Wandelsokken
Tips voor het kopen voor goede wandelsokken
Zere voeten en blaren tijdens het wandelen voorkomen? Het dragen van goede wandelsokken is essentieel! Wij vertellen je alles wat je moet weten over wandelsokken.
Verschil wandelsok en gewone sok
Het belangrijkste verschil tussen een wandelsok en een gewone katoenen sok, is dat een wandelsok in staat is om transpiratievocht af te voeren. Dit komt doordat een wandelsok niet van katoen wordt gemaakt, maar van andere materialen. Hierdoor blijven je voeten langer droog, waardoor het huidirritaties en blaren voorkomen. Katoen is comfortabel en goedkoop, maar droogt langzaam, krimpt, slijt snel en is niet vormvast.
Hier moet je op letten als je wandelsokken koopt
Alles draait om de pasvorm, gebruikte materialen en dikte. Maar bedenk eerst waar je de sokken wilt gaan gebruiken. Is het daar koud en nat of warm en droog? Je wilt geen koude tenen krijgen. Maar het mag ook niet gaan broeien. Het is belangrijk om je voeten zo droog mogelijk te houden om blaren geen kans te geven.
Pasvorm
Hoe beter een sok om je voet past, hoe minder wrijving ontstaat en de daarmee gepaard gaande pijntjes en blaren. Een wandelsok mag niet krap of te ruim zitten. Let daarom op de juiste maat. Voor de perfecte pasvorm zijn wandelsokken anatomisch voorgevormd. Omdat het volume van een herenvoet gemiddeld groter is dan een damesvoet, zijn er vaak verschillende dames- en herenmodellen. Er zijn fabrikanten die de sokken voorwassen om de krimp eruit te halen en stomen om de vorm te 'fixeren' voor een langere vormvastheid. Last but not least: bij een goede wandelsok zijn de naden volledig weggewerkt in het breisel (aan de binnenkant), zodat er geen drukpunten ontstaan.
Dikke of dunne sokken
Ook dat hangt weer van de bestemming af. Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen niet te warm en niet te koud en de dikte van de sokken is hierin, naast het soort materiaal, mede bepalend. In de praktijk ervaren mensen sokken vaak eerder als wat te dik dan te dun. Het is vaak een kwestie van uitproberen om er persoonlijk achter te komen wat het beste werkt.
Verschillende hoogtes wandelsokken
De hoogte van wandelsokken kan variëren van onder de enkels tot kniehoog. De keuze voor hoge of lage sokken hangt samen met de hoogte van je wandelschoenen. Ga je bijvoorbeeld wandelen in natte, moerasachtige gebieden of door rotsachtige terreinen, dan is het vaak handig om wandelschoenen met een hoge schacht te hebben. De sokken moeten even hoog zijn om te voorkomen dat je enkels tegen de schacht gaan schuren.
Materialen
Fabrikanten gebruiken vaak een combinatie om tot een ideale mix te komen op het gebied van vochtregulering, slijtvastheid en ondersteuning. Kunstvezels - zoals polyamide, polyester en polypropyleen - zijn waterafstotend, slijtvast en drogen snel.
Wol is warm, zacht en comfortabel, kan veel vocht opslaan en droogt langzaam. Wol neemt vocht op, maar behoudt wel zijn isolerende werking. Pas wanneer de sokken zijn verzadigd, worden je voeten ook nat. Merinowol, afkomstig van het Merinoschaap, voelt daarnaast ook aangenaam (heeft de eigenschap dat het niet prikt) en wordt daarom veel toegepast.
Overzicht van gebruikte materialen in sokken
Wat kan er allemaal in een sok zitten? En waarom zit dat er in?
- Katoen: comfortabel, goedkoop, droogt langzaam, krimpt, slijt snel, niet vormvast.. Ongeschikt als wandelsok.
- (Merino)wol: zacht/comfortabel, kan veel vocht opslaan, droogt langzaam, maar behoudt zijn isolerende werking als het nat is.
- Polyamide (nylon): waterafstotend, snel drogend, zeer duurzaam.
- Polyester: waterafstotend, snel drogend.
- Polypropyleen: extreem waterafstotend, zeer snel drogend, slijtvast. Wordt vooral in de zool toegepast.
- Elastiek (elasthaan, Lycra, Spandex): geeft de sok z’n pasvorm en voorkomt afzakken.
- Geur neutraliserend materiaal (o.a. zilverdraad, Mythlan). Gaat de groei van bacteriën tegen die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke sokkengeur.
ANWB naadloze wandelsokken
Om ervoor te zorgen dat je met plezier kunt genieten van je wandeling zonder blaren en andere huidirritaties zijn de wandelsokken van de ANWB allemaal naadloos.
-
Coolmax® voetjes
Daarnaast zijn de wandelsokken voorzien van Coolmax® voetjes. Dit is een technisch materiaal wat ervoor zorgt dat de sokken ademend zijn. Dit materiaal zorgt ervoor dat je warme voeten krijgt als het koud is en als je in warm weer gaat wandelen je voeten koel blijven. -
Compressiesokken
Wandel compressiesokken zorgen ervoor dat tijdens het wandelen de bloedtoevoer van je benen goed geregeld wordt. Je benen zullen daarom lichter aanvoelen en de kans op blessures wordt aanzienlijk minder. Ook zul je geen last meer hebben van opgezwollen kuiten. Verwar ze niet met de compressie flight sok die trombose helpt voorkomen bij lange vluchten. Deze sokken hebben een ander systeem.
Tip: trek voor elke nieuwe dagwandeling schone, droge sokken aan. Bij meerdaagse wandelingen dus (minimaal) één nieuw paar per dag. Bij extreem vochtige omstandigheden: als je voeten doorweekt zijn of erg nat van het zweet, kan het zelfs helpen om tijdens de tocht je sokken te verwisselen voor een schoon paar. En mocht je toch blaren krijgen, lees hier de tips voor de beste behandeling!