Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Oost-Zwitserland

Hoe onbekend is Oost-Zwitserland? Het ligt verstopt 'achter' Zürich. De 'buitenlandgrenzen' worden gedeeld met Duitsland, Oostenrijk en het vorstendom Liechtenstein. Heel bekend is in elk geval Heidi. Dat is het 'boeken'meisje dat in deze regio over de hellingen bij de Walensee ronddartelde.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland 

Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides.

Meer aanbod voor Oost-Zwitserland

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!

Oost-Zwitserland is een afwisselende streek met een grote rivier (de Rijn), een oogstrelend weideland en prachtig gebergte in het zuiden. Het merendeel is echter vriendelijk golvend en vruchtbaar land. Een fietsstreek bij uitstek. Een goede bestemming voor de liefhebber van barokkunst, de watersporter en natuurlijk voor de wandelaar.

Attracties en evenementen

Voor een van de mooiste attractieparken verlaat je de regio via Kreuslingen. Een boottochtje ben je dan verwijderd van het Sea Life Centre van het Duitse Konstanz; met veel Rijnvissen en ook vissen uit de Zwitserse gletsjermeren. Aan en achter de Duitse oever van de Bodensee liggen meer attracties zoals de apenberg bij Salem. In Oost-Zwitserland ligt het avonturenland van Walter Zoo in Gossau met vijfhonderd dieren en een circus. Voor dolle pret en spannende ritjes is Conny-Land geschikter. Dit is het grootste attractiepark van Zwitserland; met dolfijnen in een lagune, een wildwaterbaan en een dinopark.

Bezienswaardigheden

De steden zijn klein in Oost-Zwitserland, maar soms wel erg mooi. Een dwaaltochtje door het laat-middeleeuwse Schaffhausen of rond de barokke kloosterpracht van St-Gall is meer dan de moeite waard. Langs de rivier de Rijn vind je ook dorpsschoon. Zoals het schitterende dorpsplein van Stein-am-Rhein. De typische folklore van het Appenzeller Land is ook een bezienswaardigheid; het wordt je haarfijn uitgelegd in het museum van Stein. Veel verwijzingen naar het legendarische Zwitserse meisje Heidi vind je in het Heidiland (Glarnerland). Van de natuurlijke toppers is Europa's grootste waterval in de Rijn net zo spectaculair als de Klausen Pas met schitterende uitzichten.

Dorpen en steden

Vooral langs en achter de Rijn lijken de Zwitserse dorpen door de vakwerkbouw op die van de Duitse buren. Ook de Duitse Jugendstil met mooie golvende muren en beelden in de gevels is in enkele plaatsen aanwezig, zoals in St-Gallen. Zuidelijker in Oost-Zwitserland verschijnen vriendelijke dorpjes en compacte stadjes zoals Wil en Lichtensteig. Veel dorpen in het Toggenburg hebben huizen van donker hout. Grote steden ontbreken. De kleinere plaatsen langs en achter de Rijn zijn het meest beminnelijk. Met kleurrijke gevels, prachtige pleintjes en hoog klimmende daken.

Eten en drinken

Oost-Zwitserland is kaasland. Tot aan de terrasjes langs de Bodensee is de kaas aanwezig. Vooral de zeer geurige Appenzellerkaas is bekend binnen de landsgrenzen. In Glarus wordt ook een pittige streekkaas gemaakt. Bekend van Genève tot St-Moritz is de Bratwurst uit St-Gallen. Omdat je hier in Duitstalig Zwitserland bent, zul je ook veel soorten rösti, een aardappelgerecht, tegenkomen. Glerner pastei en appelsap uit de Thurgau zijn regionale specialiteiten. De Oost-Zwitserse fondue wordt verrijkt met cider. Dit is een wijnbouwstreek die kwaliteit hoog wil houden. Vooral sommige witte wijnen zijn bijzonder.

Kamperen

Rijnzicht en langs de meeroevers

Het Toggenburg en het 'Heidiland' (Glarnerland) zijn de gebieden waar de meeste campings liggen. Alleen langs de Bodensee vind je er nog meer. In de andere gebieden zoals het Appenzeller Land is het even zoeken naar een terrein. Langs de Rijn liggen enkele prachtige campings zoals bij Rheinwiesen. Cultuurgenieters zoeken een stekje bij St-Gallen, bijvoorbeeld het terrein bij Bernhardzell. Gemiddeld zijn de campings open tussen april en september. Stoere stekjes met bergpanorama's bemachtig je op een camping in het zuidelijke Toggenburg of het Glarnerland. Het bergachtige Glarus belooft minder kampeerplekken.

Kunst en cultuur

De Germanen hebben hun stempel gedrukt op het gebied tussen Bodensee en Centrale Alpen. Nadat deze heidenen tot christenen werden bekeerd, begon de bloei van kloosters. Vooral het klooster van St-Gall zou zeer bekend worden en het gedachtegoed van de rooms-katholieken uitdragen. Later zou de grote hervormer Ulrich Zwingli de protestante geloofsleer verkondigen. Vanuit St-Gall ontstond een enorme kantwerktraditie. In en rond het Appenzeller Land leeft nog steeds de volkskunst. Dat is een gevolg van de vroegere huisvlijt. En van Schaffhausen tot aan Näfels vind je barokke gebouwen, kerken en huizen.

Natuur

Oost-Zwitserland deelt de grote maar landschappelijk niet heel spannende Bodensee met Duitsland. Als je vanaf de Rijn naar het zuiden gaat word je getrakteerd op golvend akkerland en fruitgaarden. Al snel volgen groene weiden en bossen. Het landschap komt langzaam omhoog met vriendelijke afgeronde toppen. Tot je ineens voor de Alpstein staat. Midden in het Appenzellerland komen kale, bizarre rotsen omhoog. Het Toggenburg met de rivier Thur in het zuiden is fraai heuvelachtig. Nog zuidelijker verandert het land van de Vooralpen in de Centrale Alpen. Het Sarganserland ('Heidiland') en Glarus vormen de ruige, hoge bergwereld van Oost-Zwitserland.

Overnachten

De Gasthäuser en hotels van Oost-Zwitserland zijn nogal Duits van karakter: degelijk ingericht, goede bedden, royale kamers en een stevig (müesli)ontbijt. Je kunt vooral aan de Bodensee maar ook in het Appenzeller Land en het Glarner Land goed bij particulieren terecht. Een leuke variant is slapen bij de boer (Schlafen im Stro). Let op de bordjes met Zimmer (kamers). Oost-Zwitserland heeft niet een overbezet winterseizoen. Ook in de zomer hebben hotels vaak wel kamers vrij. Je kunt hier vakantiewoningen huren. Soms zijn dat verbouwde schuren of huisjes. Of je kunt terecht op een vakantiepark.

Uitgaan

Een swingend jazz-concert, klassieke muziek aan de oever van de Bodensee en een kleurrijk keldercafé in Schaffhausen. Drie manieren om uit te gaan in Oost-Zwitserland. De steden zijn klein, dus het aanbod is niet optimaal. Het universiteitsstadje St-Gallen biedt nog de meeste mogelijkheden. In de bars en cafés zitten dan ook vaak studenten. Sinds enige tijd mag St-Gallen zich ook verheugen op een eigen goktempel, het Grand Casino in de St-Jakobstrasse. Aan de oevers van de Bodensee vind je een echt toeristisch uitgaansleven. Maar het meest lonkt toch een avondje stappen in Zürich. Meer mogelijkheden bij elkaar vind je niet in Zwitserland. Vooral de liefhebber van klassieke muziek zal er z'n oren spitsen.

Winkelen

Kijk eerst eens rond in het Appenzeller land voordat je de stad induikt. Misschien vind je hier een prachtig klinkende koebel of een fraai stukje houtsnijwerk. De Appenzellers staan bekend om hun creativiteit. Je koopt er leuke souvenirs. Als winkelstad kan St-Gallen voor een middag meetellen. Dit was ooit een beroemde kantwerkstad. Nog steeds zijn veel thuiswerkers bezig om zeer fraai kant te maken. Het leidt tot prijzige kleinoden. St-Gallen winkelt heel leuk. Maar bijna iedereen uit de regio gaat toch liever naar Zürich, de beste en meest veelzijdige winkelstad in de verre, verre omtrek.