Wat zijn daluren bij stroom en hoe profiteer je ervan?
Vroeger was het eenvoudig: je had een dag- en nachttarief. Overdag betaalde je een hoger tarief voor stroom (het zogenoemde normaaltarief), terwijl je 's avonds, 's nachts en in het weekend minder betaalde (het nacht- of daltarief). Tegenwoordig kun je ook profiteren van een daltarief midden op de dag.
Het systeem van normaal- en daltarief was bedoeld om het elektriciteitsnet te ontlasten door mensen te stimuleren hun stroomverbruik te verschuiven naar momenten waarop de vraag lager was (voornamelijk 's nachts). Bij het traditionele dubbeltarief had je vaste daluren waarin stroom goedkoper was, meestal:
- Maandag tot en met vrijdag: van 23.00 uur tot 07.00 uur
- Weekend en feestdagen: de hele dag
Dit werkte prima voor huishoudens die 's avonds en in het weekend hun was deden of andere energie-intensieve apparaten gebruikten. Voor dag- en nachtstroom had je een dubbele (analoge) meter nodig, maar sinds 1 juli 2021 kun je alleen nog met een slimme meter gebruik maken van normaal- en daltarief. Als je nog een analoge meter hebt, dan heb je automatisch een enkeltarief, vaak een gemiddelde van normaal- en daltarief.
Nachtstroom achterhaald door wind- en zonne-energie
Het idee dat er alleen ’s avonds of in het weekend minder vraag naar stroom is, is een beetje achterhaald. Niet omdat het niet klopt, maar vooral omdat aanbod van stroom tegenwoordig zo’n belangrijke rol speelt. Denk maar aan de miljoenen zonnepanelen in Nederland, die vooral midden op de dag stroom leveren. Of die duizenden windmolens die alleen stroom leveren als het waait. Niet langer wordt de stroomprijs alleen bepaald door de vraag, maar vooral door het aanbod. Met de komst van dynamische energietarieven kun je daardoor op meer momenten profiteren van lagere stroomprijzen.
Lees ook: Wanneer is stroom goedkoop?
Van normaal- en daltarief naar dynamische energietarieven
Dynamische energietarieven passen zich aan op basis van de vraag en het aanbod van elektriciteit op het net. Dat betekent dat stroom ook midden op de dag goedkoop kan zijn, bijvoorbeeld wanneer er veel zonne-energie wordt opgewekt.
Hoe werken dynamische energietarieven?
Met een dynamisch energiecontract betaal je een prijs per kWh die elk uur kan veranderen. Deze prijs wordt bepaald door de actuele marktomstandigheden. Op momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is – bijvoorbeeld op zonnige of winderige dagen – daalt de prijs. Dit kan resulteren in een soort “daltarief” midden op de dag.
Daarnaast blijven er momenten met hoge prijzen, zoals ’s ochtends vroeg en begin van de avond wanneer de vraag naar stroom op zijn hoogst is. Het grote voordeel van dynamische tarieven is dat je meer flexibiliteit hebt om te besparen door bijvoorbeeld je stroomverbruik slim te plannen.
Hoe kun je dynamische tarieven slim benutten?
Om optimaal te profiteren van dynamische tarieven, is het belangrijk je energieverbruik aan te passen aan de goedkopere uren. Hier zijn enkele tips:
- Gebruik grote apparaten op goedkope momenten:
Check de dynamische tarieven en plan bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser of droger in om te draaien op momenten met lage prijzen.
- Laad je elektrische auto op tijdens daluren:
Dynamische tarieven maken het mogelijk om ’s nachts of midden op de dag goedkoop te laden. Er zijn apps, zoals de ANWB Slim Laden App, die automatisch je auto op de goedkoopste uren opladen.
- Gebruik slimme technologie:
Met een slimme warmtepomp en andere intelligente apparaten kun je automatisch stroom gebruiken wanneer de tarieven laag zijn. Je kan ook zelf apparaten slim maken door ze aan en uit te zetten op basis van dynamische tarieven met apps als HomeWizard of Homey.
Is een dynamisch energietarief voordelig voor jou?
Een dynamisch tarief is voor iedereen interessant, maar het is éxtra interessant als je flexibel bent in je stroomverbruik. Werk je bijvoorbeeld thuis en kun je overdag je apparaten aanzetten? Of heb je zonnepanelen en kun je slim omgaan met je eigen opwek? Dan kun je flink besparen. Mensen die vooral op vaste tijden stroom nodig hebben waren evengoed vaak goedkoper uit. Sinds 2018 lagen de dynamische tarieven namelijk zo’n 80 procent van de tijd onder die van een gemiddeld vast- of variabel energiecontract.
Duurzaamheid en dynamische tarieven
Dynamische tarieven helpen niet alleen je portemonnee, maar dragen ook bij aan een duurzamer energienet. Door stroom te verbruiken op momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is, ondersteun je een efficiënter gebruik van groene stroom en verminder je de druk op het elektriciteitsnet.
Ook profiteren van dynamische daltarieven?
De tijden van een vast normaal- en daltarief liggen achter ons. Met dynamische energietarieven kun je op meer momenten profiteren van lage, of soms zelfs negatieve stroomprijzen, zelfs midden op de dag. Door je energieverbruik slim te plannen en gebruik te maken van deze tarieven, kun je niet alleen besparen op je energierekening, maar ook bijdragen aan een duurzamer energienet. Benieuwd of dynamische tarieven bij jou passen? Bereken nu jouw maandbedrag bij ANWB Energie en ontdek hoe je kunt besparen!