Wallis heeft ook de grootste warmwaterbaden van heel Europa. En het grootste ondergrondse meer van de Alpen, het Lac St Léonard. 'Grootst' past Wallis. Hoewel. de steden zijn er klein. Ze nestelen zich tussen twee 'muren' van bergen, in het Rhônedal.
Attracties en evenementen
Lekker centraal in de streek ligt Happyland bij Granges. Vooral de reuzenglijbaan doet het er goed. Deze is geschikt voor kleine kinderen. Bij het meer van Genève heeft Le Bouveret twee troeven. Het Aquapark heeft prachtige waterattracties. In de buurt lokt het Swiss Vapeur Park de treinliefhebber met miniatuurtreinen. Overigens is de treinrit van Martigny naar het Franse Chamonix ook een belevenis. Van de dierentuinen toont de Zoo des Marécottes het best de dierenwereld in de Alpen: wolven, beren, lynxen, steenbokken, gemzen en marmotten. Bij Evionnaz is Labyrinthe Aventure een echt doepark, met hangbruggen, klimmuren en zelfs een menselijke katapult.
Bezienswaardigheden
In een streek met zo'n geweldige natuur zijn veel bezienswaardigheden door de natuur gemaakt. De Bettmeralp met de Grote Aletschgletsjer is zo'n topper. Ook de Furkapas die langs de Rhônegletsjer voert, staat in de top tien van Wallis. Verwering heeft ervoor gezorgd dat er in de folkloristische Val d'Hérens vreemde aardpiramiden (Euseigne) te zien zijn. De Gornergratbahn en de Matterhorn zijn Zermatts troeven. Sion is een plaatje van een oude stad. Beroemde cols (bergpassen) zijn die van de Grote St-Bernard en de Col de la Forclaz. Voor moderne kunst is er eigenlijk maar één heel boeiend museum, dat staat in Martigny.
Dorpen en steden
De Wallisers waren niet bang voor een leven op grote hoogte. Zij bouwden hoog in de bergen dorpen met huizen, deels van (lariks)hout, deels van steen. Nu nog zie je in veel dorpen de oude, bruine chalets met schuurtjes op palen. Zelfs in de grote vakantiedorpen zoals Zermatt en Saas Fee zijn nog oude chalets terug te vinden. Door de hellingen lijken de dorpen vanaf afstand op gestapelde huizenrijen. Albinen is een prachtig voorbeeld. Grotere plaatsen vind je in het Rhônedal. De stadjes doen modern en keurig aan. Sommige hebben een sfeervolle historische kern zoals Sion.
Eten en drinken
Het tweetalige Wallis heeft plats du jours en Tagesplatte (dagschotels) op het menu staan. Betekent dat ook een keuken naar Frans of naar Duits model? Niet helemaal. Typisch Wallis is raclette: Dit gerecht bestaat uit aardappelen die in de schil worden gekookt. Het wordt opgediend met gesmolten kaas (uit Wallis komt bijvoorbeeld de Bagnes kaas). De Zwitserse fondue heeft ook een Walliser variant met Gomser kaas. Wijn levert Wallis genoeg. Meer dan eenderde van alle Zwitserse wijn komt van de hellingen in het Rhônedal. Een koel wit glas fendant of een rode pinot noir drinkt goed weg.
Kamperen
Bergpassen overwinnen met de caravan
Zoek als caravanbezitter vooraf goed uit hoe je moet en kunt rijden naar Wallis. Campings tref je in Wallis in alle soorten en maten aan. Van vrij goedkope tot zeer prijzige. Er zijn er meer dan vijftig. De kleinste helft biedt ook in de winter een stekje. Je zult merken dat je vaak temidden van Nederlanders verkeert op de terreinen. Sommige campings in het Rhônedal liggen niet altijd even rustig. Andere bieden je in de natuur direct zicht op imponerende gletsjers (Lötschendal). Houd rekening met de opkomende kou 's nachts. Vooral als je wat hogerop in de bergen kampeert.
Kunst en cultuur
Wallis was altijd, via het Meer van Genève, een belangrijke schakel tussen Italië en het noorden van Zwitserland. De 2005 meter hoge Simplonpas en de Grote St-Bernardpas hebben heel wat reizigers zien komen en gaan. De Romeinen hebben er ook wat achtergelaten, bijvoorbeeld het theater bij Martigny. Middeleeuwse heren gebruikten vrijstaande bergklompen voor hun burchten. Vooral in Sion is dat heel mooi te zien. Wallis heeft ook een bijzonder rijk museum voor moderne kunst in Martigny met werk van Kandinsky, Van Gogh en Chagall. Ook in de andere Rhônestadjes vind je veel kunst en cultuur.
Natuur
Het Rhônedal 'splijt' het imponerende berglandschap van Wallis. Noordelijk steken de Berner Alpen omhoog, zuidelijk de Walliser Alpen. Het Rhônedal is het dichtst bewoond. Tussen de dorpen zijn terrassen uit de hellingen gehakt. Daarop werden wijngaarden (tot op 1100 meter!) aangelegd. In het brede dal vind je nog een van de laatste oeverbossen van Zwitserland, het Pfynnwald. Via een netwerk van noordelijk en zuidelijk lopende zijdalen kom je in het hooggebergte terecht. Je passeert daarbij arvenbossen en Alpenweiden. Vaak loop je langs irrigatiekanaaltjes. Prachtige natuurgebieden zoals Aletschwald en Matterhorn zijn gegarandeerd.
Overnachten
Wallis heeft voldoende en prima bedden klaar liggen voor zelfs de verwende vakantieganger. Wel kun je beter in bepaalde grote vakantieplaatsen vooraf reserveren. Dat geldt zeker voor de beide hoogseizoenen (zomer en winter). Sommige plaatsen bieden een keur van hotels (Sion, Visp). Andere bestemmingen hebben veel meer chalet- en appartementenaccommodatie (Verbier). De grote vakantieplaatsen zijn prijzig. Enkele kilometers verderop zakken de prijzen al. Er is een enorm prijsverschil mogelijk. In Wallis kun je ook bij particulieren een kamer huren. Afhankelijk van waar je je bevindt, lees je op de bordjes Zimmer Frei of Chambres:.
Uitgaan
In de grote vakantieplaatsen is de horeca het hele jaar door druk bezig. Vooral Zermatt, Verbier en Crans-Montana zijn perfecte uitgaansgelegenheden in het hooggebergte. Met 's avonds vrolijke cafés vol live muziek, exclusieve nachtclubs maar ook karaokebars. Ook in Saas-Fee is het avondvertier bruisend. Kuuroorden zoals Leukerbad zijn aan de andere kant juist verstoken van een swingend nachtleven. Hier willen de gasten rust en stilte. Bijzonder sfeervol is het avondleven in het oude Sion. Ga ook eens een eenvoudige dorpskroeg binnen voor het echte 'Zwitsergevoel'.
Winkelen
Wallis heeft geen grote steden en dus ook geen dagvullend winkelplezier te bieden. Een middagje Martigny, Brig of Sion is wel goed te doen. Sion heeft de meeste sfeer door de kleurrijke straatjes. Hier vind je ook de meeste winkels. Sierre is alleen door de grote Avenue Général Guisan de moeite waard. Visp trekt publiek door de Bahnhofstrasse en de Kaufplatz. In plaatsen als Zermatt en Crans-Montana of Verbier kun je op horlogejacht en juwelenzoektocht. In dit soort vakantieplaatsen telt het luxe aanbod. Wil je toch een lange dag shoppen? Dan kun je uitwijken naar Lausanne bij het Meer van Genève.
Wintersport
Het bekende kanton Wallis heeft door zijn schitterende bergen faam gekregen als wintersport kanton. Of je nu rust zoekt, ruige hellingen wilt bedwingen of de lokale après-ski wilt beleven in Wallis kan het. Steile hellingen en diepe dalen wisselen elkaar af. Het skigebied van Les Quatre Vallées, met als bekendste plaats Verbier, trekt de meeste bezoekers. De Mont-Fort is met zijn 3329 meter de hoogste beskibare berg in dit gebied. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de Alpenkammen. Vanwege de zuidelijke ligging heeft Wallis heel veel zon; ook in de winter!