Met een elektrische auto naar Denemarken: dit moet je weten
Hoewel Denemarken ongeveer even groot is als Nederland wonen er nog geen 6 miljoen mensen. Toch kun je in Denemarken op meer dan 20.000 plekken je auto opladen. Wij helpen je op weg!
Denemarken op doorreis naar Zweden of Noorwegen
Passeer je Denemarken op doorreis naar Zweden of Noorwegen dan zul je vooral gebruik maken van snelladers. De routeplanner van de ANWB houdt daar standaard rekening mee. Heb je een overnachting ingepland dan kun je ’s nachts natuurlijk prima een reguliere laadpaal gebruiken om de volgende ochtend met een volle batterij je reis te hervatten.
Reis je door naar Zweden of Noorwegen, installeer dan vast de apps van de Scandinavische providers MER en Fortum. Bij MER kun je ook een fysieke laadpas aanvragen. In beide apps koppel je eenvoudig je creditcard als betaalmiddel. Als alternatief heeft ook Plugsurfing een goeie dekking in Scandinavië.
Snelladen in Denemarken
Het laadnetwerk in Denemarken is de afgelopen jaren flink uitgebreid, waarbij vooral het hoge aantal snelladers opvalt. Omdat elektrisch rijden in Scandinavië al langere tijd de norm is, zul je merken dat er in heel Scandinavië veel meer elektrisch verkeer rondrijdt. De voorzieningen zijn daarom vaak ook beter op de elektrische rijder ingericht. Zo zijn er omgebouwde tankstations met tien snelladers en nog maar één benzinepomp.
Inmiddels staan er honderden grote snellaadstations in Denemarken. Bekende aanbieders als Ionity, Shell Recharge en Tesla (alle Superchargers zijn opengesteld voor andere elektrische auto’s) hebben een prima dekkend netwerk. Andere namen die je langs de snelweg kunt tegenkomen zijn E.On drive, Norlys, Clever, EWII, Spirii, Uno-X en Circle K.
Inmiddels kun je er vanuit gaan dat afstanden van meer dan 30 kilometer tot de volgende snellader een uitzondering zijn geworden. Bij alle grotere stations kun je niet alleen laadpassen gebruiken, maar ook met je pinpas en/of creditcard betalen. Sommige stations ondersteunen helemaal geen laadpassen, zoals Circle-K, maar zijn wel met diverse apps te bedienen. Inmiddels zijn de meeste van die apps ook voor Nederlanders te downloaden en te gebruiken.
Bij alle grote snellaadstations kan je met de meeste Nederlandse laadpassen en betaalpassen terecht. Net als bij Tesla is bij sommige aanbieders (zoals Cirkle-K of Clever) het gebruik van de eigen app en/of een creditcard de enige optie. Voor Tesla hebben we een stappenplan waar je uitgebreid kan lezen hoe je hier kunt laden, ook als je zelf geen Tesla hebt.
Openbaar laden in Denemarken
In de bewoonde gebieden heeft Denemarken een goede laadinfrastructuur. In elk dorp of elke stad kan aan reguliere laadpalen worden geladen tot 22 kW. Ook bij hotels en op campings zijn vrijwel altijd laadpalen te vinden.
Tip: Een extra laadapp kan in Denemarken handig zijn. Een app die in Denemarken erg veel netwerken ondersteunt is die van Elton. Zet deze in Nederland vast op je telefoon en configureer voor vertrek een betaalmethode. Zo ga je goed voorbereid op pad, ook handig voor Zweden en Noorwegen. Een creditcard meenemen is geen overbodige luxe.
Wat kost je elektrische auto laden in Denemarken?
Laden in Denemarken is niet duur, gemiddeld zo’n 3 DKK (0,40 euro) per kWh. Dat is enigszins vergelijkbaar met Nederland. Snelladen is daarentegen goedkoper, met prijzen van gemiddeld 4 a 5 DKK ofwel 0,54 tot 0,67 euro per kWh.
Download ANWB Laadpas app
In de ANWB Laadpas app vind je alle openbare laadpalen voor je elektrische auto. De app laat meteen zien of de laadpaal vrij is of in gebruik. Ook kun je in heel Europa zoeken naar laadstations van specifieke aanbieders. In Denemarken geeft de ANWB Laadpas toegang tot meer dan 26.000 laadpunten.
Heb ik een verloopstekker nodig voor laden in Denemarken?
Nee. Alle laadpunten in Denemarken zijn voorzien van een type 2-aansluiting voor regulier laden en een CCS-stekker voor snelladen, net als in Nederland.
Laden bij het vakantiehuis of op de camping zonder oplaadpunt
Je kunt een elektrische auto opladen aan het stopcontact. Dat kan in Denemarken met dezelfde 230V-stekker als in Nederland. Het is dan ook verstandig om het laadsnoer met stopcontactstekker mee te nemen. Zo kun je altijd nog - zij het heel traag - aan het stopcontact laden als er geen laadpalen beschikbaar zijn. Vraag wel altijd toestemming aan de eigenaar van de accommodatie of camping.
Omdat ze in Denemarken gewend zijn aan deze vraag hebben ze altijd een passend antwoord. Het komt voor dat de stopcontacten op een camping niet geschikt zijn voor de hoge vermogens die een elektrische auto van het elektriciteitsnet vraagt. Als ze ‘nee’ zeggen is dit doorgaans met een goede reden; wees niet eigenwijs als het niet kan, maar zoek in dat geval een laadpunt in de buurt.
Wat je nog meer moet weten als je met de auto naar Denemarken gaat
Wie elektrisch op reis gaat naar Denemarken komt natuurlijk ook door Duitsland. Kijk daarom ook zeker even op onze pagina over elektrisch rijden in Duitsland. Maar vergeet ook zeker de gebruikelijke praktische zaken voor een autoreis naar Denemarken niet!