Met een elektrische auto naar Luxemburg: dit moet je weten
Alle informatie over laden en elektrisch rijden in Luxemburg
In Luxemburg hoef je over het algemeen weinig moeite te doen om je elektrische auto op te kunnen laden. Laadpunten zijn doorgaans goed te vinden, al staat het grootste deel van de laders wel in en rondom de stad Luxemburg. Wij helpen je op weg met de belangrijkste informatie voor je elektrische reis naar Luxemburg.
Waar staan de laadpalen in Luxemburg?
Luxemburg is klein, maar heeft toch een behoorlijk wijd vertakt netwerk van laadpalen. De laadpunten zijn verdeeld over zo’n 3000 plaatsen, waarvan de helft publiekelijk en elk moment van de dag bereikbaar is. De hoogste dichtheid van laadpalen vind je rondom de stad Luxemburg. Het dunbevolkte noorden van Luxemburg heeft minder laadpalen, al kun je in steeds meer dorpen laden.
Alle laadpalen zijn, net als in Nederland, voorzien van een type 2-aansluiting die je kunt gebruiken met je eigen laadkabel.
Snelladers in Luxemburg
In Luxemburg staan inmiddels aan en langs alle doorgaande routes snellaadstations van diverse exploitanten, zoals Aral, Shell en (Super)Chargy. Inmiddels zijn er al meer dan vijftig snellaadstations van deze lokale uitbater. Veertig daarvan staan in het zuiden. Omdat Luxemburg niet al te groot is, zijn de overige tien stations in het noorden van Luxemburg ruim voldoende voor een goede dekking. Deze stations hebben meestal vier tot acht CCS2 aansluitingen al kun je er ook een enkeling aantreffen met (nog) twee of drie stekkers.
Vlakbij de grens met buurlanden België, Frankrijk en Duitsland vind je aan alle snelwegen snelladers.
Laden bij Tesla in Luxemburg
Ook Tesla heeft inmiddels twee Supercharger locaties geopend in Luxemburg, ook is er nét over de Belgische grens bij Aarlen (Arlon) nog een groot station beschikbaar. Relatief veel aanbod dus voor zo’n kleine regio.
Lees hier hoe je kunt laden bij Tesla zonder Tesla.
Wat kost laden in Luxemburg?
De laadtarieven van de reguliere laadpalen van de grootste aanbieder Chargy zijn min of meer hetzelfde als in Nederland. Regulier laden kost hier ongeveer € 0,40 per kWh. De tarieven voor laden met Europese laadpassen zijn vaak wat gunstiger dan rechtstreeks bij ze afrekenen met creditcard. De tarieven van de snelladers van SuperChargy liggen rond de € 0,60 per kWh.
Waarschuwing voor hoge tarieven
Toch is een waarschuwing op zijn plaats, naast Chargy zijn er enkele exploitanten die hoge tarieven rekenen, zoals bijvoorbeeld Esso Senningerberg langs de A1 ten oosten van de stad Luxemburg. Hier is snelladen zomaar tweemaal zo duur als een afrit verder bij Niederanven. Controleer vooraf dus goed de tarieven in jouw favoriete laadpas-app.
Welke laadpas heb ik nodig in Luxemburg?
Vrijwel alle Nederlandse laadpassen worden op de grootste netwerken zoals Chargy geaccepteerd, waaronder ook de de ANWB Laadpas. Je hoeft dus geen extra stappen te ondernemen om te laden in Luxemburg. Mocht de laadpas onverhoopt niet werken, dan kun je vaak ook betalen met je telefoon.
Landen op de route naar Luxemburg
Luxemburg is te bereiken via België of Duitsland. Klik op de landen voor informatie over elektrisch rijden en laden in de betreffende landen.