De mooiste bezienswaardigheden van Polen
Polen: het land dat onterecht als grauw wordt afgeschilderd, zit vol kleur. Rijkelijk versierde paleizen, indrukwekkende pleinen en groene stadsparken tonen de rijkdommen van een periode vol handel en wederopbouw. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Polen.
Wat te doen in Polen?
Polen is een ware natuur- en cultuurschatkist. Elke Poolse stad heeft een eigen karakter en een rijke cultuur. Het land kent een donkere geschiedenis, maar zit tegelijkertijd ook vol kleur en leven. Kleurrijke steden zoals Krakau en Hanzestad Gdańsk en het frisse groen en blauw van het oerbos en de Mazurische meren tonen de veerkrachtigheid van het land. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Polen.
1. De oorspronkelijke Poolse schoonheid van Krakau
Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. De stad kwam als een van de weinige Poolse steden ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog, waardoor de oorspronkelijke schoonheid bewaard is gebleven. Je leert meer over de invloed van de oorlog in het Schindler Museum. In deze voormalige fabriek leer je hoe Schindler vele joden van de dood redde en neem je een kijkje in het leven van de inwoners van Krakau in oorlogstijd.
Maak een wandeling door de stad vanaf de Florianuspoort, waar de monarchen ooit de stad introkken. Bezoek Rynek Glówny, het 13e-eeuwse stadspark en middelpunt van het sociale leven in Krakau. Alle stijlen van de afgelopen jaren zijn hier verenigd: naast gotische burgerhuizen staan elegante renaissancepaleizen en barok gaat over in de speelse art deco. Klinkende glazen, druk geklets en door straatmuzikanten gespeelde jazz zorgen voor een intieme sfeer, die dit plein tot een favoriet maken.
2. ‘Land der Duizend Meren’: Mazurië
Even weg van de moderne beschaving, lekker dobberen over uitgestrekte blauwe meren vol witte zeilen. Aan de ene kant schaduwrijke bossen en aan de andere kant historische burchten. Welkom in Mazurië: ‘Land der Duizend Meren’. Al zijn het er eigenlijk meer dan 2600. Daarmee heeft Polen, na Finland, het grootste aantal meren in Europa. Ze zijn ontstaan door terugtrekkend landijs in het noorden van Polen, zo’n tienduizend jaar geleden.
Het landschap leent zich perfect voor een actieve dag. Voel de wind in de zeilen, de stroming onder je kajak of de zompige grond onder je voeten tijdens een wandeling rond de meren. Ga vervolgens op ontdekkingstocht door het gebied vol kastelen en ruïnes van kruisridders. Bezoek het middeleeuwse kasteel van Ryn of ontdek Mikolajki: een oude Mazurische stad die tot 1945 deel uitmaakte van Pruisen.
3. Toruń: stad van handel en Copernicus
Laat je verbazen door Toruń: één van de mooiste steden van Polen, die dankzij de goed bewaarde middeleeuwse binnenstad al meer dan dertig jaar op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Als rijke Hanzehaven was Toruń een van de belangrijkste handel- en cultuurcentra van Midden-Europa en dat is te zien aan de architectuur. De prachtig versierde gotische huizen tonen de voorbije grootheid van de stad.
Toruń is de geboorteplaats van de astronoom Copernicus. Bezoek het geboortehuis, dat is omgetoverd naar een museum, en ontdek alles over het leven van deze astronoom. Ook de componist Chopin kwam graag in de stad. Hij was onder de indruk van de prachtige architectuur en natuurlijk van de ‘Pierniki’: de heerlijke gemberkoeken van Toruń. Proef zelf deze traditionele lekkernij en ga op avontuur bij de ruïnes van een Teutoons ridderkasteel.
4. Wandelen door duizend jaar geschiedenis in Gdańsk
Gdańsk, het zakelijke en culturele centrum van de streek Pommeren, zit vol met monumenten en herinneringen aan duizend jaar geschiedenis. De dynamische Hanzestad is versierd met prachtige herenhuizen en gotische kerken. Komt de architectuur je bekend voor? Dat kan! In de 16e- en 17e-eeuw handelde Gdańsk namelijk veel met Nederland en Vlaanderen waardoor ze veel invloeden overnamen die ze gebruikten in de bouw. Dit is voornamelijk te zien aan de herenhuizen die je ook aan de Amsterdamse grachten vindt.
Wandel door de schilderachtige Mariackastraat, bezoek de grootste bakstenen kerk ter wereld: de Mariakerk, aanschouw de ‘Fontein van Neptunes’ en ontdek het symbool van de stad: de middeleeuwse Havenkraan. Wist je dat de Tweede Wereldoorlog is begonnen in Gdańsk? Op 1 september 1939 werden vanaf een Duits oorlogsschip de eerste schoten gelost op het schiereiland Westerplatte, onderdeel van Gdańsk. Na hevig verzet viel de stad ten prooi aan Duitse SS-troepen, die vanuit daar hun macht uitbreidden.
5. De zoute diepte in bij de mijnen Wieliczka en Bochnia
Tegenwoordig is zout niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Vroeger was zout echter nog een speciaal product en daardoor ook erg waardevol. Een plaats waar tot kort geleden intensief aan zoutwinning werd gedaan, is in de zoutmijnen Wieliczka en Bochnia. De mijnen, die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan, behoren tot de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout begon hier al in de 13e eeuw.
De mijn bevat 300 kilometer aan indrukwekkende gangen met kunstwerken, altaren en beelden gehouwen uit het zout. Ga terug in de tijd met de interactieve ‘miners route’ en ervaar hoe het is om zout-mijnwerker te zijn. Of bewonder het bijzondere microklimaat via een boottocht door een met water ondergelopen deel van de mijn. De kapellen, meestal uit zout gehouwen, en de mijnen zijn zo uniek dat ze veel worden gebruikt voor concerten, bruiloften, theatervoorstellingen en zelfs als filmset.
Bekijk ook: de 13 leukste steden van Polen
Ontdek ze hier6. Op tocht door het laatste oerbos van Europa: Białowieża
Het National Park Białowieża is het enige overgebleven voorbeeld van de oorspronkelijke bossen die ooit een groot deel van Europa bedekten. Het oerbos komt uit 8000 v. Chr. en is goed bewaard gebleven. Ondanks extreme temperaturen van ongeveer -40 graden in de winter, is een unieke verzameling aan flora ontstaan. Zo zijn er drieduizend soorten paddenstoelen, duizend soorten orchideeën en honderden soorten vaatplanten.
Buiten een indrukwekkende verzameling aan flora staat het oerwoud vooral bekend vanwege de wisent, een neef van de Amerikaanse bizon. Toen de wisenten dreigden uit te sterven, werden nakomelingen van de grote grazers uit dierentuinen uitgezet in het oerbos. Tegenwoordig leven er meer dan driehonded wisenten in het oerbos, naast ander indrukwekkend wild zoals de lynx, wolf, otter en zeearend. Voor de dieren is dit nationale park van groot belang om te overleven, houd je dus aan de regels van het park en beschadig dit prachtige stukje natuur niet.
7. Een stad vol sporen van overheersing en kabouters
De Poolse stad Wroclaw wordt al meer dan duizend jaar weerspiegeld in het water van rivier de Oder. Tot 1945 hoorde de stad bij Duitsland. Het was een van de grootste Duitse steden en had voor het uitbreken van de oorlog de op een na grootste Joodse bevolking van Duitsland. Wroclaw werd grotendeels verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar is ondertussen prachtig gerestaureerd en opgebouwd.
Ontdek de sporen van Tsjechische, Duitse en Poolse overheersing die door de eeuwen heen zijn achtergelaten. Aanschouw fraaie gotische kerken, herenhuizen in renaissancestijl en paleizen uit de barokperiode. Wist je dat er meer dan 250 kabouters zijn te vinden in de stad? Ze zijn in de jaren tachtig verspreid door de stad als anti communistische beweging. Tegenwoordig zijn de kabouters een symbool van trots voor inwoners en worden er nog steeds nieuwe geplaatst. Je komt deze kleine vrienden dus overal tegen.
8. Bijkomen in Feniks-stad Warschau
Warschau, de hoofdstad van Polen, heeft tijdens oorlogen flink wat te verduren gehad. De stad staat daarom ook wel bekend als ‘Feniks-stad’, omdat het meerdere malen met de grond gelijk werd gemaakt maar toch steeds weer uit zijn as is herrezen. En hoe! Statige en monumentale architectuur wordt afgewisseld door moderne gebouwen en groene parken. En doorkruist door de Wisla, de grootste rivier van Polen, die met haar ongecontroleerde oevers en wilde stranden een bijzonder contrast vormt.
Bezoek het paleis van koning Stanislaw August, waar vooral loslopende pauwen de attractie zijn en sta even stil bij de vele gedenkmonumenten van de stad. Bijkomen in Warschau kan in het immense Łazienki Park met badhuizen, paleizen en amfitheaters waar muziek wordt gespeeld van Warschau’s beroemdste zoon: componist Frédéric Chopin. Tip: neem in het oude centrum van Warschau plaats op een van de bankjes waar je met een druk op de knop een Chopin-riedeltje afspeelt.
9. De verschrikking van de Holocaust in Auschwitz Birkenau
Het concentratiekamp van Auschwitz is een van de meest trieste en indrukwekkendste aandenkens aan de gruwelen die zich afspeelden tijdens de Holocaust. Niet ver van Krakau, vonden hier meer dan een miljoen onschuldige mensen op gruwelijke wijze de dood. Het concentratiekamp is een goed bewaarde herinnering aan de misdaden van het nazi-regime.
Hedendaags is het concentratiekamp nog steeds een belangrijk monument voor velen. Voor mensen die willen leren over de Tweede Wereldoorlog en voor mensen die de vele slachtoffers willen herdenken. Ga hier respectvol mee om. Maak niet zomaar foto’s van mensen en het kamp en toon respectvol gedrag. Hoewel het bezoeken van het concentratiekamp een goede manier is om je bewust te worden en te leren van het verleden, willen we je waarschuwen: Auschwitz zal zeker een diepe en trieste indruk op je maken.