Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersregels bij een rouwstoet

Een rouwstoet heeft in de meeste gevallen voorrang, maar niet altijd. Toon in ieder geval als respect door de rouwstoet niet te onderbreken of in te halen. We zetten de verkeersregels voor je op een rij.

Wat is een rouwstoet? 

Een rouwstoet - ook wel bekend als uitvaartstoet - is een stoet met een lijkwagen, eventueel een bloemenwagen of motorcolonne én volgauto’s die de overledene naar de laatste rustplaats brengen. 

Hoe herken je een rouwstoet? 

Je kunt de rouwstoet herkennen aan de zwarte vlaggen, ook wel rouwvlaggen genoemd. Alle volgauto’s die aan de officiële uitvaartstoet deelnemen, hebben aan de linker- en rechterkant van de auto een zwarte vlag met witte strepen. Die worden uitgedeeld door de uitvaartondernemer. 
 
Volgauto’s die niet (op de juiste wijze) voorzien zijn van de vlaggen, maken officieel geen deel uit van de stoet en moeten zich houden aan de normale verkeersregels. 

Heeft een rouwstoet voorrang? 

Soms wel en soms niet. Voor de eerste auto in de rij (meestal de lijkwagen) gelden de normale voorrangsregels. Hieronder leggen we uit wanneer een rouwstoet voorrang heeft en wanneer niet. 

Wel voorrang 

  • Gelijkwaardige kruising 
    Weggebruikers op een gelijkwaardige kruising moeten voorrang verlenen aan de volgauto's van een rouwstoet. Ook als de rouwstoet van links komt of afslaat. 
  • Zebrapad 
    Een voetganger of een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig die een zebrapad wil oversteken, moet een naderende rouwstoet voor laten gaan. 
  • Bushalte 
    De bestuurder van een bus die van een bushalte binnen of buiten de bebouwde kom wil wegrijden, moet een rouwstoet die van achteren nadert voor laten gaan. 

Geen voorrang 

Auto’s van een rouwstoet moeten altijd: 

  • Voorrang verlenen aan het verkeer op een voorrangsweg of voorrangskruising, rotonde, invoegstrook, uitrit of kruispunt met verkeerslicht. 
  • Stoppen voor een rood verkeerslicht. 

Mag een rouwstoet door rood rijden? 

Nee, een rouwstoet moet altijd stoppen voor rood licht. Het kan zijn dat de stoet hierdoor uiteenvalt. Toch blijven de auto’s met de zwart-witte vlaggen onderdeel uitmaken van het uitvaartverkeer. Het voorste voertuig moet zich dan, net als de lijkwagen, aan de normale voorrangsregels houden. 

Mag je een rouwstoet doorkruisen? 

Nee, uit respect voor de overledene en nabestaanden mag je een rouwstoet niet onderbreken. Doorkruis je de stoet toch? Dan kun je een bekeuring krijgen. 

Hoe hard mag een rouwstoet rijden? 

De maximumsnelheid voor een rouwstoet is dezelfde als voor de overige weggebruikers. Vaak rijdt een rouwstoet wel langzamer, zodat de volgauto’s makkelijker kunnen aansluiten. 

ANWB Parkeren 

Met ANWB Parkeren kun je eenvoudig parkeren met je mobiel. En je vindt goedkope parkeerplaatsen in de buurt!

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!