Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Waar je ook kijkt, overal zie je zonnepanelen op daken liggen. Logisch ook: ze zijn goed voor het milieu én je portemonnee. Maar wat leveren zonnepanelen je nou écht op? En hoeveel panelen heb je nodig om je stroomverbruik te dekken, nu en na afschaffing van de salderingsregeling?
Hoe bereken je de opbrengst van een zonnepaneel?
De opbrengst van een zonnepaneel hangt af van verschillende factoren, zoals de ligging van je dak, het type paneel en het weer. Moderne panelen hebben vaak een vermogen van 400 Wp (wattpiek). Je kunt de jaarlijkse opbrengst van een zonnepaneel berekenen door het vermogen van het paneel te vermenigvuldigen met 0,88. Je weet dan ongeveer de opbrengst in kWh (kilowattuur) per jaar.
400 Wp * 0,88 = 352 kWh per jaar
In het geval van zonnepanelen van 400 Wp mag je in Nederland dus uitgaan van zo’n 350 kWh per paneel per jaar. Heb je 10 zonnepanelen op je dak liggen, dan wek je ongeveer 3.500 kWh per jaar op. Dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden. Met tien goed geplaatste panelen kun je in theorie helemaal zelfvoorzienend zijn. In theorie inderdaad, in de praktijk wek je die stroom vooral in de warmste helft van het jaar op.
Opbrengst zonnepanelen per maand
Het zal je niet verbazen dat zonnepanelen in de zomer meer opleveren dan in de winter. Maar hoe groot is dat verschil? Als je de opbrengst per maand wil berekenen, dan geeft onderstaande tabel een aardige inschatting, die varieert van twee procent van het jaargebruik in hartje winter tot dertien procent in de zomer.
Zelf verbruiken vs. terugleveren
Op zonnige dagen wek je vaak meer stroom op dan je op dat moment gebruikt. Die stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet. ’s Avonds of op donkere dagen gebruik je juist stroom van het net. Tot nu toe wordt dat allemaal tegen elkaar weggestreept via de salderingsregeling. Hierdoor betaal je alleen voor het netto verbruik, al rekenen bijna alle energiemaatschappijen tegenwoordig ook extra kosten als je teruglevert.
Maar wist je dat je het meeste bespaart door je opgewekte stroom zelf te gebruiken? Denk aan overdag wassen, de vaatwasser draaien of je elektrische auto laden. Gemiddeld lukt het huishoudens nu om zo’n 30 tot 40% van hun zonnestroom direct zelf te verbruiken. De rest gaat het net op en daar krijg je steeds minder geld voor.
Wat verandert er na 2027?
De overheid zal de salderingsregeling per 2027 afschaffen. Dat betekent dat je opgewekte en teruggeleverde stroom niet meer volledig mag wegstrepen tegen je verbruik. In plaats daarvan krijg je een lagere of zelfs bijna geen vergoeding voor stroom die je teruglevert.
Wat betekent dat voor jou? Het wordt nóg belangrijker om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom zelf te gebruiken. Denk aan slimme apparaten, thuisbatterijen of laadpalen die werken wanneer de zon schijnt. En het loont de moeite om kritisch te kijken naar hoeveel panelen je plaatst: genoeg om je verbruik te dekken, maar niet zóveel dat je structureel veel teruglevert.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Voorheen was het makkelijk, je plaatste gewoon minstens zoveel panelen als nodig waren om per jaar net zoveel op te wekken als dat je in een jaar verbruikt. Met het einde van de salderingsregeling in zicht kun je beter kijken naar je verbruik op zonnige dagen in plaats van naar je jaarverbruik. Terugleveren aan het net levert immers nauwelijks nog wat op, dus meer zonnepanelen installeren dan je voor je eigen huishouden nodig hebt is geen goede investering.
Heb je geen elektrische auto of warmtepomp, dan heb je vaak al genoeg aan zes zonnepanelen, het liefst in een oost-west opstelling, om dagelijks zo lang mogelijk te kunnen profiteren van je eigen opgewekte zonne-energie. Zeker als je op zonnige dagen grootverbruikers als je wasmachine, vaatwasser of droger laat draaien, dan kun je je totale stroomverbruik van het net flink verlagen.
Heb je een elektrische auto die regelmatig midden op de dag thuis opgeladen kan worden, dan kan het interessant zijn om meer panelen op je dak te leggen. Goedkoper rijden dan op je eigen opgewekte zonnestroom kan bijna niet. Hetzelfde geldt voor een warmtepomp met een groot buffervat. Deze kun je op zonnige dagen gebruiken om warmte te maken en op te slaan, zodat je ’s avonds nog op zonne-energie kunt douchen of verwarmen.
Tip: kies een omvormer die kan dimmen of uitschakelen
Als je nu zonnepanelen laat plaatsen, kies dan voor een omvormer die je zonnepanelen automatisch kan aan- en uitzetten of de panelen kan ‘dimmen’. Je stemt dan de opbrengst van de zonnepanelen af op jouw verbruik. Je verlaagt dan de opbrengst, maar voorkomt terugleverkosten. Zeker in combinatie met een dynamisch energiecontract kun je met een slimme omvormer behoorlijk besparen.
Altijd een eerlijke prijs voor je zonnestroom
Bij ANWB Energie krijg je altijd een eerlijke prijs voor je teruggeleverde zonnestroom. Nu, maar ook als de salderingsregeling is afgeschaft. Je krijgt namelijk altijd voor je zonnestroom wat hij op dat moment waard is. Soms is dat een laag of zelfs negatief bedrag, maar bijvoorbeeld in de ochtend en begin van de avond juist een hoge vergoeding. Doordat je altijd de eerlijke prijs voor je zonnestroom krijgt, betaal je bij ANWB Energie ook geen terugleverkosten. Onder aan de streep is een dynamisch energiecontract van ANWB Energie dan ook extra interessant als je zonnepanelen hebt of wilt.