Verkeersborden voorrang en voorrangstekens: zo herken je ze
Alle verkeersvoorrangsborden op een rijtje
Welke verkeersborden voor voorrang zijn er en wat betekenen de voorrangstekens? Hoe herken je voorrangsborden, waar staan ze en zijn er nog bijzonderheden of uitzonderingen? Alles over voorrangsborden op een rijtje.
De meest voorkomende verkeersborden voorrang
Er zijn verschillende verkeersborden die voorrangssituaties en situaties waar je een ander voor moet laten gaan, aanduiden.
Swipe door naar meer voorrangsborden
Verkeersbord B1: Voorrangsweg
Verkeersbord B2: Einde voorrangsweg
Verkeersbord B3: Voorrangskruispunt
Verkeersbord B4: Voorrangskruispunt zijweg links
Verkeersbord B5: Voorrangskruispunt zijweg rechts
Verkeersbord B6: Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg
Verkeersbord B7: Stop: verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg
Verkeersbord F5: Verbod voor bestuurders door te gaan bij nadering van verkeer uit tegengestelde richting
Verkeersbord F6: Bestuurders uit tegengestelde richting moeten verkeer dat van deze richting nadert voor laten gaan
Verkeersbord L20: Uitwijkplaats rechts van de weg
Verkeersbord L21: Uitwijkplaats links van de weg
Onderborden op voorrangsbord
Soms hangt er een verkeersbord onder het voorrangsbord. Dit geeft aanvullende informatie of uitleg over bijvoorbeeld verkeersgebruik, -gedrag, omleidingen, uitzonderingen en uitsluitingen en voertuigcategorieën. Zo’n onderbord kan de verkeersborden B1, B3, B5 en B7 aanvullen om het verloop van de weg aan te geven waarop een bestuurder op het volgende kruispunt voorrang heeft.
Voorrangsverkeersbord binnen of buiten de bebouwde kom
In Nederland worden de verkeersborden die voorrang aanduiden bijna altijd rechts van de weg geplaatst en eventueel herhaald boven de rijbaan of links. Aan de plaatsing van het bord zie je of je binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. Binnen de bebouwde kom staat het bord vóór het kruispunt en buiten de bebouwde kom erna. De voorrangsborden buiten de bebouwde kom zijn vaak ook iets groter dan die binnen de bebouwde kom. Zo zie je ze namelijk beter met een hogere snelheid.
Voorrangstekens op het wegdek
Verkeerslichten, -borden en -tekens regelen de voorrang op de weg. De enige voorrangstekens die wij kennen (behalve de tijdelijke borden die bijzondere situaties aanduiden) zijn de haaientanden en de stopstreep. Die witte, brede streep op de weg bij een kruising geeft aan dat jij moet stoppen. In combinatie met het stopbord B7. Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg. Haaientanden zijn voorrangsdriehoeken op het wegdek. Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg
Boetes bij geen voorrang verlenen
Als je geen voorrang verleent en aangehouden wordt, moet je flink in de buidel tasten. Geef je bijvoorbeeld geen voorrang aan verkeer van rechts, een tram, voetgangers met een blindengeleidestok of -hond of overstekend op een zebrapad, auto’s met zwaailichten of doorkruis je een militaire colonne, dan betaal je een boete van ongeveer € 250,- afhankelijk van de overtreding.
Test je kennis!
Denk jij alle voorrangsregels op kruispunten te kennen? Doe de voorrangsquiz en test jezelf. De uitslag krijg je direct in je e-mail.
Kijk ook eens: voorrang geven en nemen