op bonen of met plukjes zuurkool versierd. Dit gerecht geeft meteen aan dat er niet zeer verfijnd wordt gegeten. Veel schotels zijn ronduit stevig en zonder al teveel opsmuk. Hebt je lekkere trek en kom je voorbij een Berggasthaus? Check dan de fondue of de raclette.

Kamperen

Campings aan meren

Je vindt vooral goede campings met veel voorzieningen bij de grote meren in het noorden van het Berner Oberland. Ook bij de toeristische plaatsen zijn soms riante kampeermogelijkheden. De prijzen van de campings vallen vaak mee. Bij de sterrencampings is het niet onverstandig om tijdig te reserveren, zeker als je veel plaats nodig hebt. Voor een klein tweepersoonstentje is in het hoogseizoen bijna altijd wel plaats. Houd rekening met het vrij korte campingseizoen in de Berner Alpen. En wapen je op hoogte tegen de nachtelijke kou.

Kunst en cultuur

Al in 1800 ging men op reis naar Lauterbrunnen. Zo inspireerde de Staubach waterval onder andere Johann Wolfgang von Goethe. Het leidde tot zijn gedicht 'Gesang der Geister über den Wassern'. In die tijd was Interlaken een toeristische parel tussen de twee grote meren. Cultureel rijk zijn de dalen zoals het Simmental. De houten boerderijen dragen de mooiste schilderingen. Veel echt Oberlander cultuur vind je trouwens terug in de Heimatmusea onder andere in Wilderswil. Tot de technische kunstwerken kunnen ook enkele kabelbanen worden gerekend. De langste van Europa brengt je vanuit Stechelberg naar de Schilthorn, een ronddraaiend panoramarestaurant.

Natuur

Bergen bepalen het Berner Oberland. Vooral het oostelijk deel komt flink omhoog. Het toont een hooggebergte met toppers als de Jungfrau (4158 meter), de Mönch (4099 meter) en de Eiger (3970 meter). Deze altijd met sneeuw getooide bergtoppen laten zich moeilijker bedwingen dan het westelijk deel van het Berner Oberland. Dat is veel glooiender en heeft een iets vriendelijker horizon. Afhankelijk van de lichtval lijken de bergweiden er groener dan groen, zacht als fluweel. Hier ligt ook het Saanenland tussen Gstaad en Zweisimmen. Twee centrale dalen scheidden de 'zachte' bergen van de 'harde'. Het Engslichendal en het Kanderdal.

Overnachten

Worden de hotels nog luxer, gastvrijer en meer gestroomlijnd dan het Palace Hotel in het zeer chique wintersportoord Gstaad? Kun je nog eenvoudiger terecht dan in een kamer in een eeuwenoude boerderij in het Saanendal? Twee uitersten. Maar in beide gevallen weten de Berner Oberlanders de toerist te plezieren. De eeuwenoude ervaring lees je af aan prachtige hotelpaleizen. Het Berner Oberland zit vol tegenstellingen. Er zijn heel, heel veel overnachtingsmogelijkheden. Maar van half april tot begin juni en van half oktober tot half december wordt alles anders. Veel deuren gaan dan op slot.

Uitgaan

In Adelboden kun je het optreden bijwonen van het kuurorkest en de klassieke zomerconcerten vóór het indrukwekkende decor van de watervallen van Engstligen. Ook Interlaken heeft het nodige in huis voor leuke avonden. Het après-ski -plezier reikt van gletsjerbars, via dancings en discotheken tot aan slee-uitstapjes en romantische fondueavonden. Lauterbrunnen is het vertrekpunt naar de bekende autovrije feestdorpen Wengen en Mürren. Hier kun je ook naar de bekende Jungfraujoch - Top of Europe -, het hoogstgelegen station van Europa. Zo bereik je het draairestaurant op de Schilthorn/Piz Glora (bekend van James Bond). Grote folkloristische avonden met plaatselijke verenigingen zijn ook 'in'.

Winkelen

Het kan leuk winkelen zijn in de koopstraat van Thun, de Bälliz, zeker als de woensdag- of zaterdagmarkt er ook wordt gehouden. Toch kan ook Thun niet wegpoetsen dat het Berner Oberland niet rijk is aan plaatsen waar je voluit winkel-in, winkel-uit kunt gaan. Je dient daarvoor uit te wijken naar Luzern of beter nog, naar Bern. Hier winkel je onder grote arcaden zonder al teveel auto's tegen te komen. Vooral de specialiteitenzaakjes vallen op. Bern is vooral leuk om er tassen, portemonnees of kleding te kopen. Natuurlijk vind je hier ook vele soorten Zwitserse chocola, de mooiste Victorinox- en Wengermessen. En houd je horloge er ineens mee op? Dan ben je op tijd in Bern!

Zon, water en strand

Ringgenberg-Goldswil bij Interlaken is met het bekende natuurstrandbad Burgseeli iets bijzonders. In het kleine meertje met zijn hoge watertemperatuur kun je al vroeg in de zomer lekker zwemmen. De regio rond het Meer van Thun, in het hart van Zwitserland, heeft een unieke combinatie van water en bergen. Het milde klimaat - ook in de herfst - heeft deze regio de naam 'Rivièra van het Berner Oberland' opgeleverd. In voor- en naseizoen is het water te koud om er lekker in te blijven.