Voorrang buiten de bebouwde kom, zo werkt het
Wie heeft wanneer voorrang buiten de bebouwde kom?
Zodra je het blauwe plaatsnaambord achter je laat, weet je; ik rijd de bebouwde kom uit. Buiten de bebouwde kom gelden andere voorrangsregels dan binnen de bebouwde kom. Hierbij uitgelegd hoe voorrang buiten de bebouwde kom is geregeld voor alle bestuurders, inclusief de fietser en de lijnbus.
Kom je bij een kruispunt en is voorrang niet aangegeven door borden of verkeerstekens? Dan geldt de algemene voorrangsregel: rechts heeft voorrang. Deze regel is van toepassing op alle bestuurders, dus ook de fietser en buschauffeur.
Voorrang bus buiten de bebouwde kom
In tegenstelling tot binnen de bebouwde kom, hoeven bestuurders aan chauffeurs van een lijnbus geen gelegenheid te geven om weg te rijden van een bushalte. De bus voert hiermee namelijk een bijzondere manoeuvre uit. Dat betekent dat al het overige verkeer - buiten de bebouwde kom dus - voorrang heeft en de bestuurder van de bus moet wachten tot al het verkeer voorbij is gereden, voordat hij de rijbaan op rijdt.
Verschil in voorrang binnen en buiten de bebouwde kom
Een van de opvallende verschillen tussen voorrang binnen en buiten de bebouwde kom, is dat het bord B1 (voorrangsweg) binnen de bebouwde kom direct voor de kruising wordt geplaatst. Buiten de bebouwde kom staat dit bord na de kruising.
Daarnaast mag je, in tegenstelling tot binnen de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom niet op de rijbaan van een voorrangsweg parkeren.
Test je kennis!
Ken jij alle voorrangsregels? Doe de voorrangsquiz en test jezelf. De uitslag krijg je direct in je e-mail.
Kijk ook eens: voorrang, dit zijn de regels