De leukste steden van Italië
Bekijk Venetië vanaf het eiland San Giorgio Maggiore, bezoek de ondergrondse kanalen in Bologna en volg de Anti Maffia Tour in Napels. Dit zijn de leukste steden van Italië.
Italië: het land van focaccia, pasta, mode en koffie. Toeristische steden als Napels zijn op korte afstand te combineren met het alom rustige Bergamo. Verona ademt romantiek en Bergamo omringt zich door middeleeuwse muren. Wandel of fiets rond het Comomeer vanuit Como en bezoek de grootste antiekmarkt van Italië in Arezzo. Dit zijn de zeven leukste steden van Italië.
1. Romantiek en historie in Verona
Tussen Milaan en Venetië op 40 kilometer van het Gardameer ligt Verona. Als romantisch decor van het welbekende liefdesverhaal van Romeo en Julia, is dit een van de mooiste steden van Noord-Italië. Van gotische gebouwen uit Venetië tot Romeinse ruïnes, ademt Verona historie en romantiek. Bedwing de treden van de 84 meter hoge toren Torre dei Lamberti en aanschouw het charmante stadscentrum met Piazza delle Erbe, ooit een ontmoetingsplaats van de oude Romeinen.
De Adige-rivier stroomt door Verona en vanaf de vele hoger gelegen bruggen heb je een waanzinnig uitzicht over de binnenstad. Met zijn 48 meter lengte is de Ponte Scaligero misschien wel de mooiste. Deze middeleeuwse boogbrug is opgetrokken uit rode bakstenen en gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken van het 14e-eeuwse kasteel Castelvecchio. Dankzij de glazen panelen over de fundamenten is hier een lichte ruimte gecreëerd, waardoor de kunstcollecties van dit tegenwoordige museum goed tot hun recht komen.
2. Bergamo: een stukje authentiek Italië
Op 40 kilometer ten oosten van Milaan ligt Bergamo. Deze stad werd tijdens de Venetiaanse overheersing in de 16e eeuw ommuurd door meer dan 5 kilometer lange stadsmuren. Dankzij deze Venetiaanse stadsmuren is Bergamo met haar Città Alta (hoge stad) en Città Bassa (lage stad) nog steeds afgesloten van enorme groepen toeristen.
Met het treintje (de funicolare) overbrug je in een paar minuten de 240 meter afstand vanaf Città Bassa naar het plein Piazza Vecchia in het 85 meter hoger liggende stadsdeel. Dit plein is door een arcade verbonden met het Piazza Duomo, waar de kathedraal Sant’Alessandro uit de 15e eeuw staat. Op het eerste gezicht een ‘standaard’ kathedraal, maar binnen zie je de schilderingen en graven zoals die van Sant Alessandro Martyr. Het verhaal gaat dat deze beschermheilige van Bergamo in 303 n. Chr. werd onthoofd op de plek waar nu de ‘zuil van Crotacio’ staat, een marmeren artefact.
3. Slenteren over de boulevard van toeristisch Como
Como is de bekendste plaats aan de zuidwestkant van het Comomeer. De levendige stad en het 370 vierkante kilometer grote Comomeer maken van Como een bekende toeristenplaats. De meeste reuring vind je rondom het plein Piazza del Duomo waar je kunt neerstrijken op een van de terrassen. Het historische stadscentrum is omgeven door vestingmuren uit de 12e eeuw. Een groot gedeelte is hier autovrij, wat rustig wandelen door de smalle straten eenvoudig maakt.
De boulevard Lungo Lario Trento in Como neemt je mee langs de haven vanwaar verschillende rondvaartboten vertrekken. Deze leiden je naar andere plaatsen aan het Comomeer zoals Domaso, een dorp dat zich kenmerkt door fresco’s, stenen deuren en wapenschilden. De boulevard eindigt bij de 20e-eeuwse tempel Tempio Voltiano met een museum over het leven en het werk van Alessandro Volta, uitvinder van onder andere de batterij.
4. Onvergetelijk uitzicht over Venetië
Gondelstad Venetië staat natuurlijk bekend om haar grachten, talloze bruggen en populaire bezienswaardigheden zoals het San Marcoplein. Maar er is meer. De leukste manier om het echte Venetië te verkennen is te voet: struin door de smalle straatjes en wandel niet alleen langs de Canal Grande. Neem een willekeurige afslag en je komt vanzelf uit bij drijvende markten, leuke trattoria’s en bijzondere kerkjes.
Op een enkel gebouw na is het middeleeuwse Venetië nog helemaal intact. Dit is goed te zien vanaf het eilandje San Giorgio Maggiore. Pak hiervoor vanaf het Dogenpaleis een waterbus - een gemotoriseerde boot als openbaar vervoer - oftewel een vaporetto naar het eiland. Neem in de gelijknamige kerk van San Giorgio Maggiore de lift naar het uitkijkpunt in de klokkentoren (campanile). Vanaf hier geniet je rustig - in tegenstelling tot vanaf het San Marcoplein - van het uitzicht over Venetië en de vele waterwegen.
5. Bologna: spaghetti bolognese zonder spaghetti
Bologna, stad van de ondergrondse kanalen en natuurlijk: spaghetti bolognese. Of niet? Kijk niet raar op als je spaghetti bolognese bestelt en je vindt geen sliert spaghetti op je bord. Het traditionele recept wordt namelijk met tagliatelle bereid, omdat spaghetti door haar gladde oppervlakte de saus niet goed opneemt. In 2019 was de burgemeester van Bologna er klaar mee en begon hij een Twittercampagne om alle bologneserecepten met spaghetti te markeren als ‘fakenews’.
Geen ‘fakenews’ zijn de ondergrondse kanalen die door Bologna lopen. Wandel naar Canale delle Moline in het zuiden en kijk vanaf het stenen bruggetje uit over de smalle stroom water en gekleurde huizen. De balkons met felgekleurde bloemen en ramen met houten luiken maken dit een fotogenieke plek. Aan de andere kant van het bruggetje aan de Via Piella vind je een klein raampje: la finestrella. Open dit venstertje en het kleine kanaal lijkt nog meer op een levensecht schilderij.
6. De grootste antiekmarkt van Italië in Arezzo
Hoewel Toscane een hoop toeristische trekpleisters kent, vind je in deze regio nog een aantal verborgen parels. Een hiervan is de stad Arezzo. Met een oppervlakte van bijna 400 vierkante kilometer en meer dan 99 duizend inwoners is dit een van de grootste steden van Toscane, maar minder bekend dan bijvoorbeeld Florence. Arezzo wordt omringd door Toscaanse heuvels en ademt een dorpsachtige en romantische sfeer. Bruidsparen en blije bestuurders in oldtimers vormen het levendige straattoneel. Geen wonder dus dat hier scenes uit de beroemde Italiaanse film La Vita è Bella zijn opgenomen.
Het middelpunt van Arezzo is het plein Piazza Grande met hieromheen paleizen en de Santa Maria della Pieve-kerk uit 1008, een plattelandskerk met een opmerkelijke Romaanse gevel. Tip voor antiekliefhebbers: elk eerste weekend van de maand vindt op Piazza Grande de grootste antiekmarkt van heel Italië plaats. Het is dan een groot openluchtmuseum dat garant staat voor uren struinen.
7. Volg de Anti Maffia Tour in Napels
Kastelen, kleine altaren voor Diego Maradona en streetart op elke straathoek: welkom in Napels. Deze stad ligt direct aan de Amalfikust met als achtergrond de Vesuvius en de ruïnes van Pompeï. Vaak wordt Napels in één adem met de Camorra genoemd, de Napolitaanse maffia. Met name Scampia staat bekend als een gevaarlijke achterstandswijk, vooral omdat deze wijk het decor vormde voor de Italiaanse misdaadserie Gomorra uit 2014.
Echter is het verhaal dat in de serie wordt verteld, al tijden niet meer actueel. Een aanrader is de Anti Maffia Tour door Scampia. Je hoort dan de verhalen van personen die zich dagelijks inzetten om op een legale manier te strijden voor een betere toekomst. Tijdens de tour door Scampia zie je de achterstand en het verval van de wijk, maar je komt ook alles te weten over de verenigingen die hard werken aan educatie, werkvoorziening, creativiteit en ontwikkeling.