Hoeveel stroom verbruikt een airfryer?
Minder vet dan de frituurpan, sneller dan de oven en tegenwoordig razend populair: de airfryer! Het van oorsprong Nederlandse Phillips was de grote trendsetter van dit apparaat. Maar hoeveel stroom verbruikt een airfryer eigenlijk?
Het energieverbruik van een airfryer hangt af van het vermogen en de gebruiksduur. Het vermogen hangt van de grootte van de airfryer af plus de temperatuur en de gebruiksduur is weer afhankelijk van wat je gaat ‘airfryen’.
Het stroomverbruik van een airfryer
Allereerst kijk je dus naar het vermogen van de airfryer, die druk je uit in watt. Hoeveel watt de airfryer verbruik wordt bepaald door de grootte van het apparaat en op welke temperatuur je hem instelt. Hoe groter de airfryer en hoe hoger de temperatuur, des te meer stroom de airfryer verbruikt:
- Kleine airfryer: 800 tot 1.200 watt
- Middelgrote airfryer: 1.400 tot 1.800 watt
- Grote airfryer 2.000 tot 2.200 watt
Dat betekent dat wanneer je een middelgrote airfryer een uur lang aanzet hij op vol vermogen 1,8 kWh verbruikt.
Stroomverbruik airfryer per maaltijd en per jaar
Ga je werkelijk een uur lang airfryen, dan kan je flink wat eten bereiden. Het apparaat is vaak binnen een paar minuten (afhankelijk van welke temperatuur je kiest) klaar met voorverwarmen. Ga je vervolgens snacken dan gaan frietjes zo'n 15 minuten in de airfryer en over een kroket doet hij ongeveer 12 minuten. Dus laten we zeggen dat je per maaltijd maximaal een half uur aan het airfryen bent.
Verbruik per half uur:
- Kleine airfryer per maaltijd: 1,2 kWh per uur = 0,6 kWh
- Middelgrote airfryer per maaltijd: 1,8 kWh per uur = 0,9 kWh
- Grote airfryer per maaltijd: 2,2 kWh per uur = 1,1 kWh
Als je iedere zaterdagavond de airfryer een half uurtje aan zou zetten (52 weken) dan verbruikt een middelgrote airfryer ongeveer 47 kWh per jaar.
Stroomverbruik airfryer vergeleken met een oven en frituurpan
Een airfryer heeft minder tijd nodig dan een oven, maar doet er wel langer over dan een frituurpan. Hoewel ze beide langer moeten voorverwarmen dan de airfryer, doet de frituurpan minder lang over het bereiden van het eten zelf. De oven doet ook daar langer over.
- Airfryer: 0,6 – 1,1 kWh per gebruik
- Frituurpan: 1 - 1,5 kWh per gebruik
- Oven: 1,5 - 2,5 kWh per gebruik
Dit verschilt natuurlijk per merk en type apparaat, maar niet geheel onbelangrijk: ook smaken verschillen. De één vindt de klassieke frituur (van de snackbar) nu eenmaal lekkerder dan patatje uit de oven of airfryer. Of andersom.
Wat kost het stroomverbruik van een airfryer
De kosten van een rondje airfryen zijn weer afhankelijk van jouw energiecontract en de stroomprijs per kWh die je betaalt. We gaan uit van de gemiddelde stroomprijs van een dynamisch energiecontract in 2024 à € 0,27 per kWh.
Met een middelgrote airfryer kost dat je € 0,25 per keer (30 minuten en 0,9 kWh). Op basis van één airfryer-maaltijd per week heb je het over stroomkosten van 11,75 euro per jaar. Dat is nog wel exclusief de maaltijd natuurlijk.
Airfryen met ANWB Energie
Ga je airfryen met het dynamisch energiecontract van ANWB Energie zul je zien dat de energietarieven rond etenstijd altijd iets hoger liggen. Zet je de airfryer aan voor de lunch of als je thuiskomt na het stappen, kun je voordeliger airfryen. Niet dat je daardoor de maaltijd moet laten staan of juist extra moet snacken, het gaat om een verschil van een paar centen per jaar. Gemiddeld 80% van de tijd liggen de tarieven van ANWB Energie lager dan die van een vast- en variabel energiecontract.