Autoband
Een band is meer dan een stuk rubber. Hij bestaat uit meerdere lagen, een rubbersamenstelling en het profiel.
1 Profiel- loopvlak
2 Velg
3 Karkas- stabiliseringslaag
4 Ventiel
5 Hieldraden
Hoe werkt ´ie?
Een autoband moet luchtdicht zijn, lang meegaan, makkelijk over de weg rollen, weinig geluid maken en stof, vuil en water goed afvoeren. Dat alles onder allerlei weersomstandigheden. Er zijn verschillende soorten: winterbanden presteren het best bij minder dan 7°C, wordt het warmer dan zijn zomerbanden de beste optie. Of je kiest voor de vier seizoenen- of all weatherband.
Wat doet de autoband?
Een band heeft een aantal functies: het voertuig dragen (een auto weegt gemiddeld 1100 kg), zorgen voor een veilige wegligging en aandrijf-, stuur- en remkrachten overbrengen op het wegdek.
Waardoor slijt een autoband?
Door de wrijving met het wegdek slijt het rubber beetje bij beetje weg. Rijd je rustig, dan slijt je band minder hard. De juiste bandenspanning zorgt voor minder slijtage, een betere wegligging en lager brandstofverbruik. Banden kunnen ook verouderen; door het opwarmen tijdens het rijden, dan weer afkoelen en vooral door uitdroging door de zon. De ‘kleefkracht’ van de band neemt hierdoor af en er kunnen droogtescheurtjes ontstaan. Het advies is om banden niet langer dan 6 jaar te gebruiken, gemiddeld neemt de betrouwbaarheid daarna sterk af.
Tips van de Wegenwacht
Wat mag je qua levensduur verwachten?
Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de autobanden verwachten dat deze ten minste 40.000 km meegaan. Autobanden slijten door gebruik. Na 40.000 km moet je er rekening mee houden dat je ze moet laten vervangen. Als je de auto nauwelijks gebruikt raden wij aan om autobanden na 6 jaar preventief te vervangen. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.
Nieuwe banden nodig? Bekijk onze bandentests
Als je toe bent aan nieuwe banden, kun je ze helaas niet eerst even testen. Daarom doet de ANWB dat voor je. Met onze (anonieme) bandentests proberen wij verschillende soorten banden uit, onder alle mogelijke omstandigheden die je kunt tegenkomen. Zo helpen we je om de juiste keuze te maken voor je nieuwe banden.
Deel deze pagina