Fiets probleemloos door alle seizoenen
Zorg goed voor je fiets, het hele jaar door
Natuurlijk wil jij het hele jaar door fietsen; zomer, herfst, winter en lente, alle jaargetijden zijn prachtig. Maar jouw (e-)fiets moet het allemaal ondergaan. Daarom is het goed om stil te staan bij het buitenleven van jouw metalen ros. Want vocht, kou én zon zijn ware sluipslopers.
Regen
Het regent in Nederland gemiddeld 192 dagen per jaar. Je fiets heeft daarom veel nattigheid te verduren. Goed onderhoud beperkt slijtage en corrosie als gevolg van vocht en viezigheid. Vooral een fiets met derailleurversnelling is hier gevoelig voor. Probeer je fiets droog weg te zetten zodat vocht niet langdurig vat krijgt op de bewegende en/of corrosiegevoelige delen.
Kan mijn elektrische fiets tegen regen?
Een e-bike heeft meer te verduren dan een gewone fiets en heeft daarom ook meer onderhoud nodig. Maar hoe zit dat met regen? De meeste elektrische fietsen zijn waterbestendig gebouwd en zijn bestand tegen spatwater en normale regenval. Regen heeft echter wel invloed op de accu: hoewel een kortstondige blootstelling aan regen geen schade zal veroorzaken, kan langdurige blootstelling de levensduur van de accu verkorten of de prestaties verminderen. Het is daarom belangrijk om je e-bike na een regenbui goed te drogen en de accu indien mogelijk binnenshuis op te laden en op te bergen.
Zonneschijn en hitte
Heerlijk dat zonnetje! Maar ondertussen deelt die koperen ploert een genadeloze klap uit aan je fiets. Dus waar je ook naartoe rijdt, zet je fiets in de schaduw zodat uv-straling er niet bij kan. Lak en kunststof blijven niet alleen mooier, ook kleuren verbleken minder snel.
Schaduw voor de accu van je elektrische fiets
De accu kan niet goed tegen de hitte. In de volle zon kan de temperatuur hoog oplopen. Creëer desnoods je eigen schaduw met een handdoek of jas over de accu. Een laagje lucht ertussen zorgt voor extra isolatie.
Vrieskou
Kou zelf is het probleem niet, daar kan de gemiddelde fiets wel tegen. Onderdelen waar water binnen is gedrongen kunnen wel bevriezen, maar zo’n vaart zal het niet snel lopen. Toch kan het kan geen kwaad je fiets droog weg te zetten, voordat de vrieskou toeslaat.
Strooizout is wel slecht voor je fiets. Pekel veroorzaakt corrosie bij veel soorten metaal zoals staal en aluminium. Fiets je vaak door pekelwater en sneeuwresten, maak je fiets dan regelmatig schoon met een sopje. Niet met een hogedrukspuit; daarmee spuit je beschermend vet weg en dringt er water door op plekken waar dat verwoestend kan zijn.
Een elektrische fiets wil ook graag naar binnen
Voor de e-bike geldt hetzelfde als voor een gewone fiets, plus: de accu houdt niet van kou. Op koude dagen kan je accu minder lang meegaan, tot wel 25 procent. Neem de accu mee naar binnen als dat kan. Ook kun je een steenkoude accu beter op kamertemperatuur laten komen voordat je ’m oplaadt.
Extra fietstips
Met deze hacks fiets je vrolijk door de vier seizoenen:
Aquaplaning
Van aquaplaning heb je geen last op de fiets. Hoe groter het oppervlak rubber dat zich vastbijt in het asfalt, hoe beter. Bij nattigheid hebben gladde banden de voorkeur boven banden met een profiel.
Prut in je gezicht
Zo’n hippe fiets zonder spatborden is hot, totdat het regent. Met demontabele spatborden zie je er ook nog hip uit als je op je bestemming aankomt. Zoek op fancy namen als S-Board, Ass-savers en Flap Guard, afhankelijk van het type fiets.
Kouwelijke accu’s
Er zijn speciale hoezen te koop om fietsaccu’s te beschermen tegen weersinvloeden, maar die zijn niet nodig. Fietsaccu’s zijn waterdicht en gebouwd op hun werk in de buitenlucht.
Kouwelijke handen
Wéér je handschoenen vergeten? Denk eens aan handenwarmers, ook wel ‘moffen’ of WOB’s genoemd. Die laat je gewoon op je stuur zitten.
Sneeuw en ijs
Welke fietsbanden zijn het best in winterse omstandigheden?
Deel deze pagina