Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

16x wonderschone wandelgebieden in Europa

Je wilt de grens over om te wandelen in een verrassend nieuw gebied. Op hoge bergen, langs een ruige kust of misschien wel door een mystiek bos. Europa zit vol bijzondere wandelgebieden die stuk voor stuk totaal anders zijn. Het ene is nog indrukwekkender dan het andere.

Wandel langs de kliffen van Engelands Cornwall, geniet van het uitzicht op een van de bergtoppen in Zwitserland of volg het spoor van de vroegere douaniers langs de kust van Bretagne. Vogelliefhebbers moeten op Picos de Europa zijn, voor de vale gier en de alpenkraai. En cultuurliefhebbers zien tijdens hun tocht in het Troödosgebergte op Cyprus kerken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Dit zijn zestien bijzonder mooie wandelgebieden, voor een wandelvakantie óf een bijzondere wandeling tijdens je toch al fijne vakantie.

1. Al wandelend dolfijnen spotten op São Miguel (Azoren)

Zonsondergang vanaf de bergen, São Miguel

Midden in de Atlantische Oceaan liggen de Azoren, een groepje van zeventien vulkanische eilanden, waarvan São Miguel het grootste is. Een waar wandelparadijs, en niet alleen omdat het er zo mooi is. De temperatuur schommelt er namelijk het hele jaar door tussen de 14 en 25 graden: perfect wandelweer. Tussen mei en oktober is het er helemaal feest, want dan is het eiland een uitbundige, kleurrijke bloemenzee. De vulkanische grond is uitermate vruchtbaar, dus het is hier sowieso een groene oase.

Via een uitgebreid netwerk van eeuwenoude geitenpaden ontdek je al die weelde te voet. Kratermeren, heuvels, kliffen, koffie- en theeplantages, lavagrotten en talloze miradores (uitzichtpunten): nee, bang voor eentonigheid hoef je niet te zijn. Veel wandelpaden hebben bovendien zeezicht, dus de kans bestaat dat je al wandelend een dolfijn of walvis in de verte spot. En zo niet, dan bekijk je ze met een walvistour van dichtbij. Bijkomen na een lange wandeldag vol indrukken doe je in een van de natuurlijke warmwaterbronnen in de Furnas-vallei.

2. Vierwaldstättersee: bergtoppen met ongekende panorama’s

Uitzicht over Luzern vanaf berg Rigi, Zwitserland

Rondom het grillig gevormde ‘Vierwoudstrekenmeer’, nabij Luzern in het hart van Zwitserland is het heerlijk wandelen. Op welk punt van de 115 kilometer lange oeverlijn je je ook bevindt, het uitzicht over het azuurblauwe water is overal even fraai. Of zoek het hogerop en pak een bergtrein of kabelbaan naar de aangrenzende bergtoppen voor weidsere panorama’s. Vanuit het autovrije bergdorpje Stoos wandel je bijvoorbeeld in twee of drie uur over de bergkam tussen de Klingenstock (1.935 meter) en de Fronalpstock (1.921 meter).

Hoogtepunt van het gebied is de Rigi (1797 meter), ‘de koningin van de bergen’, waarvandaan je uitkijkt over 13 meren en 620 Alpentoppen. Je komt er via het dorp Vitznau. In de vroege ochtenden zijn de vergezichten het mooist, vooral vanaf de uitkijkpunten Rigi Kulm, Rotstock en Känzeli. Warme dag te pakken? Na je wandeling is het goed zwemmen aan de voet van de bergen.

3. De beste wandelroute van Frankrijk in ruig Bretagne

De indrukwekkende Mont Saint-Michel, Frankrijk

Wie niet van al te aangeharkt houdt, kan z’n lol op in het ruige Bretagne. Je wandelt hier over kliffen, door bossen en langs de uitgestrekte kustlijn, waar de woeste schuimkoppen van de zee nooit ver weg zijn. Een van de bekendste langeafstandswandelpaden, de Grande Randonnée 34 (GR34), loopt langs de kustlijn van Bretagne. De route, die over 2000 kilometer het spoor volgt van de vroegere douaniers, is door de Fransen verkozen tot beste wandelpad – en op het oordeel van die connaisseurs kun je gerust afgaan. Ten noorden van het middeleeuwse stadje Lannion ligt de beroemde Roze Granietkust, vol kleurige, grillige rotsen waar je met een beetje fantasie allerlei figuren in kunt zien.

Bonus is het getijdeneiland Mont Saint-Michel, na de Eiffeltoren en Versailles de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. Je ziet het van kilometers afstand liggen en het is vanuit elke richting net een levend schilderij waar je je ogen niet vanaf kunt houden. Tijdens eb wandel je op blote voeten over het zand, door het slib en kleine waterstroompjes naar het eiland. Doe dit altijd samen met een gids, want de omstandigheden in de baai zijn behoorlijk onvoorspelbaar.

4. Wandelen langs de levadas van Noord-Madeira (Portugal)

Adembenemende wandeling door de groene bergen langs de watervallen, Madeira

In de Atlantische Oceaan ligt het subtropische eiland Madeira. Het klimaat is er mild, de natuur betoverend (met dank aan de vulkanische grond). Niet voor niets wordt Madeira ook wel het bloemeneiland genoemd, of ‘het eiland van de eeuwige lente’. Honderden soorten exotische bloemen en planten, tropische bossen, bontgekleurde botanische tuinen: het is er met recht paradijselijk – excusez le cliché. En dan hebben we het nog niets eens gehad over de langs de rotsen kletterende watervallen, de vele uitbundig kwetterende vogels en de overweldigende uitzichten over de oceaan vanaf de steile kliffen. Wandelen langs de kust of in de bergen: het kan hier allebei.

En Madeira staat bekend om de vele levadas, smalle irrigatiekanalen die in de steile bergwanden zijn uitgehakt; ook die kun je volgen. Een van de mooiste routes om te wandelen op Madeira is de Levada Caldeirao Verde, een relatief makkelijke tocht die je door tunnels (zaklamp mee!) en jungle-achtige begroeiing naar een van de hoogste watervallen van Madeira voert. Even een frisse duik dan maar?

Ontdek ook: wandelgebieden waar het altijd warm is

Bekijk ze hier 

5. Het Zwarte Woud: over Duitslands oudste wandelpad

Stel die wandelt over bospad in het Zwarte Woud, Duitsland

Wandelen in Duitsland is populair, en zeker in het Zwarte Woud. Geurige dennen- en sparrenbossen, sfeervolle dorpen, fenomenale uitzichten, hoge pieken, diepe dalen: het is niet moeilijk te zien waarom dit zo’n geliefd wandelgebied is. Het grootste middelgebergte én grootste bosgebied van Duitsland laat zich het beste ontdekken via een ander superlatief: het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland, de Westweg. De 285 kilometer lange route doorkruist zo ongeveer het hele Zwarte Woud, en voert van ‘goudstad’ Pforzheim naar het Zwitserse Basel langs alle hoogtepunten van het gebied.

Zo wandel je door twee Duitse natuurparken (de twee grootste) en bedwing je elke beklimwaardige bergtop. De hoogste? Dat is de Feldberg, met 1493 meter. Enige conditie en ervaring is op deze middelzware route over het algemeen wel prettig, maar er zijn ook zeker toegankelijker etappes die je bijvoorbeeld prima met kinderen kunt lopen.

6. Grotlopen en het typische fjordengevoel in Jotunheimen (Noorwegen)

Het indrukwekkende nationaal park Jotunheimen, Noorwegen

In nationaal park Jotunheimen liggen de hoogste bergen van heel Scandinavië. Daarom noemen de Noren de bergketen ook wel ‘het huis van de reuzen’. Tussen de reuzen zijn meer dan vijftig wandelingen uitgestippeld, van ommetjes tot meerdaagse huttentochten. Ervaren bergwandelaars hebben bijvoorbeeld een mooie kluif aan de tocht over de Bessigen-kam (1743 meter). Terwijl de hoogste Noorse berg, de 2469 meter hoge Galdhøpiggen, zich ook door sportieve beginners in een paar uur laat bedwingen. Wie liever geen hoogtemeters maakt, kan langs het Gjendemeer genieten van het typisch Noorse fjordengevoel.

Zin in wat meer avontuur of ontsnappen aan de regen? Ga dan (al dan niet onder leiding van een gids) grotlopen in Dumdalen. Bovengronds is het een vallei waar door de kalkrijke grond spectaculair veel flora groeit, ondergronds is het kruip-door-sluip-door tussen rotsformaties die grotendeels in de ijstijd zijn gevormd. Een bijzondere ervaring.

7. Cornwall (Engeland): langs kliffen en uitgestrekte stranden

Schitterend uitzicht over de kustlijn van Cornwall, Engeland

Met 1014 indrukwekkende kilometers is het South West Coast Path op het Britse schiereiland Cornwall de langste bewegwijzerde wandelroute van Engeland. Het bestaat officieel sinds de jaren 70, toen de eeuwenoude patrouillepaden van de kustwachters met elkaar werden verbonden. En sinds schrijfster Raynor Winn over de helende kracht van de tocht schreef in haar bestseller Het Zoutpad, wil iedere wandelaar de brokkelkliffen, achterafbaaitjes en uitgestrekte stranden zelf bewandelen.

Het pad is onderverdeeld in zeven trajecten van verschillende lengtes. De meeste wandelaars lopen de route ‘tegen de klok in’, van Minehead naar Poole, maar andersom kan het net zo goed. Als je de volledige route wilt afleggen, ben je gemiddeld zeven à acht weken zoet. Moet je kiezen? Overweeg dan alleen een van de mooiste etappes. Bijvoorbeeld die van Minehead naar Combe Martin, een driedaagse tocht langs de Wilderness Coast (zo heet deze ruige kust niet voor niets) van Exmoor National Park. De route telt in totaal overigens ruim 35.000 hoogtemeters, dus reken maar op spierpijn.

8. Voor de vogelliefhebbers: Picos de Europa

De Picos de Europa, Spanje

De Picos de Europa, in het noorden van Spanje, bestaan uit drie bergmassieven. Het gebergte telt meer dan tweeduizend kalkstenen ‘tweeduizenders’; bergen hoger dan 2000 meter. De Torre Cerredo (2648 meter) is de hoogste. Kloven, grotten, spelonken en meren zijn er al net zo talrijk als die bergtoppen. Vogelliefhebber? Vergeet dan je verrekijker niet, want de vale gier, de buizerd en de alpenkraai vliegen hier af en aan. Ook de lammergier, auerhoen, adelaar, valk, arend, havik en uil komen er voor. Grote kans dat je ook een Pyrenese gems spot, een berggeitachtig zoogdier dat op grote hoogte leeft.

Een behapbare wandeling is de Ruta del Cares, die vanuit Poncebos in 22 kilometer door de wonderschone kloof La Garganta Divina kronkelt. In juli en augustus, de droogste maanden, kan het er druk zijn. Maar in de lente en de herfst kom je weinig andere wandelaars tegen. Aan het eind van de middag is de kans op mist in de Picos groot, dus ga vroeg op pad om die voor te zijn.

9. Schladming-Dachstein: dal van de duizend bronnen

Man die wandelt door de Schladming-Dachstein, Oostenrijk

Oostenrijk is een wandelland bij uitstek. De regio rond Innsbruck is een aanrader, net als het natuurreservaat Wilder Kaiser met de Tiroler Adlerweg en het Jacobspad. Minder bekend maar ook spectaculair is de regio Schladming-Dachstein, ‘het dal van de duizend bronnen’. Met 300 bergmeren, 1000 bronnen en 100 watervallen is het een van de waterrijkste gebieden van Oostenrijk.

Er zijn verschillende meerdaagse wandelroutes uitgezet, waaronder de Schladminger Tauern Höhenweg 702, de Panoramaweg 100 en het Dachstein rondwandelpad. De verscheidenheid van het landschap – bergen, alpenweides, kloofbeken, bossen, dalen, gletsjers – is op al deze wandelingen goed te zien. Een van de mooiste, maar ook pittigste tochten is de route die naar de Klafferkessel voert. In dit keteldal uit de ijstijd liggen tientallen bergmeertjes, omringd door rotsen.

10. Wandelen in Schotland: volg de Great Glen

Ruïne van het Urquhart kasteel bij Loch Ness, Schotland
 
De Great Glen ligt in het noorden van Schotland en is gevormd door een breuklijn in de aardkorst. De vier meren Loch Linnhe, Loch Lochy, Loch Oich en Loch Ness zijn met elkaar verbonden door het 19de eeuwse Caledonian Canal. Schepen kunnen zo van de Noordzee, dwars door Schotland, naar de Atlantische Oceaan varen. Of andersom.

Het is een prachtige plek om te wandelen, en er worden hier dan ook heel wat stappen gezet. De Great Glen Way is een langeafstandspad in Schotland. Het volgt de Great Glen over 125 kilometer, van Fort William in het zuidwesten tot Inverness in het noordoosten. De route gaat langs de oevers van het Caledonian Canal en de meren, over jaagpaden en door bossen. Wanneer je wat hoger loopt, heb je een mooi uitzicht over de vallei en de bergen van de Highlands. Toch is het hoogteverschil beperkt, het is dan ook een ideale route voor beginnende wandelaars.

11. Mullerthal: het ‘Klein Zwitserland’ van Luxemburg

Kalkstenen in Mullerthalm, Luxemburg

De regio Mullerthal wordt ook wel het ‘klein Zwitserland’ van Luxemburg genoemd en is een van de mooiste regio’s van het land. Je ziet hier hoge rotspartijen, watervallen, met mos begroeide rotsblokken, kabbelende riviertjes die meanderen door smalle kloven en dichtbegroeide bossen. Het lijkt er bijna wel een sprookje. Dwars door deze regio loopt de 112 kilometer lange Mullerthal Trail, bestaande uit drie lussen met elk hun eigen charme. De routes zijn met elkaar verbonden, maar je kunt ze ook goed als losse etappes wandelen.

De eerste route is 36 kilometer lang en leidt van Echternach naar de plaatsen Rosport, Moersdorf, Mompach en Herborn. Het pad kronkelt langs de rivier de Sauer. Route twee is 38 kilometer lang en voert door Berdorf, Scheidgen, Consdorf en het dorpje Müllerthal. Onderweg zie je ravijnen, grotten, mooie uitzichten en de beroemde waterval Schiessentümpel. De derde route van 38 kilometer is een aanrader als je wilt wandelen in Luxemburg én van burchten en paleizen houdt.

12. Over kronkelende zandpaden in het Teno Rural Park

Vrouw die uitkijkt over Masca, Tenerife

In het uiterste noordwesten van Tenerife ligt het Teno Rural Park. Het Teno gebergte is het oudste deel van Tenerife. Je ziet hier eeuwenoude ezelspaden, akkerveldjes en bijzondere fauna, zoals het Canarisch klokje en aardbeienbomen. Maar ook cactussen en tabaiba-struiken. Wandel in dit beschermde natuurgebied over de kronkelende zandpaden tussen dichte struikbegroeiing en langs steile afgronden. Bij Erjos vind je ook laurierbossen. De westkant van het gebied is grillig en wat dor, de oostkant is veel groener.

Parque Rural Teno staat bekend om haar duizelingwekkende kloven. De wandeling door de ‘Kloof van Masca’ is erg geliefd, maar ook pittig en avontuurlijk. Na een sluiting van drie jaar is de wandeling nu een stuk veiliger dankzij een flinke verbetering van de paden en de trail. Heen en terug ben je zo’n 9 kilometer zoet, waarbij je de helft ervan aan het stijgen of dalen bent. Halverwege kun je een duik nemen in de oceaan om af te koelen. Per dag krijgen maar een beperkt aantal wandelaars toegang, dus koop van tevoren een ticket. Goede wandelschoenen zijn verplicht.

13. Ontdek de mystieke kant van de Harz in Duitsland

Het wilde water in de Harz, Duitsland

De Harz ligt in het noordelijkste deel van het Duitse Middelgebergte en strekt zich uit over delen van Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Wandelaars halen hier hun hart op tussen de veengebieden, granietrotsen, kloven, stuwmeren en druipsteengrotten. De Harz bestaat uit de Oberharz in het westen en de Unterharz in het oosten. De hoogste toppen, waaronder de Brocken (1141 meter) vind je in de Hochharz, het meest oostelijke deel van de Oberharz. In de Oberharz wandel je door dichte bossen, met beuken en naaldbomen. En in de Unterharz tref je landbouwgebieden en gemengd bos. De Harz telt ook één nationaal park, dat 10% van de regio beslaat. Je kunt hier zeldzame dieren zien, zoals de wilde kat, de vuursalamander en de Europese lynx.

Het wandelpad Harzer-Hexen-Stieg is populair en laat je de sprookjesachtige en mystieke kant van de Harz zien. Houd de groene bordjes met de witte heks op een bezem goed in de gaten, ooit stond de Harz namelijk voor mijnbouw en hekserij. Wandel door de 10 kilometer lange Bodethal kloof en beklim de twee rotsen Rosstrappe en Heksendansplaats. Voor de klim naar Torfhaus (Magdeburger Weg) en het traject door de Bodeschlucht kun je beter geen hoogtevrees hebben.

14. Het Troödosgebergte vol groen en cultureel erfgoed

Het groene Troödosgebergte, Cyprus

Op Cyprus ligt het groene Troödosgebergte. Tal van groenblijvers zorgen hier het hele jaar door voor groen en je zult veel zeldzame bomen en planten tegenkomen. Zo zie je hier de gouden eik (de nationale boom), maar ook de Calabrian Pine en de Black Pine. De mastiekbomen hebben leerachtige bladeren en rode helmknoppen. Prachtige planten groeien hier in overvloed met kleurige bloemen. En bergen zijn er ook; het hoogste punt is de top van de Olympus op 1952 meter hoogte. Verspreid over het Troödosgebergte vind je allerlei cultureel erfgoed, waaronder oude kloosters en kerken met schitterende fresco's. Het bekendste klooster is Kykkos met kleurrijke mozaïeken, fresco's en bladgoud.

Een mooie korte (6 kilometer) rondwandeling is de Persephone-trail. Je wandelt door een bos van dennen en varens, met aan het ene kant het dal en aan de andere kant de berghelling. Zo nu en dan heb je een mooi uitzicht. Bijvoorbeeld over kleine dorpen, de zee en wijnvelden. De hellingen zijn hier namelijk uitstekend voor de druiventeelt. Er zijn verschillende uitgezette wijnroutes, langs wijngaarden en wijnboerderijen.

15. Wandelen over schapenpaden en langs trulli in Puglia

De schitterende kust van Gargano, Italië

Steeds meer toeristen weten Puglia te vinden. Maar als wandelbestemming is het nog niet erg bekend. Toch zijn er tal van mooie wandelroutes langs de ongerepte kust, door het binnenland en via historische steden. Je wandelt over oude tratturi (schapenpaden) en landweggetjes. In de Itria vallei vind je veel veldbloemen en olijf- en amandelbomen, waar authentieke trulli bovenuit piepen: witte huisjes met een kegelvormig dak. In trulli-hoofdstad Alberobello zie je er wel duizend. Veel ervan zijn nog bewoond, maar sommigen zijn ook omgevormd tot winkel of restaurant.

Het noordelijk gelegen schiereiland Gargano is nog een soort van onontdekt. Onterecht, want het is er beeldschoon: de heuvels zijn bedekt met eeuwenoude eikenbossen en de zee is azuurblauw. Wandel er door het glooiende landschap en langs de spierwitte kalkkliffen, blauwe baaien en eeuwenoude wachttorens aan de kust. Ook zie je er trabucchi, de houten vissershutjes op palen. Zeer typisch voor deze streek.

16. Ontdek de Vallei van de Feeën bij Houffalize

De parochiekerk in Houffalize, België

De stad Houffalize ligt in het hart van de Belgische Ardennen, aan de oever van de rivier de Ourthe. En met om de hoek het Natuurpark van de Twee Ourthes, een mooi gebied om te wandelen in de Ardennen: de twee rivieren kronkelen door de heuvels en valleien, bossen en weilanden. Bij het meer van Nisramont zie je de samenvloeiing van de twee Ourthes. Loop langs de oevers van het meer, misschien spot je wel een felblauwe ijsvogel.

Een andere aanrader is een wandeling door de Vallei van de Feeën. Bestaande uit twee rondjes van 6 en 4 kilometer. Een deel van de route ga je langs het water, waar beverdammen leven. Met veel geluk zie je er een. Je stapt door valleien met steile rotsen en door het bos. Het tweede rondje wandel je hoger met onder andere een prachtig uitzicht op Achouffe. Mooi meegenomen: de route start en eindigt bij de brouwerij van La Chouffe. Hier kun je een rondleiding krijgen en uiteraard genieten van een lokaal biertje.

Meer tips voor jouw wandelvakantie

Mooi én warm wandelen in Europa 
In deze wandelgebieden in Europa is het (bijna) altijd warm en aangenaam om te wandelen. Waar wil jij naartoe?
Uitwaaien in en om Nederland 

Slecht weer? Deze acht plekken geven je een goede reden om toch naar buiten te gaan.

De 6 leukste zomerwandelroutes 

Zonnebril, wandelschoenen, zonnebrand? Check! Struin door de duinen, wandel over de heide of koel af het bos.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.