De leukste stedentrips in de herfst
11 Europese bestemmingen
Bewonder de mooiste herfstkleuren van Europa tijdens een stedentrip. Aanschouw de schatten van de Griekse Oudheid in Athene, de warmste hoofdstad van Europa, warm op tijdens de fika in het oude centrum van Stockholm en zie Luxemburg-Stad verkleuren vanaf de Adolfsbrug. Ontdek de leukste steden tijdens de herfst.
Het najaar is een van de beste tijden voor een stedentrip. Natuurlijk omdat je dan de drukte van het hoogseizoen vermijdt, maar ook omdat het licht van de laagstaande zon toch iets doet met de bezienswaardigheden. Sierlijke parken als het Nachtegalenpark in Antwerpen, Hyde Park in Londen of de Englischer Garten in München zijn minder groen, maar wel kleurrijker. In Athene en Valencia kun je nog prima op het strand liggen, de wijngaarden van Bordeaux staan er prachtig bij en in Antwerpen loop je met het hele gezin de jaarlijkse herfstavondwandeling.
1. Wijnproeven in Bordeaux
De Franse stad Bordeaux is door het milde maritieme klimaat een prima najaarsbestemming. De bruisende wijk Darwin staat volledig in het teken van verantwoord ondernemen. Er zijn biologische markten, winkels die ecologische kleding verkopen en restaurants waar oude wijnkisten en surfplanken dienen als meubilair. Bewonder er de graffitikunst en het enorme skatepark – gemaakt van gerecyclede materialen – op de voormalige militaire kazerne.
Bordeaux is een van de wijnhoofdsteden van de wereld. In de streek zijn 75 wijnen door de strenge Franse kwaliteitscontrole gekomen. In het najaar verkleuren de wijngaarden langzaam van groen naar geel en organiseren de wijnkastelen proeverijen. Wie alles wil weten over wijn bezoekt het museum Cité du Vin. Het bijzondere uit glas en goudkleurig metaal bestaande gebouw wordt ook wel het ‘Guggenheim van de wijn’ genoemd. Duik er in de geschiedenis, leer wijn ruiken en bekijk wijngaarden van de wereld door verrekijkers
2. Wandelen en kunst in de Englischer Garten in München
In de biertuinen in de Englischer Garten in München is het gezellig biertjes drinken met de locals. Het park is groter dan Central Park in New York en heeft meer dan 78 kilometer aan wandelpaden. Struin er langs de 25 meter hoge Chinese pagode, het ronde Griekse tempeltje Monopteros en het kalme water van de Kleinhesseloher See.
In het park liggen twee musea. Het Bayerisches Nationalmuseum staat in het teken van Beierse kunst en cultuur en het Haus der Kunst stelt Duitse kunst tentoon. Dat museum is in 1937 geopend door Adolf Hitler. Alhoewel er nog een aantal schilderijen uit die periode in de Golden Bar zijn te vinden, staat het museum tegenwoordig in het teken van moderne kunst. Ongeveer tien verschillende tentoonstellingen per jaar tonen de werken van zowel aanstormend talent als gevestigde kunstenaars.
3. Rust en ruimte in Stockholm
Neem de boot naar de Zweedse hoofdstad Stockholm, een mix van een bruisende stad en groene oase. In het middeleeuwse stadsgedeelte Gamla Stan doe je met de locals mee met de fika, een lokale traditie die grofweg vertaalt naar ‘koffiepauze’. Tussen 10.00 en 15.00 uur komen collega’s, familie en vrienden samen om koffie te drinken en zich te laven aan zoetigheden als kanelbullar (kaneelbrood) en semla (broodbolletje gevuld met slagroom en amandelspijs).
Het groenste eiland is Djurgarden, waar je je dagenlang kunt vermaken: bloemen ruiken in de tuinen van kasteel Rosendael, je muzikale talenten laten horen in het ABBA-museum, wandelen over boomrijke paden langs het water, door kleurrijke tuinen en uitgestrekte weiden. Bij het meer Isbladskärret leven futen, groene en bonte spechten, moeraszangers en kuifeenden. In het openluchtmuseum Skansen wandel je door vijf eeuwen Zweedse geschiedenis, langs honderdvijftig traditionele huizen, kerkjes en winkels en weides met elanden en rendieren.
4. Cultuur snuiven in warm Athene
In de herfst is de Griekse zon in de warmste hoofdstad van Europa niet meer zo heet. Perfect zelfs om de tafelberg Akropolis te beklimmen, met als letterlijk hoogtepunt het Parthenon. Wandel er in de schaduw van 46 zuilen van 10 meter hoog die samen de indrukwekkende marmeren tempel uit 490 v. Chr. vormen. Hij is gebouwd ter ere van de godin Athena die de eerste olijfboom, het symbool van vrede en voortvarendheid, aan de Grieken schonk.
Op de gitzwarte atletiekbaan van het Panathinaiko (Oud Olympisch Stadion) klonk in 1896 het startschot van de eerste moderne Olympische Spelen. Trek er een sprintje en wandel langs de witgekalkte en pastelkleurige huisjes van de wijk Plaka. Wie nog wil zonnebaden, legt zijn handdoek uit op een van de stranden van Athene, zoals het hippe Glyfáda. Toch slecht weer? In het Nationaal Archeologisch Museum kom je je tijd wel door bij de archeologische opgravingen, van prehistorie tot het oude Griekenland en de Romeinse tijd.
5. Wandelen door de herfstkleuren van Antwerpen
In de herfst vullen zich de warme Belgische kroegen en veranderen de bieren mee van kleur. Maak in Antwerpen een wandeltocht rond de Stadswaag rondom de universiteitscampus, waar gezinnen en studenten relaxen op het plein dat geel kleurt na de zomer. Of wandel door de vier parken in het zuiden van de stad, samen het Nachtegalenpark. Stippel een tochtje uit langs het kasteel uit 1789 in park Den Brandt, door de Franse tuin met kenmerkende grindpaden en buxushagen en de Engelse tuin met kabbelende grachten en vijvers.
Een van de leukste activiteiten voor het hele gezin is de jaarlijkse herfstwandeling De Grote Schijn, die twee weken lang rond oktober en november wordt georganiseerd. Tijdens een 2 kilometer lange avondtocht door stadspark Rivierenhof wordt een magisch verhaal zonder woorden verteld, door middel van lichteffecten, beeld, geluid en zelfs geur.
Ontdek ook: wandelgebieden waar het altijd warm is
Bekijk ze hier6. De eindeloze elegantie van Turijn
De Italiaanse metropool Turijn is niet de warmste najaarsbestemming (gemiddeld 11 graden), maar heeft in deze periode wel een warme en elegante uitstraling. Wandel door eindeloze straatjes en de vele sierlijke arcades, langs barokke paleizen en luxueuze tuinen. Strijk neer op een van de terrassen van het koninklijke plein Piazza San Carlo en proef geroosterde kastanjes en een glas bicerin, een lokale drank met koffie, chocolade, melk en room.
Bezoek ook het Santuario della Consolata (Kerk van de Maagd van Troost), een van de oudste kerken van Turijn. Het is een barok meesterwerk met de grootste klokkentoren van de regio Piemonte. Of struin door Mercato di Porta Palazzo, de grootste openluchtmarkt van Europa. Verdeeld over 50.000 vierkante meter vind je hier kramen vol verse producten als groenten, fruit en kaas en huishoudelijke producten als potten en kleding.
7. De verborgen schoonheid van Keulen
Een bijzondere plek in Keulen is Fort X: historische vestingmuren rondom de stad, vol verhalen, omringd door groene weiden en oeroude bomen met prachtige herfstkleuren. Binnen deze muren schuilt nog meer schoonheid. Voorbij de Enveloppen Thor-poort ligt een oase van meer dan zeventig soorten kleurrijke rozen die tot laat in de herfst bloeien. De geurende bloemen in de tuin zijn op symmetrische wijze gerangschikt.
Een andere populaire plek voor een herfstwandeling is het kanaal Rautenstrauch, ook wel het Lindenthal Kanaal genoemd. Het ligt aan de rand van het stadscentrum en verbindt de binnenste en buitenste groene gordels van de stad. Langs de laan van wilde kastanjebomen zitten vaak studenten van de nabijgelegen universiteit te leren.
Ook leuk in de herfst: bruisend Barcelona
Bekijk de hoogtepunten8. De hoogteverschillen van Luxemburg-Stad
De hoofdstad van Luxemburg is een van de rijkste steden van Europa en zit vol met vorstelijke bezienswaardigheden. De laagstaande zon versterkt de romantische sfeer van de oude vestingstad. Het centrum bestaat uit twee delen: Oberstadt, het oude gedeelte boven de vallei, en het moderne stadscentrum Gare. De twee wijken worden verbonden door de blikvanger van Luxemburg-Stad: de 150 meter lange Adolfsbrug uit 1900. Op een hoogte van 42 meter zijn vanaf de boogbrug de hoogteverschillen van Luxemburg goed te zien.
Aan de oevers van de Alzette ligden de middeleeuws ogende huizen en knusse cafés van Grund, het laagstgelegen deel van de stad. De Bock-kazematten, een enorm verdedigingsbolwerk uitgehouwen uit de rotsen, geeft een kijkje in de geschiedenis van het land. Loop er door een 23 kilometer gangenstelsel vol bunkers en galerijen, bewonder oude kanonnen en kijk via de schietgaten in de verdedigingsmuur uit over de rivier.
9. Nazomeren in een culinair Valencia
Wie behoefte heeft aan zonnige stranddagen, gaat naar Valencia, waar de gemiddelde herfsttemperatuur schommelt tussen 17 en 24 graden. Een wandel- of fietstocht door het 9 kilometer lange, groene stadspark Jardin de Turia om het oude centrum levert de benodigde vitamine D. In deze tijd van het jaar kun je verschillende lekkernijen proeven die typisch zijn voor de herfst. Zo worden midden op straat kastanjes gepoft en raden we ook de buñuelo aan: een soort oliebol gevuld met pompoen.
De regio Valencia is de bakermat van de beroemde paella. Op de rijstvelden wordt al sinds de 8ste eeuw de typische rijst verbouwd die voor de Valenciaanse paella wordt gebruikt: een korte, dikke korrel die goed absorbeert. De rijst wordt in september geoogst en om dat te vieren staat het najaar met kookwedstrijden en speciale gerechten in het teken van paella.
10. De bijzondere verhalen van Edinburgh
Schotland zit vol verhalen, van verslagen over strijdvaardige helden en bloederige oorlogen tot Keltische folklore. Tijdens het Scottish International Storytelling Festival komen Schotse traditie, geschiedenis en cultuur tot leven door middel van interactieve verhalen, anekdotes en muziek. Twaalf dagen lang (meestal eind oktober) vormen onder andere het oude centrum, het Netherbow Theatre, de botanische tuin en de Nationale Bibliotheek van Schotland het decor van deze bijzondere ervaring.
Wie zich liever verliest in de verhalen van objecten leert in het National Museum of Scotland meer over de geschiedenis en het ontstaan van Schotland. Van de geologische ontwikkelingen in de ijstijd, de opkomst en conflicten van het koningshuis, tot het religieuze leven en de uitvindingen uit de industriële revolutie. In het bijbehorende Royal Museum – erg populair onder kinderen – staan een werkende stoommachine, mag je robots bedienen en in een Formule 1-auto in de racesimulator stappen
11. De koninklijke parken en najaarsfestivals van Londen
Verspreid over Londen staan meer dan 8 miljoen bomen (bijna net zoveel als inwoners) en liggen ruim drieduizend parken. Het koninklijke Hyde Park is geliefd onder sporters: ze roeien in de Long Lakes, rijden paard bij de Hyde Park Stables en skaten op de Serpentineweg. Iets noordelijker wandel je door de kaarsrechte bomenhaag van Regent’s Park en kleurrijke tuinen als St. John’s Lodge Gardens en The Avenue Gardens. Degenen die liever fietsen dan wandelen, kunnen rondom het park de ‘Outer Circle’ meepakken. Of geniet in het St. James Park – bewoond door vele eekhoorns – van het uitzicht op het London Eye aan de ene zijde en het Buckingham Palace aan de andere.
In de eerste twee weken van oktober maken topchefs de lekkerste gerechten in verschillende restaurants klaar tijdens het London Restaurant Festival. Ga bijvoorbeeld restaurant-hoppen of daag je smaakpapillen uit tijdens een proeverij of masterclass (reserveren verplicht). Ook is er dan het London Film Festival waarbij je meer dan tweehonderd films en documentaires vanuit de hele wereld kan bekijken in bioscopen en theaters verspreid over de stad.