Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 19 meest bijzondere cruisebestemmingen ter wereld

Een cruise maken is van a tot z een bijzondere ervaring. Aan boord word je flink in de watten gelegd en je vaart (vaak ’s nachts) naar de mooiste plekken op aarde. Eenmaal in de haven aangekomen ontdek je interessante bezienswaardigheden en de prachtige natuur van het land. Vandaag de dag gaan de vaarroutes langs verrassend mooie plekken over de hele wereld, zoals deze negentien bijzondere cruisebestemmingen. Van het ijskoude Antarctica tot de paradijselijke eilanden van Frans-Polynesië.

1. De ontelbare natuurwonderen van IJsland

In de IJslandse kustwateren spot je bultruggen, schilderachtige vissersdorpen, zwarte lavastranden en papegaaiduikers op torenhoge kliffen. Meer landinwaarts wachten andere natuurwonderen je op. Zoals de Blue Lagoon - een geothermische spa waar je volledig ontspant. Iets onstuimiger zijn de geisers Strokkur, Konungshver, Litli Geysir en de felblauw-gekleurde Blesis. Zij spuiten iedere vijf tot tien minuten enorme hoeveelheden warm water de lucht in. Voor spectaculair koud watergekletter moet je bij de gouden Gullfoss waterval, de kristalheldere Skógafoss waterval en de fotogenieke Seljalandsfoss waterval zijn.

In het zuidoosten van IJsland vind je Jokulsarlon (Jökulsárlón): een grote gletsjerlagune die met 260 meter het diepste meer van IJsland is. De enorme ijsblokken drijven richting de zee, waar ze door de golven weer terug op het strand worden geslagen. Daar liggen ze als kristallen te blinken in de zon op het zwarte strand van Diamond Beach. Kirkjufell is de meest gefotografeerde berg van het hele eiland, hij had zelfs een rol in Game of Thrones. Deze 463 meter hoge berg ligt aan de noordkust van het IJslandse schiereiland Snæfellsnes.

2. Walvissen en pinguïns spotten op Antarctica

Antarctica is het koudste én droogste continent op aarde; de gemiddelde neerslag is zo’n 170 millimeter per jaar. Eenmaal de Drake Passage met huizenhoge golven overgestoken, kom je in een wondere witte wereld omringd door sneeuw- en ijslandschappen. Het zal je verrassen hoe ontzettend rustig de omgeving daar is. Sterns, stormvogels en zeemeeuwen vliegen langs je heen. Bij het rotsachtige Cuverville Island heb je de kans om een aantal van de 6500 ezelspinguïnparen te zien, de grootste kolonie ter wereld. Kijk bij Paradise Harbor niet gek op als je daar ineens mensen ziet, want zowel Argentinië als Chili heeft er bemande onderzoekscentra.

Veel mensen hopen op Antarctica walvissen – de grootste zoogdieren ter wereld - te spotten. In de Antarctische zomer (oktober t/m maart) zwemmen er veel soorten rond, van de orka tot de blauwe vinvis en de potvis. Veel walvissen eten vooral krill, en daar zit het water bij Antarctica vol mee. Wordt het in de winter kouder, dan zwemmen ze naar het tropische noorden om hun jong te baren.

3. Nieuw-Zeeland: van zandstranden tot ijskoude gletsjers

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden - het Noordereiland en het Zuidereiland (het grootste) - en nog wat kleine eilanden. Ze staan bekend om hun mooie, afwisselende en bijzondere natuur. Waaronder het beroemde natuurwonder en Unesco Werelderfgoed Milford Sound in het Fiordland National Park. Rudyard Kipling (bekend van The Jungle Book) beschreef dit fjord zelfs als het achtste wereldwonder. Milford Sound is de thuisbasis van een verscheidenheid aan zeezoogdieren, zoals zeehonden, dolfijnen en pinguïns. Zelfs walvissen, waaronder de bultrug, worden er steeds vaker gespot. Een bijzonder dier dat je alleen in Nieuw-Zeeland ziet, is nationaal symbool de kiwi – een niet-vliegende vogel.

Maar Nieuw-Zeeland heeft ook interessante steden. Zoals Wellington op het zuidelijke puntje van het Noordereiland. Met een historische stadskern, omgeven door groene heuvels. In het nationale museum Te Papa leer je meer over de geschiedenis van de Maori en Kiwiana. Akaroa is de enige stad in Nieuw-Zeeland die oorspronkelijk werd gesticht door de Fransen. Het is de oudste Europese nederzetting op het Zuidereiland. Surfliefhebbers moeten in het laidback stadje Piha zijn, in de buurt van Auckland. Het is een waar surfersparadijs.

4. Wonderlijke diersoorten op de Galápagoseilanden

De Galápagosarchipel is wereldberoemd om zijn unieke diersoorten en staat dan ook niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst. Gelegen in de Stille Oceaan, zo'n 1000 kilometer van het Zuid-Amerikaanse continent, worden deze negentien eilanden en het omliggende zeereservaat een uniek 'levend museum en showcase van evolutie' genoemd. De archipel ligt op een punt waar drie oceaanstromingen samenkomen, waardoor de Galápagos een 'smeltkroes' zijn van oceaanleven. Het Galápagos-zeereservaat is een waar onderwaterspektakel met een overvloed aan leven, van koralen tot haaien en pinguïns tot zeezoogdieren. Een duiker of snorkelaar zal nergens ter wereld zoveel diversiteit aan mariene levensvormen vinden.

Daarnaast hebben de vulkanische activiteiten op en rondom de eilanden, samen met de extreme isolatie, geleid tot de ontwikkeling van wel heel bijzondere dieren en planten, zoals zeeleguanen, niet-vliegende aalscholvers, reuzenschildpadden, enorme cactussen, inheemse bomen en verschillende ondersoorten van spotvogels en vinken. Deze diersoorten inspireerden Charles Darwin in 1835, na zijn bezoek aan de eilanden met zijn onderzoeksschip de Beagle, tot zijn theorie over natuurlijke selectie.

5. Saint Lucia met de enige drive-in vulkaan ter wereld

Het tropische eiland Saint Lucia ligt in het Caribisch gebied, tussen Martinique en St. Vincent in. Het is opgebouwd uit vulkanische rots, en is een stuk meer bergachtig dan de meeste andere Caribische eilanden. Je vindt hier prachtige stranden, turquoise water en mooie bananenplantages tussen de heuvels. De Pitons - twee vulkaanpieken – zijn onderdeel van het Unesco Werelderfgoed. Ook vind je op het eiland de enige drive-in vulkaan ter wereld, Sulphur Springs. Deze vulkaan is nog actief; om je heen zie je gloeiendhete stoom uit de aarde komen.

De vruchtbare bodem zorgt in combinatie met veel zon en regen voor een grote verscheidenheid aan tropische flora. Pak de kabelbaan aan de voet van de berg La Sorcière omhoog naar een ecologisch park hoog in het regenwoudreservaat. Tijdens de geruisloze rit geniet je van een panoramisch uitzicht op het noorden van het eiland. Je ziet hoge gombomen, indrukwekkende chatannier-bomen en de bijzondere wurgficus. En overal vliegen kolibries en suikerdiefjes in de rondte.

6. De paradijselijke eilanden van Frans-Polynesië

De bekendste eilanden van Frans-Polynesië zijn Moorea, Bora-Bora en Tahiti. Dat laatste is het grootste en meest dichtbevolkte eiland van de eilandengroep. Waar je op de meeste eilanden spierwitte stranden vindt, zijn die op Tahiti voornamelijk zwart. Papeete is de hoofdstad van Frans-Polynesië, waar je op elke hoek zwarte parels kunt kopen. Vanaf de hoge bergtoppen stromen de rivieren naar beneden. De zon gaat onder achter het buureiland Moorea, wat een prachtig lichtspektakel op de bergen geeft.

Raiatea is het op een na grootste eiland van Frans-Polynesië. Het heeft een indrukwekkend en bergachtig landschap tot 1000 meter. Een plant die alleen op Raiatea groeit - op de berg Temehis – is de geelwitte, geurende bloem Tiare Apetahi. Bora Bora is volgens velen het mooiste eiland ter wereld met zijn goudgele stranden, tropische bossen en de 727 meter hoge Mount Otemanu; een uitgedoofde vulkaan.

7. Santorini & Mykonos: blauwe koepels en witte windmolens

Santorini en Mykonos zijn onderdeel van de Cycladen, de eilandengroep die tussen Athene en Kreta ligt. Het romantische Santorini staat bekend om de spierwitte huizen en knalblauwe koepels. Struin door de smalle straten van Oia, de mooiste stad van Santorini, om vervolgens neer te strijken bij een van de gezellige tavernes. Bij het kasteel van Oia zie je de zonsondergang op haar mooist. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong, waardoor de meeste stranden op Santorini zwart of donker van kleur zijn.

Mykonos is een van de bekendste Griekse eilanden door haar prachtige stranden, rotsachtige heuvels en bruisende nachtleven. De beroemde windmolens uit de 16de eeuw zijn het icoon van het eiland. In de hoofdstad Mykonos-stad struin je door fotogenieke stegen. Bezoek ook het archeologisch museum, waar je tal van interessante stukken uit de Griekse oudheid ziet. In de wijk Little Venice zie je aan de karakteristieke balkons van de huizen aan het water meteen waar zijn naam vandaan komt.

8. Varen langs de betoverend mooie Noorse fjorden

De fjorden van Noorwegen werden in 2005 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een van de allermooiste fjorden van Noorwegen is het bekende Geirangerfjord met de prachtige watervallen ‘de zeven zusters’. Het langste en diepste fjord van Noorwegen is het Sognefjord - de koning van de fjorden. Het fjord is wel 200 kilometer lang en het diepste punt is 1308 meter. Aan het eind van het fjord ligt de gletsjer Jostedalsbreen. Waar het Sognefjord de grootste is, is het Trollfjord een van de kleinste. En dat is precies zijn charme. Hoewel de naam voor sommigen ook al een reden is om dit kleine fjord in de Lofoten te bezoeken.

Voor een andere ‘trollen’-gerelateerde bezienswaardigheid moet je naar het Hardangerfjord met zijn Trolltunga. Een wereldberoemde klif die, volgens de Noren, lijkt op een Trollentong en zo’n 700 meter boven het water hangt. De wandeling door het hooggebergte duurt zo’n tien tot twaalf uur en is zwaar, zowel mentaal als fysiek. Liever iets korter wandelen met een minstens zo spectaculair uitzicht? Bezoek dan de uitstekende rotsformatie ‘De Preikestolen’ (Preekstoel) bij het Lysefjord. Dit vlakke rotsplateau steekt 604 meter boven het fjord uit en lijkt wel met een mes te zijn afgesneden. De tocht naar Preikestolen duurt vier uur, heen en terug, en is acht kilometer lang.

9. Unesco Werelderfgoed: de Mexicaanse keuken

Mexico heeft (bijna) alles: van bruisende badplaatsen met ontzettend mooie stranden tot een geweldige natuur. En woestijnen in het noorden tot regenwouden in het zuiden. En ook zijn er veel interessante steden om te bezoeken. Bewonder in Puerto Vallarta het Plaza de Armas (stadsplein) en de prachtige kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. Ook op culinair gebied zal dit land je verrassen: de Mexicaanse keuken staat sinds 2010 op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege het behoud van eeuwenoude culinaire technieken.

De badplaats Cabo San Lucas ligt aan de uiterste zuidpunt van het schiereiland Baja California. Hier wacht je een mooi strand, een kleurrijke onderwaterwereld en ruige rotsen in zee. Langs de kust kun je walvissen spotten. Tijdens een cruise door Los Arcos zie je de beroemde arch; een natuurlijke rotsboog die uit zee steekt, aan de punt van het langste, meest woeste schiereiland ter wereld. De Maya-ruïnes van Tulum liggen 130 kilometer ten zuiden van Cancun. Ze zijn klein, maar prachtig gelegen op de vijftien meter hoge kliffen boven het azuurblauwe water van de Caribische Zee.

10. Papoea-Nieuw-Guinea: regenwouden, bergen en betelnoten

Het land Papoea-Nieuw-Guinea beslaat het oostelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea. Het grenst aan Indonesië en ligt ten noorden van Australië. Er worden maar liefst 823 (Papoea)talen gesproken (van de 6800 talen in de wereld) en naar schatting zijn er ongeveer duizend verschillende etnische groepen. Voor wat betreft flora en fauna is het ook uniek in de wereld. Wie weet spot je de cassowary, die lijkt op een struisvogel. Het eiland is bedekt met regenwouden en een groot deel is bergachtig. Het is zelfs een van de weinige landen dicht bij de evenaar waar sneeuw valt op de bergtoppen. Het hoogste punt is de Mount Wilhelm met 4509 meter.

Alotau is de hoofdstad van Milne Bay Province en is de belangrijkste haven voor de 600 eilanden in het gebied. Het is er een gezellige drukte met boten en kano’s die mensen vervoeren en handeldrijven. Bezoek ook de Alotaumarkt waar je de ingrediënten van de lokale keuken ontdekt. Benieuwd waar de eilandbewoners geregeld op staan te kauwen? Het zijn de betelnoten, waarvan je er bergen op de markt ziet liggen.

11. Bali met Pura Tanah Lot: de mysterieuze tempel in zee

Bali is een van de 13.000 eilanden van Indonesië. Veel toeristen trekken er jaarlijks heen om van de mooie stranden te genieten. Maar ook van de kunst, traditionele muziek en dans, het houtsnijwerk, het ikat- en batiktextiel en de zilveren juwelen. Het dorp Ubud is het kunstcentrum van het eiland, met kunstmarkten en boetieks.

Tevens staat het eiland bekend om zijn mooie tempels en heiligdommen. Ze zijn er in alle soorten en maten, verspreid over heel Bali. De een zit verstopt in een kleine steeg en de ander midden in de jungle. Een van de meest mysterieuze is Pura Tanah Lot, op een enorme rots net buiten de kustlijn. Deze tempel is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Balinese mythologische geschiedenis. Aan de voet van het rotsachtige eiland bewaken giftige zeeslangen de tempel tegen boze geesten en indringers.

12. Brazilië: van Rio de Janeiro tot de stilte in de Amazone

Denk je aan Brazilië, dan denk je al snel aan Rio de Janeiro, met het imposante standbeeld Christus de Verlosser op de 710 meter hoge Corcovadoberg. De stad was tot 1960 de hoofdstad van Brazilië en een deel ervan staat sinds 2012 op de Unesco Werelderfgoedlijst. De stad ligt aan 's werelds grootste natuurlijke baai, de Baai van Guanabara, die wordt gezien als een van de zeven natuurlijke wonderen van de wereld. Een andere trekpleister zijn de drukbezochte stranden, waarvan Copacabana en Ipanema de bekendste zijn. En natuurlijk het wereldberoemde carnaval in februari/maart, waar jaarlijks zo’n twee miljoen mensen op afkomen.

Maar ook staat Brazilië bekend om de Amazone, een lange rivier van zo’n 6500 kilometer die ontspringt in Peru en uitmondt in Brazilië in de Atlantische Oceaan. Tijdens de regentijd kan de rivier op bepaalde plekken tot veertig kilometer breed worden. Ver van de alledaagse hectiek wonen 400 inheemse volkeren al eeuwenlang in het omringende regenwoud. Ook leven in het Amazonegebied zo’n 10 procent van alle bekende dier- en plantensoorten ter wereld. Van jaguars tot roze dolfijnen.

13. Zonnen op de roze stranden van Bermuda

Bermuda ligt midden in de Atlantische Oceaan, meer dan 1000 kilometer van de Amerikaanse oostkust. Het eiland heeft de vorm van een vishaak en roze stranden, turquoise water en een Britse levensstijl. Die laatste is te danken aan het feit dat dit de oudste nog bestaande kolonie van het Verenigd Koninkrijk is. Bermuda diende lang als militaire vesting voor de Britse marine. Dat maritieme verleden heeft zijn sporen nagelaten; op het eiland staan vuurtorens en forten. En de Engelse invloed zie je aan van alles, van links rijden tot de helmen van de politie (die de bobbies in Engeland ook dragen).

Strijk neer op de roze stranden van Horseshoe Bay of bezoek de Crystal Cave, een grot van vijfhonderd meter diep, in de buurt van hoofdstad Hamilton. De grot bevat mooie kalksteenformaties en kristalhelder azuurblauw water. Avonturiers nemen een duik in de zee waar naast veel koraal, ook meer wrakken per vierkante kilometer dan waar ook ter wereld te vinden zijn. Die vlijmscherpe koraalriffen rond het eiland zijn namelijk verantwoordelijk voor het merendeel van de driehonderd schepen die in de wateren rond Bermuda ten onder zijn gegaan. Bermuda mag zich daarom met recht het scheepswrakkenparadijs van de Atlantische Oceaan noemen.

14. Alaska: miljoenen meren en twintig nationale parken

Alaska is de grootste staat van de Verenigde Staten, en tevens een van de minst bevolkte. Veel natuurliefhebbers hebben Alaska op hun bucketlist staan: de staat telt twintig nationale parken, drie miljoen meren en zo’n honderd vulkanen waarvan er veertig nog actief zijn. Ook vind je er de hoogste berg in Noord-Amerika, de 6190 meter hoge Denali, wat in het Athabascaans ‘de grote’ betekent. In Denali National Park kun je enkele van de meest iconische grote zoogdieren spotten, zoals grizzlyberen, zwarte beren, wolven, kariboes, elanden en Dall’s schapen, De steenarend en de zeldzame Amerikaanse zeearend behoren tot de grootste avifauna van het park.

Glacier Bay is - met haar gletsjers, fjorden, blauwe ijsbergen, ruige kustlijn, inhammen en watervallen - Unesco Werelderfgoed. Daar heb je kans om bultruggen boven het water uit te zien springen en liggen zeeleeuwen en zeehonden te zonnen. In Alaska vind je trouwens de grootste beer ter wereld: de Kodiakbeer. Sommige zijn zelfs groter dan een ijsbeer. Het is een unieke ondersoort van de bruine of grizzlybeer. Ze leven uitsluitend op de eilanden in de Kodiak-archipel en zijn al ongeveer 12.000 jaar geïsoleerd van andere beren.

15. De Seychellen met paradijselijke stranden

De Seychellen liggen in de Indische Oceaan - 1600 kilometer vanaf de oostkust van Afrika - en bestaan uit 115 eilanden. Een waar paradijs op aarde. Alleen daar vind je de coco de mer-palm, waar de grootste noten ter wereld aan groeien. De zeldzame Praslin papegaai (zwarte papegaai) komt alleen voor op het eiland Praslin en is de nationale vogel van de Seychellen. Anse Source d'Argent op het eiland La Digue is een van de meest gefotografeerde stranden ter wereld. Komt door het prachtige witte zandstrand, het helderblauwe water en de spectaculaire granietformaties, die door erosie bijna onwerkelijke vormen hebben aangenomen.

Op het eiland Mahé ligt een van de kleinste hoofdsteden ter wereld: Victoria. De stad ligt tegen steile groene bergen aan en heeft kleurrijke huizen met tinnen daken. Bewonder de Victoriaanse klokkentoren Little Ben uit 1903, gevormd naar de grotere tegenhanger in Londen. De tempel Arul Mihu Navasakthi Vinayagar is ook een bezienswaardigheid; het is de enige hindoeïstische tempel op de eilanden. Middagje zonnen en zwemmen? Op naar het bruisende strand Beau Vallon Beach, waar geregeld een kleine foodmarkt is.

16. Koekjesvelden en blauwe hortensia’s op de Azoren 

De Azoren bestaan uit negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden, allemaal van vulkanische oorsprong, en wordt ook wel ‘Europa’s verborgen paradijs’ genoemd. Het grootste eiland is São Miguel (het groene eiland) en staat bekend om haar diepblauwe kratermeren en heuvels vol hortensia’s. Het kratermeer Lagoa do Fogo heeft indrukwekkende vulkanische landschappen. En ook Sete Cidades is een aanrader, met schitterende landschappen bij de Green Lagoon (Lagoa Verde) en de Blue Lagoon (Lagoa Azul).

De vulkaan Pico - op het gelijknamige eiland - is met 2351 meter de hoogste berg van heel Portugal. Het landschap op het eiland is uniek met wijngaarden, die een mozaïek van zwarte muurtjes en groene wijnstokken vormen, ook wel de koekjesvelden genoemd. Het is zo uniek dat de wijngaarden waar de zoete Verdelho-druiven worden verbouwd zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Santa Maria is niet alleen het oudste eiland van de Azoren, maar ook de meest zonnige plek van de archipel. Je vindt er ook de Barreiro da Faneca, die bekend staat als de rode woestijn van de Azoren. Denk aan de Sahara, maar dan met rood in plaats van geel zand. Het eiland Faial wordt ook wel Ilha Azul genoemd, ofwel het blauwe eiland vanwege de vele blauwe hortensia’s die op het eiland groeien.

17. Halong Bay, Vietnam: drijvende dorpen en kalksteenkliffen

Een van de mooiste en meest gefotografeerde plekken van Vietnam is Halong Bay, in het noordoosten van het land. Vịnh Hạ Long betekent in het Vietnamees ‘Baai van de dalende draak’. Volgens de legende is de beroemde baai ontstaan toen een grote draak in het water neerplofte en met zijn staart het landschap vormgaf. De baai - met zo’n 3500 eilanden - werd in 1994 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Elk eiland ziet er weer nét anders uit. Sommigen zijn bedekt met dichte vegetatie en hebben een wit zandstrand, andere eilanden zijn juist kaal en rotsachtig. Stap op een zeilboot om tussen de kalkstenen kliffen en de drijvende dorpen door te varen. De lokale bevolking komt namelijk bijna nooit aan vaste wal en blijven hun hele leven lang op zee.

Ti Top island is een van de meest pittoreske eilanden in de baai. Klim een paar honderd treden naar het observatiedek voor een prachtig uitzicht over Halong Bay. Verder zijn veel van de eilanden gezegend met prachtige grotten. Hang Đầu Gổ is de grootste. De Franse toeristen, die deze grot aan het eind van de 19de eeuw bezochten, noemden hem ‘Grot van de Wonderen’. De mooiste is Thien Cung, de ‘Grot van het Hemels paleis’, die pas in 1993 bij toeval werd ontdekt en is gehuld in lokale mythen over draken en geliefden. Je ziet hier indrukwekkende stalagmiet- en stalactietenformaties met kleurrijke verlichting.

18. De ruige natuur van Patagonië

Patagonië is een gebied in het zuiden van Chili en Argentinië. Veel natuurliefhebbers vinden dit een van de ruigste en tevens mooiste gebieden ter wereld. De ongerepte natuur maakt het een waar paradijs. Zeker voor wandelaars, want er zijn prachtige wandelroutes. De natuur is erg divers: van regenwouden tot hoge bergtoppen en uitgestrekte gletsjers. Bij Valdivia ligt het enige gematigde regenwoud in Zuid-Amerika. Deze bossen herbergen een unieke verzameling diersoorten, waaronder de bedreigde Chileense guemal, een kleine katachtige. En de kodkod, 's werelds kleinste hert.

In Nationaal Park Torres de Paine steken de 2800 meter hoge toppen van de gelijknamige bergketen als massieve granieten punten uit boven de steppe. Poema's lopen er geruisloos de berghelling af, bedreigde Huemul-herten en elegante Guanacos grazen er met spitse oren en condors duiken van rotswanden op zoek naar voedsel. Nationaal Park Los Glaciares – dat op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt – staat bekend om de met sneeuw bedekte bergtoppen, blauwe ijsmeren en drijvende ijsblokken. Maar ook de beroemde en indrukwekkende Perito Morenogletsjer, die eindigt in een fjord waar het ijs vijf kilometer breed is. Je hoort het ijs kraken en de gletsjer is steeds in beweging. Het is een van de grootste nog actieve gletsjers ter wereld.

19. Bewonder de meest actieve vulkaan ter wereld op Hawaii

Op naar het paradijs dat Hawaii heet. De archipel in de Stille Oceaan die bij de Verenigde Staten hoort en 4000 kilometer van elk continent verwijderd ligt. Met tal van witte stranden; het ene totaal verlaten en het andere vol zonaanbidders die turen naar surfers op hoge golven. Ook zijn er veel moerasbossen en regenwoud met watervallen. Het ruige gebied is gevormd door de vele vulkanen. Sommige ‘doen het niet meer’, andere slapen of zijn juist springlevend.

Op het grootste eiland van Hawaii, Big Island, vind je Hawaii Volcanoes National Park op 1310 meter boven de zeespiegel. Daar moet je zijn om de Kilauea te bewonderen, de meest actieve vulkaan ter wereld. Hier stroomt het magma de zee in, waardoor de eilandengroep blijft groeien. In het bezoekerscentrum leer je meer over de natuurkrachten. Ook op Mauï vind je twee vulkanen, waaronder de Haleakala van 3055 meter hoog. Die wordt vaak beklommen om de prachtige zonsopgang te zien.

Meer tips voor jouw vakantie

De mooiste cruisebestemmingen in Europa 
Van Andalusië en de Almafikust tot aan de Noordkaap en IJsland: dit zijn de 10 mooiste cruises van Europa.
11x de populairste cruises vanuit Nederland 
Vaar mee door het Oslofjord naar Oslo of richting de ijsbergen bij de Diskobaai in Groenland. Liever wat zuidelijker? Op naar bloemeneiland Madeira.
Dit moet je weten als je gaat cruisen 
Heb je voor een cruise zeebenen nodig? Zijn fooien verplicht? Wat is de dresscode aan boord? Dit moet je allemaal weten als je gaat cruisen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.