Hoeveel stroom verbruikt een waterbed?
De licht golvende beweging van een waterbed voelt voor de een als heerlijk dobberen op je luchtbed in de Middellandse Zee. Bij de ander ligt zeeziekte op de loer. Heb of overweeg jij een waterbed, dan doet dat natuurlijk wel iets met je energierekening. Want hoeveel stroom verbruikt zo’n waterbed nou eigenlijk en wat kost dat per jaar?
Het stroomverbruik van een waterbed
Een waterbed verbruikt tussen de 300 en 1.300 kWh per jaar en kan daarmee een behoorlijke energieslurper zijn. Het stroomverbruik verschilt per bed en wordt bepaald door een aantal factoren:
- De grootte van het waterbed: een tweepersoonswaterbed verbruikt over het algemeen meer stroom dan een eenpersoons waterbed.
- De ingestelde temperatuur: hoe hoger de ingestelde temperatuur (tussen 25 en 30 graden) hoe meer energie er nodig is om de gewenste warmte te behouden.
- Isolatie: Een goed geïsoleerd waterbed verliest minder makkelijk warmte en hoeft daardoor ook minder stroom te verbruiken, net als een goed geïsoleerde woning.
- De kamertemperatuur: in een koude kamer moet de verwarming van het waterbed harder werken. Daardoor verbruikt het bed meer stroom.
- Technologie: een ouder waterbed beschikt niet over de nieuwste energiezuinige technologieën en zal daardoor een hoger verbruik hebben dan een modern waterbed.
Wat kost het stroomverbruik van een waterbed?
Wat het verbruik van een comfortabel waterbed kost is afhankelijk van wat je met jouw energiecontract betaalt voor een kilowattuur. Om een voorbeeldberekening te maken gaan we uit van het gemiddelde dynamische stroomtarief in 2024 van € 0,27 per kWh.
Waterbedden verbruiken dus tussen de 300 en 1.300 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan jaarlijkse stroomkosten oplopend van 90 tot 390 euro. Denk bij 90 euro aan een modern eenpersoonswaterbed, terwijl het bij 360 euro zeer waarschijnlijk zal gaan om een wat ouder en minder zuinig tweepersoonswaterbed.
Besparen op het stroomverbruik van je waterbed
Als je wil besparen op het stroomverbruik van je waterbed kan je een aantal dingen doen:
- Je kunt de temperatuur van het waterbed één of enkele graden lager zetten. Daarmee wordt het verbruik lager, maar lever je mogelijk wel in aan comfort van je waterbed. Dikke(re) pyjama aan en gaan!
- Door een isolatiemat onder het matras van het waterbed te plaatsen, verliest het bed tot zo’n gemiddeld zo’n 20% minder warmte.
- Plaats een tijdschakelaar. Hiermee zorg je ervoor dat jouw waterbed niet constant hoeft te verwarmen, maar bijvoorbeeld alleen het ene uur voordat je naar bed gaat en ’s nachts.
Een waterbed met ANWB Energie
Met het dynamisch energiecontract van ANWB Energie ben je 80% van de tijd goedkoper uit dan de gemiddelde Nederlander met een vast- of variabel energiecontract. Daarnaast kan je met kleine aanpassingen grote besparingen realiseren. Door bijvoorbeeld handmatig of met de hierboven genoemde tijdschakelaar in de goedkopere uren het waterbed op temperatuur te brengen. Laat de stroom nu precies later op de avond én ’s nachts vaker extra goedkoop zijn en soms zelfs ‘gratis’!