Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nationaal Park De Meinweg

Uniek terrassenlandschap in Limburg

Ten oosten van Roermond, dicht tegen de Duitse grens, ligt een streek vol on-Nederlandse hoogteverschillen. In dit unieke terrassenlandschap voelt de adder zich uitstekend thuis. Maar ook als wandelaar of fietser krijg je geen genoeg van de vergezichten in Nationaal Park De Meinweg.

Een rommelende aardbodem

Dezelfde schuivende aardplaten die ooit de hoogste Alpentoppen creëerden, hebben 300 miljoen jaar geleden ook in ons platte kikkerlandje voor de nodige hoogteverschillen gezorgd. In het huidige Limburg werd de bodem dusdanig omhooggeduwd dat een voor Nederland zeer bijzonder terrassenlandschap ontstond – en diep in de bodem rommelt het nog tot op de dag van vandaag. De steile overgangen tussen de terrassen zijn duidelijk zichtbaar in Nationaal Park de Meinweg. Tussen het Roerdal en het Beatrixplateau zit een hoogteverschil van wel 50 meter.

De bijl in het oerbos

Ook de mens heeft duidelijk invloed gehad op het landschap van het nationale park. In de middeleeuwen werd op grote schaal de bijl gezet in het dichtbegroeide oerbos van eiken- en beukenbomen. Heideplanten zagen hun kans. Afgegraven turfgaten liepen vol met water, waardoor er de nodige vennen ontstonden. Na de Eerste Wereldoorlog werd er ook weer veel (naald)bos geplant, voornamelijk om later de Limburgse mijnschachten te kunnen stutten. Sinds de streek in 1990 werd uitgeroepen tot nationaal park wordt de fragiele balans tussen bos, hei, stuifzand en water met man en macht beschermd.

Bosbrand op de hei

De Herkenbosscherheide is onbetwist een van de mooiste uithoeken van het nationale park en zelfs van heel het Limburgse land. Overal waar je kijkt, glooit en golft de heide de horizon tegemoet. In het voorjaar van 2020 legde een bosbrand een groot deel van het gebied in de as – inclusief de plaatselijke uitkijktoren – maar inmiddels zie je alweer overal de veerkracht van de natuur.

Libellen en adders

De Meinweg is voor Nederlandse begrippen zeer rijk aan plant- en diersoorten. Het park biedt onderdak aan reeën, wilde zwijnen, vossen, steenmarters en tal van andere zoogdieren. Rond de vennetjes vliegen voortdurend libellen af en aan: van de ongeveer zeventig juffersoorten die in Nederland bekend zijn, zijn er in De Meinweg bijna vijftig gesignaleerd.

Ook aan bijzondere bloemen is er geen gebrek. Op de golvende hei – prachtig paars aan het eind van de zomer – groeien onder meer beenbreek, klokjesgentiaan en vleesetende zonnedauw.

Maar het absolute icoon van De Meinweg blijft de adder. De enige inheemse gifslang van ons land voelt zich uitstekend thuis op de Limburgse hei. De grootste kans om adders te zien heb je in het voorjaar, als ze op onbeschutte plekjes liggen op te warmen in de zon.

De kuitenknijpers van de terrassen

Het grootste deel van De Meinweg is prima per fiets te ontdekken. Vanwege de steile overgangen in het Limburgse terrassenlandschap krijgen je kuiten het af en toe wel te verduren, bijvoorbeeld tijdens de 36 kilometer lange fietsroute Meinweg en Roerdal van Staatsbosbeheer. Vanuit het nationale park kom je langs kastelen, watermolens en historische landerijen. Met de fietsrouteplanner van de VVV breid je jouw rit eenvoudig uit met wat extra kilometers. Nationaal Park De Meinweg wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland, maar de Limburgse fietsknooppunten sluiten gelukkig naadloos aan op het knooppuntennetwerk bij de buren.   

Wandelen over paarse hei

Ook voor wandelaars heeft de Limburgse VVV een handige routeplanner ontwikkelt om op eigen houtje knooppunten aan elkaar te rijgen. De weergaloze ANWB-route Paarse Pracht voert je 16 kilometer langs de mooiste heidevelden, vennetjes en bosranden van het nationale park. De wild kronkelende zandpaden zijn soms aan de mulle kant, maar over het algemeen prima te behappen en duidelijk bewegwijzerd.

Tip: voor de korte-afstandswandelaar heeft Staatsbosbeheer een dozijn wandelroutes uitgestippeld tussen de 1,7 en 6,7 kilometer.

Wild spotten in De Meinweg

In De Meinweg worden regelmatig begeleide wildspotwandelingen en andere activiteiten georganiseerd. Houd de website van het nationale park in de gaten voor de agenda. Kinderen tot een jaar of 6 kunnen een knapzak huren om het kabouterpad te ontdekken. Voor de kleinere gasten is er bovendien een speelbos, vol touwbruggen, een waterpomp en speeltoestellen.

Overnachten in het nationale park

Ten westen van De Meinweg ligt de stad Roermond, in het noorden, oosten en zuiden wordt het park omsloten door de Duitse grens. Het maakt onderdeel uit van een veel groter, grensoverschrijdend natuurgebied: het Nederlands-Duitse grenspark Maas-Swalm-Nette. Wie meer dagen wil uittrekken om de streek te ontdekken, kan aan de rand van het park overnachten in Boshotel Vlodrop. In de wijdere omgeving liggen meerdere hotels, bungalowparken en campings die officieel zijn gekroond tot gastheer van Nationaal Park De Meinweg.

Praktische informatie

Het beste startpunt voor een bezoek aan Nationaal Park De Meinweg is het bezoekerscentrum in Herkenbosch (adres: Meinweg 2). Hier beginnen diverse bewegwijzerde wandelingen en vind je Brasserie De Boshut en het eerdergenoemde speelbos. Fietsen zijn te huur bij Boshotel Vlodrop. In het noorden en oosten van het nationale park bevindt zich een losloopgebied waar honden zonder riem mogen rondlopen.

Routes