Het wandelen opnieuw in de belangstelling
Na het succes van de ANWB-wandelroutes aan het begin van de twintigste eeuw kwam het wandelen in de jaren zeventig opnieuw in de belangstelling te staan.
In die periode zette de ANWB voor het eerst sinds lange tijd weer een langeafstandswandelpad uit. In 1980 lanceerde de bond de wandelroute Noordzee-Limburg. Althans, het laatste deel van die wandeling, namelijk van Den Bosch naar Eijsden. Het was een reconstructie van het Nederlandse deel van de internationale wandelweg ’s Hertogenbosch-Luxemburg uit 1939, die maar kort in bedrijf is geweest. Bij Eijsden sloot de nieuwe route aan op de GR5. Deze Grande Randonnée bracht de wandelaar via de Ardennen, de Vogezen, de Jura en de Alpen uiteindelijk naar Nice. De route sprak bij velen tot de verbeelding. Voor het eerst gebruikte de ANWB geen eigen schildjes om de route te markeren, maar gebruikte het rood-wit geschilderde markeringen.
Voorkant van het ANWB-jubileumwandelboekje, 1983.
Kaartje van het Pelgrimspad.
Jubileumwandeling
In 1983 bestond de ANWB honderd jaar. Om dit feest luister bij te zetten, werkte de bond de eerdere plannen uit om het startpunt van de GR5 met de Noordzee te verbinden. In 1983 bracht de ANWB een wandelgidsje uit die wandelaars van Hoek van Holland via Zeeland naar Bergen op Zoom bracht. Een tweede gidsje beschreef een aansluitende route van Bergen op Zoom naar Halfmijl bij Veldhoven. Daar sloot deze route aan op de al bestaande route van Den Bosch naar Eijsden. De nieuwe wandeling maakte het mogelijk om vanaf de boot uit Engeland rechtstreeks naar de Middellandse zee te lopen. Daarnaast ontsloot de nieuwe wandelweg het platteland van Zuid-Nederland.
Opnieuw populair
In de periode dat de ANWB de wandelingen uitzette, werd het langeafstandswandelen opnieuw erg populair. Dat bleek bijvoorbeeld uit het ontstaan van het Pieterpad, een 400 km lange wandelroute tussen het Groningse Pieterburen en de Sint Pietersberg bij Maastricht. Ook de oprichting van de stichting LAW in 1980 was een teken aan de wand. Al snel voerde de ANWB het secretariaat hiervan.
Wandelen nu
Ook nu houdt de ANWB zich nog steeds met wandelen bezig. Op het moment heeft het vier langeafstandswandelpaden in beheer: het Pelgrimspad, het Deltapad, het Grenslandpad en het Krijtlandpad. Daarnaast reconstrueerde de ANWB in 2014 de allereerste ANWB-wandelroute tussen Amsterdam en Arnhem. Het grote verschil met een eeuw eerder is dat de route digitaal werd uitgezet. Daarnaast was de ANWB betrokken bij het uitzetten van een langeafstandswandeling door midden-Nederland: langs de Limes, de grens van het oude Romeinse Rijks.
ANWB Routeambassadeur
Voor het onderhouden van de vier wandelroutes werkt de ANWB samen met vrijwilligers. Zij nemen het grootste deel van het werk voor hun rekening: controleren, nalopen en voorzien van markeringen. Naast de langeafstandswandelpaden kent de ANWB nog tweehonderd andere wandelroutes. Routes met ieder een eigen verhaal. Om ervoor te zorgen dat deze routes tiptop in orde zijn, krijgt iedere route zijn eigen ANWB Routeambassadeur. Wil je ANWB Routeambassadeur worden? Je kunt je hiervoor aanmelden bij de ANWB.
Webshop
Wie een kijkje in de ANWB-webshop neemt, komt er veel wandelartikelen tegen, van schoenen tot een grote hoeveelheid kaarten en gidsen. Wandelen en de ANWB horen nog steeds bij elkaar.