Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud aan je zonnepanelen: is dat nou nodig?

Als ze eenmaal op je dak liggen, heb je dan nog omkijken naar je zonnepanelen? Er zijn bedrijven die periodieke controles van zonnepanelen aanbieden, maar hoe nuttig en nodig is het om je zonnepanelen en de omvormer actief te onderhouden?

Zonnepanelen onderhouden

Moet je zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen zijn in principe onderhoudsvrij. Als ze degelijk geïnstalleerd zijn, is er eigenlijk geen reden om jaarlijks iemand langs te laten komen om naar je zonnepanelen te kijken of te onderhouden. Een zonnepanelen-installatie heeft geen bewegende onderdelen waardoor er dus niets gesmeerd of regelmatig gecheckt hoeft te worden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal niks stuk kan gaan aan je zonnepanelen. Daarom is het goed om zelf een oogje in het zeil te houden. Loopt de opbrengst van je zonnepanelen duidelijk terug? Dan is er wellicht iets kapot of versleten of hebben je zonnepanelen een schoonmaakbeurt nodig.

Zonnepanelen schoonmaken

Door de vuilafstotende laag zijn zonnepanelen in principe zelfreinigend en hoef je ze dus niet regelmatig schoon te (laten) maken. Als je zonnepanelen behoorlijk stoffig zijn, dan zal de opbrengst iets lager zijn, maar waarschijnlijk zijn de kosten van het laten schoonmaken hoger dan wat je aan opbrengsten misloopt. Je kunt je zonnepanelen eventueel met een tuinslang (geen hogedrukreiniger) zelf afspuiten.

Lees meer over het schoonmaken van zonnepanelen

Onderhoud aan je omvormer

De omvormer is een essentieel onderdeel van je zonnepaneleninstallatie. Het zet de gelijkstroom uit je zonnepanelen om in dezelfde wisselstroom die uit het stopcontact komt. Net als de zonnepanelen zelf is ook de omvormer onderhoudsvrij en heeft dus geen onderhoud nodig. Wel kan een omvormer stuk gaan. De geschatte levensduur van een omvormer is 10 tot 15 jaar, ongeveer de helft van de levensduur van de zonnepanelen zelf. Wekken je zonnepanelen niets of aanzienlijk minder op, laat dan een installateur naar je zonnepanelen en omvormer kijken, mogelijk is er een defect.

Energieo.b.v.inkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. Ook als je nog niet elektrisch rijdt!

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

Maakkans op€ 15.000,-
ANWB Fonds doneert 

ANWB steunt sociale projecten op het gebied van energie met een financiële bijdrage.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.