Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbandentest 2021

Winterbandentest: Premium, B-merken of budget banden, wat moet je kiezen

Dit jaar hebben we de bandenmaten 195/65 R15T en 225/50 R17V getest.

Direct naar de resultaten van de winterbandentest 2021

Waarom testen we

Als je aan nieuwe banden toe bent kun je niet eerst even een proefrit maken. En zelfs als dat zou kunnen heb je daarmee niet het hele plaatje. Een zelfstandige beoordeling (of reviews) van aspecten als afrolgeluid of verbruik is nog wel mogelijk. Maar bij grip op glad wegdek wordt het al lastig. Het gevaar zit er in dat te weinig grip lang onopgemerkt blijft totdat het, in een noodsituatie, ineens te laat is.

Met onze bandentests proberen wij de banden voor u uit. Samen met onze internationale partners kopen wij (anoniem) een hele stapel banden en slaan aan het uitproberen, onder alle mogelijke omstandigheden die u kunt tegenkomen. Hierbij leggen wij grote nadruk op de prestaties en geboden veiligheid in noodsituaties. Zo kunnen we u gedetailleerd en objectief informeren over welke eigenschappen u van een bepaalde band kunt verwachten. En welke banden we kunnen aanraden en welke niet. In deze tijd van het jaar zijn de winterbanden weer aan de beurt.

Wat willen we weten

Een band moet allereerst, onder sterk wisselende dagelijkse omstandigheden, veilig zijn. Daarna komen aspecten als stuurgevoel, afrolgeluid, verbruik en slijtage. Wij testen het hele scala van prestaties van de band,  onder alle mogelijke omstandigheden die u kunt tegenkomen. Voor winterbanden gaat het dan om rijeigenschappen (gedrag in dagelijks verkeer), veilig weggedrag (gedrag in noodsituaties) en remmen op droog wegdek. Op nat wegdek testen we remmen, aquaplaning (in lengte- en in dwarsrichting) en dan wegligging en zijdelingse grip zowel bij gewoon rijden als in noodsituaties. Op sneeuw testen wij remmen en dan de grip bij wegrijden en natuurlijk bij sturen. Op ijs focussen we in onze test op remmen en op sturen. Dan testen we het geluid van de banden, zowel voor inzittenden als voor omwonenden, en natuurlijk het brandstofverbruik als gevolg van de rolweerstand van een band. Ook testen we de slijtage per band, niet alleen belangrijke consumenteninformatie maar ook veiligheidsrelevant. Immers een band die te snel slijt heeft al na 10.000 km duidelijk minder profiel en kan dus minder goed uit de voeten met veel water of (natte) sneeuw op de weg. 

Een band verdient alleen een goede eindbeoordeling als vastgesteld is dat alle veiligheidsrelevante eigenschappen van goed niveau zijn. In de tabellen werken we met sterren, vier sterren is goed, die banden kunnen we zeer aanraden. Drie sterren is voldoende, die banden zijn veilig en aan te raden. Een band met 5 sterren (op alle onderdelen een zeer goed niveau) hadden we nog nooit in de test. Banden met minder dan 3 sterren raden we beperkt of niet aan.

Waarom winterbanden

Met zomerbanden kun je niet veilig bij winterse gladheid rijden. De zomerband biedt in die omstandigheden geen enkele grip waardoor zelf het aanpassen van snelheid en volgafstand niet helpt om veilig te kunnen rijden. De ANWB adviseert winterbanden voor mensen die iedere dag op de auto moeten kunnen vertrouwen. Voor mensen die met de auto op wintersport gaan zijn winterbanden een must. Zomerbanden zijn niet berekend op de omstandigheden die u op wintersport zoekt. 
In Nederland worden all seasonbanden steeds populairder. Een compromis bedoelt om het hele jaar mee te rijden. Met duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter of een winterband in de zomer. Maar ook met duidelijke tekortkomingen ten opzichte van de echte specialisten. Onze ervaring is dat all seasonbanden beter werken in kleinere maten en onder kleinere auto’s. In grotere bandenmaten, onder grotere auto’s en onder uitgesproken sportieve auto’s zouden wij eerder adviseren te gaan voor een combinatie van zomer- en winterbanden. Maar onder een kleinere (tweede) auto met een bescheiden bandenmaat kan het een goed alternatief vormen.

Wat adviseert de ANWB

Laat de auto met zomerbanden staan op dagen dat er winterse gladheid is of verwacht wordt. Moet je ieder dag op de auto kunnen vertrouwen kies dan voor winterbanden. All seasonbanden kunnen een alternatief zijn voor winterbanden maar ze werken vooral onder kleinere auto’s en in kleinere bandenmaten. In grotere bandenmaten, onder grotere auto’s en onder uitgesproken sportieve auto’s adviseren we winterbanden. Ook voor mensen die met de auto op wintersport gaan adviseren we winterbanden.

Welke bandenmaten hebben we getest

Dit jaar hebben we de bandenmaten 195/65 R15T en 225/50 R17V getest. De eerste maat is voor winterbanden nog steeds één van de meest verkochte bandenmaten en vinden we onder een groot scala auto’s uit de middenklasse. Voorbeelden zijn de Citroën C4 Cactus, Ford Focus, Kia C’eed, Peugeot 308 en Toyota Auris. Wij kozen als testauto de VW Golf.  
De andere band is een maat die we veel vinden onder de grote middenklasse. Denk aan de Audi A4, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse of Volvo V60. Wij kozen als testauto de Audi A4.
 


De testresultaten in de maat 195/65 R15T

Van de 15 geteste banden in deze maat scoren er 4 goed (4 sterren) en 11 voldoende (3 sterren) zodat er een groot aanbod is van banden die we kunnen aanraden. Eén band scoort 2 sterren, die raden we niet aan.

De vier banden die 4 sterren scoren zijn zeer aan te raden. Deze banden hebben op alle testonderdelen goed gescoord. Tussen de vier zijn er alleen wat nuance verschillen. De Goodyear UltraGrip 9+ is echt heel goed op nat wegdek en op sneeuw. De Dunlop Winter Response 2 is op nat wegdek ietsje minder, op droog wegdek ietsje beter en het verbruik is lager. De Vredestein Wintrac scoort op droog en op nat maar iets minder dan deze twee maar de slijtvastheid is beter en het verbruik is lager. En deze band is ook wat voordeliger in aanschaf. Met de Michelin Alpin 6 kun je nog meer kilometers maken dan met de Vredestein, deze band heeft de beste slijtvastheid uit de test. De Michelin is ook de beste op droog wegdek, met zeer fijne rijeigenschappen.

De groep van 11 banden die op 3 sterren uitkomen hebben tekortkomingen op één of enkele testonderdelen. Als er sprake is van lichte tekortkomingen (ten opzichte van een goed niveau) dan is de score nog ruim voldoende (Ø/+).  Bij duidelijke tekortkomingen komt de score niet verder dan voldoende (Ø). Banden die op alle hoofdonderdelen minimaal voldoende scoren kunnen we aanraden. Voor die groep is een blik in de details de moeite waard. Afhankelijk van de eigen rijstijl kan hier ook een heel goede kandidaat in zitten.
Als een band geen voldoende haalt op een testonderdeel hebben we het niet meer over tekortkomingen maar over zwakke prestaties. In dat geval komt een band uit op een 2 sterren eindoordeel.  Banden die op een veiligheidsrelevant testonderdeel slecht scoren worden afgewaardeerd naar 1 ster. Die banden hebben we als onveilig beoordeeld en raden we af.

In de tabellen zijn alle testresultaten samengevat. Meer details vindt je nog door te klikken op een band in de tabel. Dan zie je ook de testscores op subonderdelen zoals remmen op nat wegdek of juist aquaplaning in een bocht. Bovendien vindt je hier een uitgebreide omschrijving van hoe je zo’n score of beoordeling nou eigenlijk vertaald naar wat je in de dagelijkse praktijk kan ervaren of mag verwachten.
 

Tips bandenmaat 195/65 R15T

  • Wie goede prestaties onder alle omstandigheden en op alle onderdelen wil, kan het beste kiezen voor de Goodyear, Dunlop, Vredestein of Michelin
  • Wie lichte tekortkomingen (score ruim voldoende in plaats van goed) voor lief wil nemen is goed af met de Continental of de BF Goodrich
  • Wie optimale prestaties onder natte omstandigheden wil moet de Goodyear, Continental of Bridgestone hebben.
  • Voor wie minimale slijtage prioriteit heeft is de Michelin, de Vredestein of de BF Goodrich de beste keuze
  • Voor wie prijs belangrijk vindt zolang het niet ten koste gaat van veiligheid, adviseren wij Vredestein. Alternatieven van iets lager niveau kunnen de Laufenn, Maxxis, Barum of General Tire zijn.

225/50 R17V  winterbanden voor de grote middenklasse

Van de 18 geteste banden in deze maat scoren er 3 goed (4 sterren) en 13 voldoende (3 sterren) zodat er een groot aanbod is van banden die we kunnen aanraden. Twee banden – de Linglong Green-Max Winter UHP en de Goodride Z-507 Zuper Snow, komen niet verder dan 1 ster, wij vinden die onveilig en raden ze af. 

Deze twee banden zijn ook de goedkoopste banden uit de test en, in een relatief dure bandenmaat als deze, kunnen de prijsverschillen behoorlijk oplopen. In de praktijk zien we ook dat er steeds meer budgetbanden verkocht worden. Dat gaat niet ten koste van het premium segment maar van de B-merken. Het lijkt erop dat mensen kiezen voor premium of low budget (de goedkoopste op internet). Onze ervaring is dat de B-merken doorgaans niet veel duurder zijn maar wel echt beter. Dat is dan ook onze tip, oriënteer je goed voor de aanschaf, kies liever een B-merk en wees voorzichtig met het allergoedkoopste segment.

De drie banden die 4 sterren hebben gescoord zijn premiummerken. Niet goedkoop maar ze leveren wel en zijn zeer aan te raden. Alle drie hebben op alle testonderdelen een tenminste een goed niveau. Een verkeerde keus kun je hier niet maken maar er zijn wel verschillen. De Michelin Alpin 6 blinkt uit op slijtvastheid, de Dunlop Winter Sport 5 is uitzonderlijk op sneeuw en de Goodyear UltraGrip Performance + is de stilste van deze drie.

De grote groep met 3 sterren banden laat een wisselend beeld zien voor waar de tekortkomingen of juist de sterke punten liggen. Voor een goede keuze uit deze groep is het verstandig een goed beeld te hebben van de eigen eisen aan of verwachtingen van een band. Vind je stuurgevoel en precisie belangrijk, kijk dan naar goede scores op het onderdeel “rijeigenschappen droog” (de Bridgestone en de Maxxis scoren daar goed). Heeft een korte remweg op nat prioriteit ? De Bridgestone of, daar achter, de Continental of de Firestone. Is het vooral voor de wintersport en wil je maximale prestaties op sneeuw, de Dunlop of anders de Kleber, de Firestone of de Pirelli. Vooral graag een stille band? Neem de Nexen. Zuinig? Esa-Tecar of Dunlop. Lage slijtage? Michelin.

De scores op subonderdelen kun je zien als je doorklikt op een band in de tabel. Overigens kun je daar ook zien hoe wij al die verschillende scores hebben meegewogen in het eindoordeel. Vind je die keuze van wegingsfactoren (de percentages in de tabel) eigenlijk wel logisch, ja dan kom je bij onze testwinnaar uit.
 

Tips bandenmaat 225/55 R17V

  • De beste banden uit de test (minimaal goede score op alle hoofdonderdelen) zijn de Michelin, de Dunlop en de Goodyear
  • Voor wie prijs belangrijk is zolang het niet ten koste gaat van veiligheid kan kiezen voor de, Nokian, Maxxis, Nexen of Sava
  • Wie optimale prestaties op sneeuw en ijs wil kan het beste kiezen voor de Dunlop
  • Wie optimale prestaties onder natte omstandigheden wil moet de Bridgestone hebben.
  • Voor wie minimale slijtage prioriteit heeft is de Michelin de beste keuze
     

Testresultaten winterbandentest 2021

Bekijk alle resultaten per band met de scores op subonderdelen zoals rijeigenschappen, remmen of aquaplaning.

Tips en FAQ’s

  • Kijk naar de resultaten met in het achterhoofd de eigen verwachtingen van en eisen aan een band. Voor mensen die niet op wintersport gaan met de auto zijn de prestaties op droog en nat wegdek waarschijnlijk belangrijker dan op sneeuw.
  • Resultaten van een bepaalde band in de ene bandenmaat zijn niet één op één te vertalen naar een andere bandenmaat. De rubbersamenstelling kan anders zijn en soms werkt een bepaald loopvlak in de ene bandenmaat beter dan in een andere. Vergelijk het maar met een afbeelding die je op een kopieerapparaat gaat verkleinen of vergroten. Soms gaan er hiermee details of scherpte verloren. Op www.anwb.nl/winterbandentest zijn ook resultaten van andere bandenmaten, uit voorgaande jaren te vinden. 
  • Voor winterbanden is een goede weerstand tegen aquaplaning belangrijk omdat het ook bepaalt hoe goed er omgegaan kan worden met de natte sneeuwpap die op de weg ontstaat na strooien en/of dooi. Om veilig te kunnen rijden door deze natte sneeuwpap is voldoende (minimaal 4 mm) profieldiepte nodig.
  • Doe voor winterbanden rustig aan met de snelheidscode. Onze ervaring is dat de hogere snelheidscoderingen (zoals V – tot 240 km/h en W – tot 270 km/h) inboeten in de sneeuw. Door te kiezen voor T (tot 190 km/h) of H (tot 210 km/h) kom je verder in de sneeuw.
  • Bij all seasonbanden heb je die keuze eigenlijk niet, dan is het, met oog op de zomerse periode, beter de voorgeschreven snelheidscode van de auto aan te houden.
  • Wie optimale prestaties in zomer én in winter wil is het beste af met een combinatie van goede zomer- en winterbanden.
  • Wie met één set het hele  jaar door wil kan kiezen voor all seasonbanden maar wees je dan wel bewust van de nadelen of tekortkomingen. Het wordt aangeraden ook all seasonbanden minimaal eens per jaar van voor naar achter te wisselen, ivm. gelijkmatige slijtage.
  • We hebben gezien (tests uit 2020, 2018, 2016, 2014 en 2011) dat all seasonbanden beter werken in kleinere (smallere) bandenmaten, passend bij kleinere auto’s met bescheiden prestaties en een lagere snelheidscode.
  • All seasonbanden zijn gevoeliger voor hoge en lage temperaturen dan de echte specialisten zomer- en winterbanden. Bij zowel hoge (25-30°C) als lage (-10-15°C) temperaturen nemen de prestaties snel af. Dit is wel iets om rekening mee te houden zowel bij aanschaf als ook in gebruik (rijstijl, snelheid, volgafstand aanpassen).
  • In een vlak land als Nederland met relatief milde winters en weinig sneeuwdagen zijn – de met 3 sterren geteste– all seasonbanden een veilig alternatief voor winter- en zomerbanden.
  • Veel van de eigenschappen van een auto die we belangrijk (korte remweg bij noodstop) of juist irritant vinden (bij rechtuit rijden continu kleine stuurcorrecties nodig) hebben een oorsprong in de banden.  Kijk voor de aanschaf van banden goed naar de eigen wensen, rijstijl en gebruik. Veel all seasonbanden hebben forse tekortkomingen ten opzichte van zomerbanden onder de meest voorkomende rijomstandigheden, bij droog en bij nat weer. Als je op voorhand al weet dat vaag sturen of weinig grip in je irriteert, begin er dan maar niet aan.
  • Reken voor de seizoensgebonden wissel van zomer- en winterbanden op de periodes april en oktober. Als u de banden laat wisselen plan dan tijdig een afspraak in.
     

Vragen over banden en de winterbandentest?

Stel je vraag op op het ANWB Expertplatform

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.